CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatının 78. yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Erdoğan'ın mesajında 'Atatürk' dememesi dikkat çekti.
"Cumhuriyetimizin bânisi Gazi Mustafa Kemal’i, ebediyete irtihalinin 78. sene-i devriyesinde rahmetle yâd ediyorum. 1919’da Samsun’a çıkarak başlattığı İstiklal Harbimizi, 1923’te Ankara’da Cumhuriyeti kurarak zafere ulaştıran Gazi Mustafa Kemal, adını tarihe nakşettirmiş kahraman bir asker, büyük bir devlet adamıdır. Gazi Mustafa Kemal, bu ülkenin ve milletimizin ortak değerlerinden biridir. Uzun yıllar Gazi’yi sahiplendiğini iddia eden bazı kesimler, maalesef, onu kendi marjinal (sıra dışı) ideolojilerine, günlük siyasetin kısır tartışmalarına alet etmişlerdir. Oysa Gazi’nin hatırasına sahip çıkmak, bağımsızlığımıza, vatanımıza, bayrağımıza, Cumhuriyete ve ülkemizin bin yıllık medeniyet birikimine, Kurtuluş Savaşı ruhuyla sahip çıkmayı gerektirir. Nitekim Türkiye, son 14 yılda her alanda hayata geçirdiği kapsamlı reformlarla, devleti milletle kucaklaştıran politikalarıyla, bunu en iyi biçimde ispatlamıştır. Kahraman milletimiz de, 15 Temmuz ihaneti karşısında sergilediği asil direnişle, ülkemizin bu kazanımlarını canı pahasına muhafaza edeceğini tüm dünyaya ilan etmiştir. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da, Türkiye’nin istikrar ve güven içinde büyümesi, demokrasimizin standartlarının yükselmesi ve Gazi Mustafa Kemal’in 'en büyük eserim' dediği Cumhuriyetimizin güçlenmesi için yılmadan, yorulmadan çalışmayı sürdüreceğiz. Bu düşüncelerle, Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarına bir kez daha Allah’tan rahmet diliyor, aziz şehitlerimizi, gazilerimizi ve tüm ecdadımızı şükranla anıyorum. Ruhları şad olsun."
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/628259/Erdogan_dan__Ataturk_suz_10_Kasim_mesaji.html
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 78. yılı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU'NUN 10 KASIM MESAJI ŞÖYLE:
"Kurtuluş Savaşı'nın önderi, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, başta mazlum milletler olmak üzere tüm dünyaya örnek olan büyük devlet adamı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, ebediyete intikalinin 78. yılında saygı, rahmet ve giderek büyüyen bir özlemle anıyoruz. Her geçen gün O'nun büyük dehası ile kurduğu Cumhuriyetin ve mimarı olduğu demokratik, laik, sosyal hukuk devletinin ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılmaktadır. Atatürk'ün ilke ve devrimleri bize, tüm bölgemize ve dünyadaki mazlum milletlere ışık tutmaya devam etmektedir. Sorumluluk makamında olanların gaflet ve dalaleti nedeniyle birlik ve bütünlüğümüze yönelen tehditlerin tarihte eşi benzeri görülmedik oranda arttığı, terör saldırılarıyla kahraman çocuklarımızın şehit edildiği bu günlerde, onun ışığı çok daha parlak bir şekilde yolumuzu aydınlatmaktadır. Milletimiz kendisine yönelen her türlü tehdidi yok edecek güce sahiptir. Cumhuriyete ve demokrasiye âşık olan halkımız bu karanlık günleri de aşacak, çağdaş uygarlık seviyesinin üstüne çıkma hedefine ulaşacaktır. Cumhuriyet Halk Partisi mirasçısı olduğu görkemli tarihin verdiği büyük güçle bu büyük mücadelenin ön saflarında ilerlemektedir. Atatürk'ün bizlere bıraktığı en büyük miras olan Türkiye Cumhuriyeti, birlik, beraberlik ve bütünlük içinde özgürlüklerine sahip çıkan vatandaşlarımızın kararlılığıyla sonsuza kadar yaşayacaktır. Bu inançla, Büyük Atatürk'ü saygıyla selamlıyor, O'nun şahsında dava ve silah arkadaşlarını, Kurtuluş Savaşı'nın tüm kahramanlarını bir kez daha sevgi, saygı, rahmet ve şükranla anıyorum."[1]
Her iki mesajı okuyun aradaki farkları bulun.
ATATÜRK’SÜZ ATATÜRK MESAJI
Yukarıya Cumhurbaşkanı R.T. Erdoğan’ın ve Ana Muhalefet Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçtaroğlu’nun Atatürk’ün 78. Ölüm yıldönümü dolayısıyla mesajlarını aldık. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mesajında hiç Atatürk sözcüğü geçmezken (bundan önceki mesajları ve söylemleri de aynı idi), Kılıçtaroğlu’nun mesajında dört yerde “Atatürk” sözcüğü geçmekte olduğunu görüyoruz. Bu fark dikkatimizi çektiği için, kendi görüşümüze göre irdelemek istedik.
Cumhurbaşkanı R.T.Erdoğan, Cumhuriyetin Cumhurbaşkanı olarak 93 yıllık TC. nin başarılarını, Atatürk’ün ülkemize getirdiği devrim ve yenilikleri övüp yaşatacakları konusunda milletçe çaba göstereceğimizi, Atatürk’ün arzu ettiği “çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkmayı” öğütleyeceği yerde, sanki bir parti başkanı gibi, AKP nin 15 yıllık çelişki ve yanlış politikalarla dolu sürecini övmektedir. Ülkedeki Cumhuriyet tarihinin en büyük bunalımlarına sürükleyen 15 yıllık iktidarın lideri olarak, “devleti milletle kucaklaştıran politikalarıyla” söyleminin ne kadar şüpheli olduğunu tedirginlik içinde olan Türk halkı verecektir. Hele Atatürk’ü, ta öteden beri sürekli hiç ağzına almaması ayrı dikkat çekici bir olay.
(Başta Suudi Arabistan olmak üzere, bazı Arap ülkeleri, Atatürk’ün 1923 yılına kadarki zaferlerini, başarıları takdir ederler, ancak ondan sonra gelen “Atatürk” soyadından sonraki ülkemizi çağdaşlaştıran devrimlerini, devrimli yıllarını asla kabul etmezler). En samimi dostluğu bu ülkelerle kuran R.T. Erdoğan, “Atatürk”’ü yadsıyan tavrını Arapların bu “Atatürk”’ ten nefret eden rüzgârından alsa gerektir).
R.T.Erdoğan 10 Kasım törenleri için şöyle diyordu:
"Ata'ya saygı duruşunda sap gibi ayakta durmaya gerek yok!" "10 Kasım'da yaygara kopartıldı!"
Atatürk ve Kemalim konusunda yine şöyle diyordu:
"Türkiye'nin yarınında artık Kemalizm veya başkaca herhangi bir resmi ideolojiye yer yoktur. Kemalizm'in kendisini yeniden üretmesi söz konusu değildir..." "En üst belirleyici İslam'ın ilkeleridir. Her şey ona göre belirlenir..." "Türkiye Türklerindir gibi tezler yanlıştır.
7 Kasım 2012 de Atatürk’ün 74. Ölüm yıldönümünde “Demokrasi Forumu için Endonezya'ya giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise, daha önce katılacağını belirttiği halde, son dakika programında değişiklik yaparak gezisini uzattı ve 10 Kasım törenlerine katılmadı. Erdoğan'ın törenlere katılmamasıyla bir ilk de gerçekleşti ve Atatürk'ün öldüğü 1938'den bu yana ilk kez bir 10 Kasım töreni başbakan olmadan yapıldı.” [2]
Şimdiye kadar Atatürk’e, Atatürkçülüğe sahip çıkanları da eleştiri konusu yapıyordu, Atatürk’ü sevenler için mesajda görüldüğü gibi, “marjinal” tabirini kullanmaktadır.
Kısaca Cumhurbaşkanı R.T. Erdoğan, gerek Başbakanlığı zamanında, gerekse Cumhurbaşkanlığı zamanlarında, ulusal bayramlarda, 10 Kasımlarda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü anarken, asla “Atatürk” sözcüğünü kullanmıyordu. Oysa Atatürk, onun soyadı ve Meclis tarafından verilmiş ve hiç birimiz “bunu kabul etmiyoruz” diyemeyiz… Gerçi geçmiş dönemlerinde laiklik, Laik TC’ini, Kuvayyi Milliye’nin iki kahramanı Atatürk ve İnönü’yü “iki ayyaş” diyerek sürekli kötüleyip gelirdi. Ama 93 yıllık Laik TC nin günümüzdeki Cumhurbaşkanı olarak, konuşmalarında, Cumhuriyete, Cumhuriyetin değerlerine değer vermesi yanında ve onu kuran Kahraman Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü gerçek ve yasal soyadını kullanmasını beklerdik. 78-80 milyonluk TC nin Cumhurbaşkanı, ünü, kahramanlığı, eserleri dünyaya yayılmış, Türk Halkının çok sevdiği Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ısrarla “Atatürk” soyadını söylememesine ben şahsen üzülüyorum, mutlaka Türk halkı da aynı düşüncededir.
Her iki mesajı da okuyup kafanıza göre yorumlayın.
Cevat Kulaksız
SONOTLAR
[1]https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/628469/Kilicdaroglu_ndan_10_Kasim_mesaji.html
[2] https://www.ensonhaber.com/emin-colasandan-basbakan-erdogana-10-kasim-tepkisi-2012-11-11.html
Yorum Gönder