Muhalefete Tuzak Teklif - Güner Yiğitbaşı

Muhalefete Tuzak Teklif - Güner Yiğitbaşı
Başbakan Ahmet DAVUTOĞLU;tabiidir ki, sarayın bilgisi ve kararı doğrultusunda ve de sarayın bir sözcüsü olarak bugün bir açıklama yaptı ve dokunulmazlıklar konusunda madem ki meydan okuyorsunuz, meclise gelen 506 dokunulmazlık dosyasının hepsini ele alarak dokunulmazlıkların tümünü kaldıralım diyerek, muhalefete çağrı yapıp hodri meydan dedi ve ekledi;muhalefet olarak sizlerin bu konudaki görüşlerinizi bekliyoruz.

Ne kadar demokratik ve cesur bir çağrı değil mi?

Bu çağrıyı duyar duymaz, içimizden, helal olsun be Ahmet Bey, saray'a ve dokunulmazlıkları kaldırılacak olan  AKP milletvekillerine rağmen, bu cesur ve demokratik kararı aldığın için seni tebrik ediyor ve yanaklarından öpüyoruz diyesimiz geliyor.

Ancak kazın ayağı öyle değil, bize göre saray kaynaklı olan Ahmet Bey'in çağrısı, meclisteki üç muhalefet partisine karşı hazırlanan gizli bir tuzak ve darbedir.

Bu sonuca niçin varıyoruz?

Neymiş efendim, dokunulmazlık dosyaları anayasanın öngördüğü prosedür uygulanarak mecliste tek tek ele alınıp oylanırsa, 506 dosyanın görüşülmesi zaman alacakmış, meclisi üç, beş ay gibi uzun süre bloke edecekmiş.Bu nedenle Anayasaya bir geçici madde eklenerek, 506 dokunulmazlık dosyası, bu geçici maddenin kabulü ile otomatikman oylanmış ve dokunulmazlıkların kaldırılmış olduğu kabul edilmeli ve dosyası bulunan milletvekillerine yargı yolu açılmalıymış.

Ahmet Bey de çok iyi biliyor ki; anayasada değişiklik yapma oylamasının gizli olması, grup kararı alınamaması ve özellikle günümüzde yargının bağımsız olmaması ve AKP iktidarının vesayeti altında bulunması nedeniyle, adil ve tutuksuz yargılanacakları konusunda endişeli olan muhalefet partilerinin haklarında dokunulmazlık dosyası bulunan milletvekilleri, haklı olarak bu anayasa değişikliğine evet oyu vermeyecekler ve anayasa değişikliği meclisten geçemeyecektir.

Ahmet Bey'in ve saray'ın, gizli oylama nedeniyle, kendi partilerine mensup ve fezlekeleri olan milletvekillerinin dahi, bu oylamada anayasa değişikliğine evet demeyecekleri konusunda en küçük bir şüpheleri bulunmamaktadır.

Ahmet Bey ve saray; belki de, muhalefet partilerinin çoğunluğu itibariyle anayasa değişikliğine evet demeleri ve anayasa değişikliğinin kazara gerçekleşerek dosyaların yargıya intikali riskine karşı önlemlerini alarak, dokunulmazlıkların kaldırılmasını sağlayacak olan anayasa değişikliğine, belli sayıdaki AKP milletvekilinin mazeret yaratılarak oylamaya katılmamalarını sağlayacaklar ve/veya  hayır oyu vermelerini teşvik edeceklerdir.

Anayasaya bir geçici madde ekleyerek 506 dokunulmazlık dosyasının toptan ele alınarak dokunulmazlıkların kaldırılması yönteminden bir sonuç alınamıyacağını çok iyi bilen ve bu sonuçtan emin olan Ahmet Bey, saray ve AKP iktidarı; sadece mevcut 506 dokunulmazlık dosyasına münhasır olmak üzere, dokunulmazlıkların kaldırılarak,dosyaların yargıya intikal ettirilip,dosyası bulunan milletvekillerinin yargılanmalarının önünü açmaya ilişkin, muhalefet partilerine yaptıkları hodri meydan niteliğindeki tuzak teklif ile en başta CHP olmak üzere, MHP ve HDP'yi sınamakta, ve muhalefet partilerinin bu teklife yönelik olası bir yan çizmede bulunmaları halinde, bu yan çizmeyi muhalefet partilerinin aleyhinde bir propaganda unsuru olarak kullanarak, muhalefeti; dokunulmazlıklar konusunda samimiyetsizlikle suçlamak ve kendilerini haktan yana, yargılanmaktan korkmayan, yargıdan kaçmayan, dosyası olan iktidar milletvekillerinin yargı önünde hesap vermelerinin önünü açan cesur,hukuka saygılı ve demokrat bir parti olduklarını göstermenin, en önemlisi de, CHP'nin desteğini almadan HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını göze alamamaları nedeniyle,bu sorumluluğa CHP'yi de ortak edebilmenin arayışı ve hazırlığı içindedirler.

Ancak,Ahmet Bey'in teklifinin; özellikle CHP için, çok önemli bir riski vardır.

Biz, Ahmet Bey'in de bu teklifini, CHP adına bu riski görerek, bunu ileride CHP aleyhine bir propaganda unsuru olarak kullanmayı düşünerek ve planlayarak yaptığını değerlendiriyoruz.

Şöyle ki; anayasa değişikliği oylaması, gizli oy ile yapılacağı için, bu oylamada çıkan evet (kabul) oylarının sayısı, teklifin yasalaşmasına yeterli olmadığı taktirde, CHP grubu evet (kabul) oyu vermiş olsa dahi, Ahmet Bey, saray ve AKP yandaşları; CHP'nin grup olarak hayır (ret) oyu verdiklerini, bu nedenle gerekli çoğunluğun sağlanamadığını,CHP'nin dokunulmazlık dosyalalarının yargıya intikalini önlediklerini koro halinde dile getirecekler ve CHP'yi en hassas oldukları kendi silahları dokunulmazlıklar üzerinden vurmaya çalışacaklardır.

Bu nedenle, Ahmet Bey, saray ve AKP yandaşları; yargıdan, HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının sorumluluğundan kibarca kaçma ve bu arada kendilerine CHP'yi yıpratma olanağı sağlama gibi, bir taşla üç kuş vuran güzel bir plana imza atmışlar doğrusu. Yiğidi öldür ama hakkını yeme!

17/03/2016
Güner YİĞİTBAŞI  
İzmir Barosu Üyesi Avukat

Yorum Gönder

Maalesef iktidarın işi hile-hurda, kumpas, tuzak, yalan-dolan halkı böylece kandırmanın en ince ayrıntılarını önceden planlıyorlar. Hatırlar mısınız, 12 Eylül 2010 anayasa referandumunda hazırladıkları zehirli tuzak anayasa değişikliğinde şekere batırılmış zehir misali, kadınlara, engellilere haklar diyerek halkı kandırdılar, yüksek yargıyı ele geçiren maddeleri halka yutturdular. Yargıyı tamamen ele geçirdiler. Yargıtay, HSYK iktidarın eline geçti. İstedikleri her kararı aldırıyorlar şimdi onlara. Bir AYM kaldı, ona da var güçleriyle saldırıyorlar. Son olarak da yeni anayasa tuzağı manevrasını yapıyorlar; tek laiklik maddelerini anayasadan çıkarmak, ucube başkanlığı anayasaya sokuşturmak. Hey halkım, ne olur artık Aziz Nesin'in şu metruk oranından ne zaman kurtulacaksın.Selam.

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget