'Cumhurbaşkanlığı örtülü ödeneği kaldırılsın'

CHP'li Eren Erdem, Cumhurbaşkanlığına ayrılan örtülü ödeneğin kaldırılması için Meclis'e kanun teklifi verdi.
'Cumhurbaşkanlığı örtülü ödeneği kaldırılsın'
CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, tartışma konusu olan Cumhurbaşkanlığına ayrılan örtülü ödeneğin kaldırılması için Meclis'e kanun teklifi verdi.
Kanun teklifinin gerekçesinde, "Örtülü ödenek kullanımı, kapalı istihbarat ve kapalı savunma hizmetlerini kapsayan ve ödenek kapsamında yapılan harcamaların gizliliğine yönelik yasal dayanaklara bağlı olmasına rağmen, sorumsuzluk kapsamında bir harcama kalemi değildir. Ancak Cumhurbaşkanlığı makamı Anayasal görevinden dolayı mutlak sorumsuzluğa sahiptir ve diğer taraftan, Cumhurbaşkanlığı makamı, örtülü ödenek kullanımının ana mantıkî çerçevesini oluşturan güncel sorunları gidermeye yönelik adımların uygulanması noktasında politik çözüm üretecek bir mercii de değildir. Anayasamızın, Cumhurbaşkanının tarafsızlığı ve yürütme sorumsuzluğuyla ilgili hükümleri açıktır. Bu hükümler çerçevesinde, Cumhurbaşkanlığının örtülü ödenek kullanması, bu makamının temsil göreviyle bağdaşmamakta ve bu makamın sistem içindeki yerini, hukuki açıdan tartışmalı ve çelişklili hale getirmektedir. Bu nedenle, Cumhurbaşkanlığı için ayrılan örtülü ödenek kullanımı hakkı acilen kaldırılmalı ve Cumhurbaşkanlığı makamı üzerinde Anayasal bağlayıcılığı olan tarafsızlık ilkesi ve salt Başbakanlık ve kabinenin yürütme açısından sorumlu hâli yeniden tesis edilmelidir." ifadeleri yer aldı.
Konuya ilişkin Erdem, "Örtülü ödenek kullanımı, kanunlarda yer alan açık hükümlere rağmen, maalesef kişisel konular ve parti meseleleri adına kullanılıyor. Cumhurbaşkanı örtülü ödeneği örtülü çiftlik gibi kullanıyor ve ödenek kullanımı her ay yeni bir rekor kırıyor. Ödenek yetmedikçe ve sürekli miktarı artılıyor. Bugün itibariyle Erdoğan'a ayrılan ödenek 2 milyar TL'ye ulaşmış durumda. Cumhurbaşkanının Anayasa'da yer alan yürütme sorumsuzluğunu ve tarafsızlık ilkesini dikkate almadığı bir koşulda, partili değil partizanca hareket eden bir şahsa bu kadar ödeneğin ayrılması, hukuk devleti için bir yüz karasıdır. Bütçe görüşmeleri dolayısıyla halkımız bizlere 'vergilerinin nereye gittiğini' soruyor, işte bu ödeneklere gidiyor. 93 yıllık Cumhuriyet't e 11 cumhurbaşkanı görmüş bir memleketten kimsenin aklının ucundan geçmeyen yöntemlerle halkın vergileri kişisel işler ve parti çalışmaları için yeniyor. Erdoğan'a ayrılan bu ödenek zorunlu olarak kaldırılmalıdır." dedi.
Etiketler:

Yorum Gönder

Cumhuriyet tarihinde hiç bir cumhurbaşkanının örtülü ödeneği yoktu. Zaten milyonlarca liralık bütçesi varken bu örtülü ödenek neyin nesi? Yürütmenin başı Başbakandır, her zaman başbakanların örtülü ödeneği olur, olacak. Ama Cumhurbaşkanı bütçeden ayrı olarak örtülü ödenek savurganlıktan başka bir şey değil. İddia ile söylüyorum, Cumhuriyet Tarihinde en savurgan Cumhurbaşkanı şimdiki Cumhurbaşkanıdır. "Kaçak Saray" dedikleri saraydan Avrupa'de hiç bir devletin yok. Merkel bile bile bir apartman dairesinde oturuyor. Nokia nın merkezi Finlandiya Cumhurbaşkanı Türkiye'yi ziyarete geldi, tarifeli uçakla geldi; giderken de tarifeli uçakla gitti. Finlandiya'da fert başına düşen gelir 40 bin Doların üstünde, ya bizde 10 bin dolarken 9 bin dolara düştü. Ne o saraylar, cumhurbaşkanlığına ait uçaklar, saray ziyafetleri, "kel başa şimşir tarak" demişler; inanın böylesine müsrifi, savurgan bir Cumhurbaşkanı görülmedi. Eren Erdem'i kutluyorum.

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget