İsmail Dayı, laikliği kafaya takmış. Bana diyor ki, “Yeğenim, laiklik, dinsizliktir. Bize gitmez.”
“Ya Dayı bırak bu işleri, ben seni de, peşinden tık nefes koştuklarını da bilirim” diye sert çıkınca, bizimki, “Öyle söylemek istememiştim yeğenim” diyerek anında çark etti.
Aslında laiklik, İsmail Dayı gibilerinin en temel korkusudur.
Nezle olsalar laiklikten bilirler.
Laiklik Siyasal İslam’ın gündeminde çok uzun yıllardır var.
İktidar, “Bu defteri kapattık” dese de, laiklik konusunu Anayasa üzerinden halletmek istediğinin işaretleri görülüyor.
Anayasa’nın “değiştirilmesi dahi teklif edilemez” ilk 4 maddesi üzerinden laiklikte düzenleme planlanıyor.
Diyorlar ki, “Anayasanın değişmez maddeleri diye bir şey olamaz. Nerede görülmüş böyle bir uygulama?”
Anayasada değişmez ve değiştirilmesi teklif edilemez maddeler olmaz diyenlere, bazı ülkelerin anayasalarını örnek verelim.
Almanya
Federal bir Cumhuriyet olan Almanya’nın anayasasındaki kimi maddelerin değiştirilmesi teklif bile edilemez. Bunlar, 1’nci 20’nci ve 79’ncu maddelerdir. Söz konusu 1 ve 20’nci maddeler özetle insan onuru ve haklarının dokunulmazlığına dikkat çeker. Ayrıca her türlü baskı ve zulme karşı direnme hakkının bulunduğuna işaret eder. İktidarların kaynağının halk olduğunu anımsatır. Federal Almanya Cumhuriyeti’nin demokratik ve sosyal bir federal devlet olduğunu vurgular.
Bu maddelere atıfta bulunan 79. Madde ise federal devlet yapısına ve 1’nci ve 20’nci maddelerdeki ilkelere aykırı anayasa değişikliği yapılamayacağı uyarısında bulunur. Federal Almanya Anayasası’nın başlangıç bölümünde de ‘Alman Ulusu’ ibaresi bulunur.
Romanya
Romanya’da, anayasanın 152’nci maddesi hangi niteliklerin değiştirilemez olduğunu açıklar ve devletin yapısıyla ilgili olarak şöyle der; “Romanya Devleti’nin millî, bağımsız, üniter ve bölünmez niteliği değiştirilemez. Aynı şekilde devletin Cumhuriyetçi hükümet şekline, siyasal çoğulculuğa, yargı bağımsızlığına, resmî dile, ülke bütünlüğüne dair hükümleri değiştirilemez.’
İtalya
İtalyan anayasasının 139’ncu maddesi değiştirilemez niteliklerden bahsetmektedir. Buna göre cumhuriyetin şekli anayasa değişikliğine tabi tutulamaz, değiştirilmesi teklif dahi edilemez.
Yunanistan
Yunanistan’da da, anayasanın değiştirilemez niteliklerini vardır. Bunlar 110 ve 139’ncu maddelerde sıralanmıştır. Buna göre, Yunanistan’da hükümet şekli parlamenter cumhuriyettir. Bu değiştirilemez. Bu madde ayrıca, temel insan haklarından olan din ve vicdan özgürlüğünün dokunulmazlığı, kişi özgürlüğünün dokunulmazlığı, eşitlik, insan varlığının değerine saygı ve onun korunması gibi anayasal hükümlerin de değiştirilemez olduğuna işaret eder.
Norveç
Norveç’te, değişikliklerin söz konusu olması durumunda anayasanın ruhuna dikkat çekilir. Norveç Anayasası’nın 112’nci maddesi konuyla ilgili olarak şöyle der: “Anayasadaki ilkelerle çatışan anayasa değişiklikleri yapılamaz. Sadece, anayasanın ruhunu değiştirmeyecek belli hükümler değiştirilebilir.”
Fransa
Fransız anayasasının 89’ncu maddesi değiştirilemez hükümler içermektir. Bu maddede devletin demokratik, laik, üniter, sosyal, hukuk gibi niteliklere sahip olduğu vurgulanarak, bunların değiştirilemez olduğu vurgulanmaktadır.
Çek Cumhuriyeti
Çek Cumhuriyeti anayasasında ise 9’uncu madde değiştirilmez niteliklere işaret etmektedir. Bu madde, hukuk devletine ve demokratik devlete dikkati çekerek bunların değiştirilemez olduğunu söylemektedir.
Ukrayna
Ukrayna Anayasası’nın 157’nci maddesi, Ukrayna’nın bağımsızlığının ya da toprak bütünlüğünün ihlal edilmesine yol açabilecek anayasa değişikliklerinin yapılamayacağı uyarısında bulunmaktadır. Aynı madde ayrıca insan ve vatandaş haklarının kaldıran ya da sınırlandıran değişikliklerin yapılamayacağını da söylemektedir.
Özetlersek laiklik, samimi Müslümanların İslam’ı yaşama özgürlüğü olduğu gibi dinimizi siyasette kullanarak sömüren İsmail Dayı gibilerin de YOBAZLIK yapma özgürlüğüdür.
Gürbüz Evren /Gerçekgündem
Yorum Gönder