23 Nisan Nedir? - Özgen Acar

23 Nisan Nedir? - Özgen Acar 23 Nisan 2012’de küçük Enes Karabulut, birkaç dakikalığına “Başbakanlıkkoltuğuna”oturduğunda “Koltuğa oturdum bırakmam!” şakasının

23 Nisan Nedir? - Özgen Acar

Çocukluğumuzda, “Bugün 23 Nisan / Neşe doluyor insan / Kamutay Doğdu / Saltanatı boğdu...” şarkısıyla coşardık!
***
23 Nisan 2012’de küçük Enes Karabulut, birkaç dakikalığına “Başbakanlıkkoltuğuna” oturduğunda “Koltuğa oturdum bırakmam!” şakasının Türkiye Cumhuriyeti’nin başına ne işler açacağını bilemezdi! 
“Koltuğu” geçici olarak çocuğa bırakan dönemin Vezir-i azamı, şakayı ciddiye alıp“Olmaz öyle şey… Bu ülke kalkmamak üzere koltuğa oturanlardan çok çekti. O nedenle 3 dönem kuralını koyduk…” sözleri ile tepkisini göstermişti! 
Sonrasında bir yönetmelikle çocukların, 23 Nisan’da cumhurbaşkanının, başbakanın, valilerin koltuklarına oturmaları geleneğine son verildi. Ayrıca çocukların sahalarda “gösteri yapamayacakları” da açıklandı... 

“Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı”nın bu yıl “terör” nedeniyle yapılmayacağı duyuruldu. 2012’de, 2013’te “terör” bahane değildi! Bayramın kutlanmaması tezgâhının ilk adımı o günlerde atılmıştı!
***
Gazetelerden bazı kısa haberler: 
8 Haziran 2015… Antalya AKP’li sandık kurulu üyesi, CHP’li üyenin Atatürk rozeti takmasına karşı çıktı. 
22 Haziran… Konya’da Mareşal Mustafa Kemal, 23 Nisan ve Mustafa Necatiilkokullarının adları değiştirildi, imam hatip okullarına dönüştürüldü. 
31 Temmuz… Menemen’de “KEMAL ATATÜRK PARKI” tabelasından “KE” harfleri söküldü, geride “MAL ATATÜRK” kaldı. 31 Eylül... Kayseri’nin Felahiye Belediye başkanı, Atatürk heykelini otoparka attı. 
19 Eylül… İstanbul Sarayburnu’ndaki Atatürk heykelini örten metal perdeler kaldırılmadı. 
22 Eylül… Rize’de, Cumhuriyet Meydanı’nın yeniden düzenlenmesi projesinde Atatürk heykelinin yerine, çay bardağı figürünün konulması olay yarattı. 
4 Ekim… Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesindeki Atatürk İlkokulu’nda Atatürk heykeli yok… 
26 Aralık… Antalya, Afyonkarahisar, Antakya, Bursa, Eskişehir, Sakarya, Rize’deki“Atatürk Stat’larının” adları “arena” olarak değiştirildi. 
1 Ocak 2016… Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ulus’taki Atatürk heykelini büfeyle kapattı. 
27 Şubat… Balıkesir’in Erdek ilçesindeki Atatürk Okulu, Ahmet Vehbi ÇıkrıkçıoğluAnadolu İmam Hatip Lisesi olarak değiştirildi. 
16 Nisan… THY, devletin uçağından “ATA”yı sildi.
***
Londra’da yaşayan John ve Sharon Letch çifti göğüslerine yaptırdıkları Atatürk dövmesi hakkında “O bizim için yüce bir lider”“Facebook”un CEO’su Mark Zuckerberg “Atatürk’e hakaretleri sistemimizden kaldıracağız.” dediler! Siz ne dersiniz?
***
Müslüman ülkelerden yalnızca Türkiye’de, Başbakanlık ve Diyanet Vakfı’nın kararları ile “Kutlu Doğum Haftası”“kameri” takvimden “miladi” takvime geçilerek peygamberin doğumu 20 Nisan’a sabitleştirildi. 
Şimdi de Milli Eğitim Bakanlığı, 29 Nisan’da Osmanlı’nın İngilizlerle Dicle Nehri kıyısındaki “Kut’ül Amare Savaşı’nın” 100. yıldönümü nedeniyle okullarda kutlanmasını istedi. 
20 Nisan ve 29 Nisan kutlamalarını “terör” etkilemiyor, araya sıkıştırılıp yok edilmek istenen 23 Nisan dışlanıyor! 
23 Nisan nedir? Atatürk’ün “yedi düvele” karşı görkemli başarısının simgesidir. Ulusal egemenliğin gerçekleştiği tarihtir. Oysa 23 Nisan, Atatürk’ü dışlayan, PKK ve IŞİD ile baş edemeyen Sultan ve yandaşlarının bugün görev yaptıkları “kurultayın”da doğduğu gündür.
***
Yahudilikle başlayan “takke” olgusu, Türk siyasal yaşamında yüceliyor. Atatürk’ten bu yana hangi cumhurbaşkanını ya da başbakanını “takkeli” gördünüz? Günümüzde, “Bugün 23 Nisan / Elem duyuyor insan / Sultanlık Doğdu / Kurultayı boğdu...” olgusuna neden tahammül ediliyor, anlamıyorum. Sizler anlıyor musunuz?

Özgen Acar/Cumhuriyet

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget