Aklımızla Alay Ediliyor - Güner Yiğitbaşı

Eskiden,kol kırılır yen içinde kalır şeklinde bir uygulama vardı,bakıyoruz Tayyip Bey her şeyi açık etmiş, bazı belediye başkanlarının iplerini çekmiş ve bunu seçmenleriyle paylaşmaktan çekinmiyor.

Aklımızla Alay Ediliyor - Güner Yiğitbaşı
AKP Genel Başkanının; istifalarını istediği ve dayattığı bazı illerin belediye başkanlarına ilişkin olarak söylediklerine ve yaptıklarına bakınca şaşırmamak mümkün değil, AKP Genel Başkanı, seçim kazanmak için uygulamaya koyduğu bu tasfiye ile  ne yapmak istiyor, bu tasfiyelerle nasıl seçim kazanacağını düşünüyor gerçekten anlayamıyoruz, boşa koyuyoruz olmuyor, doluya koyuyoruz olmuyor, şöyle bir yorum yapıyoruz olmuyor, böyle yorum yapıyoruz bir türlü olmuyor ve yerine oturmuyor, velhasılı bu tasfiyenin nasıl bir seçim başarısı ile sonuçlanacağına, aklımız bir türlü ermiyor, bu operasyona mantıklı bir cevap bulamıyoruz.

AKP Genel Başkanı; istifalarını talep ettiği belediye başkanlarının başarılı olmadıklarını, bu belediyelerde, en başta birtakım yolsuzluklar,ihmaller ve görevi kötüye kullanmaların olduğunu açıkça beyan etmese de, bunları ima eden sözler sarf ediyor ve istifa etmemek için direnen belediye başkanlarının başlarına gelecek olanlara katlanmalarının gerekeceğini söyleyerek,bu başkanların görevleriyle ilgili suçlar  işlediklerini dolaylı olarak beyan ve kabul ediyor.

Eskiden, kol kırılır yen içinde kalır şeklinde bir uygulama vardı, bakıyoruz Tayyip Bey her şeyi açık etmiş, bazı belediye başkanlarının iplerini çekmiş ve bunu seçmenleriyle paylaşmaktan çekinmiyor.

Tayyip Bey'in;sebeplerini çok açık ve net bir şekilde açıklamasa da, bazı büyük illerin belediye başkanlarına yönelik olarak başlattığı, adına görevden alma da diyebileceğimiz, istifa ettirme operasyonuna hayret etmemek mümkün değil.

Seçimlere çok az bir süre kala, AKP'nin iktidar olduğu önemli kentlerdeki belediyelerle ilgili tasfiyelerde, sadece belediye başkanlarını sorumlu tutmak, akla ziyan. Tayyip Bey; istifalarını istediği İstanbul,Ankara,Bursa,Balıkesir gibi bazı büyük kentlerin belediye başkanı adaylarını belirleyen kişidir.Hatta Tayyip Bey bu kentlere belediye başkanı olan kişilerin, kendi karizması nedeniyle seçimleri kazandıklarını,onlara oy veren seçmenin, aslında kendisine yani Tayyip ERDOĞAN'a oy verdiklerini ima ediyor.Bunun içindir ki;Tayyip Bey, bu belediye başkanlarının istifalarını istemekte hak sahibi olduğunu belirtmeye çalışıyor.

Peki güzel de,Tayyip Bey'in istifalarını talep ettiği belediye başkanlarını kendisi aday gösterdiğine, seçmenin bu başkan adaylarına kendisinin hatırı ve karizması nedeniyle oy verdiklerine göre,Tayyip Bey'in kendilerine kefil olduğu ve bizzat aday gösterdiği, seçmeni o adaylar üzerinde yoğunlaştırdığı için, bu başkanların hatalı ve kötü yönetimlerinden,şayet görev suçu işlemişlerse bu suçlardan Tayyip Bey'in hiç mi sorumluluğu olmayacak,Tayyip Bey zeytinyağı gibi suyun üstüne çıkarak sorumluluktan sıyrılacak mıdır?

Kaldı ki,hepimiz çok iyi biliyoruz ki;büyük şehir belediyelerinde yapılan tüm yolsuzluklar ve işlenen suçlar, ihale ve imar yolsuzluklarından kaynaklıdır. Özellikle İstanbul ve Ankara gibi büyük illerimizde yapılan büyük ihalelerde ve imar planlarının yapılması ve değiştirilmesinde,merkezi yönetimin ve bu yönetimin başındaki Tayyip Bey'in etkin bir rol oynadığı da bilinen bir gerçektir. Herkesin bildiği bu yalın  gerçeklik karşısında, şayet ortada bir ihale ve imar yolsuzlukları varsa, bu durumdan sadece istifa ettirilen veya istifaları beklenen belediye başkanları mı sorumlu tutulacaklardır?

Bu nedenle, AKP Genel Başkanı;sorumluluktan kurtulmak istiyorsa, istifa ettirdiği ve istifaya zorladığı halde hala istifa etmeyen bazı belediye başkanlarının suç ve günahlarını, halkımıza net bir şekilde açıklamak zorundadır, aksi halde netlik kazanmayan söylenti ve rivayet halinde kalacak olan bu usulsüzlük ve yolsuzluklardan, kendisinin de olumsuz olarak etkileneceğini,seçimlerde oy kaybına uğrayacağını asla unutmamalıdır.

Söylentilere göre, özellikle İstanbul ve Ankaradaki seçimlere çok önem veren Tayyip Bey,Anayasa referandumunda İstanbul ve Ankara illerinde hayır oylarının çok çıkmasından olumsuz etkilenerek,bu sonucu, AKP'nin İstanbul ve Ankarada önümüzdeki seçimleri kaybedeceği şeklinde yorumladığı için, İstanbul ve Ankara belediye başkanlarının üzerini çizdiği dillendirilmektedir.

Bize göre bu söylenti ve değerlendirmenin hiçbir haklı ve mantıklı yanı yoktur.Zira, 16.Nisan da yapılan anayasa referandumunda, Tayyip Bey'in çıkmasını çok istediği başkanlık sistemi ve dolayısıyla Tayyip Bey'in kendisi oylanmış olup, bu referandumda hayır çıkan illerin elde ettiği bu olumsuz sonucun baş aktörü, bu illerin belediye başkanları olmayıp, Tayyip Bey'in bizzat kendisidir.

AKP'de ortaya çıkan ve gerçek nedenleri açıklanmadığı için, AKP'yi ve onun genel başkanını yıpratmaya yönelik olarak,kamuoyunda birçok varsayım ve dedikoduların üretilip dolaşmasına neden olan,  bazı illerin belediye başkanlarının istifaya zorlanmalarına ilişkin operasyonun, Cumhurbaşkanlığı seçimi dahil,2019 yılında yapılacak tüm seçimlerde, AKP'ye ve onun genel başkanına hayırlı sonuçlar vermeyeceği,sırtında çok bilinmeyenli bir kambur oluşturacağı kesindir.

20/10/2017
Güner YİĞİTBAŞI
Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget