Şerefli Veya Şerefsiz - Güner Yiğitbaşı

Şerefli Veya Şerefsiz - Güner Yiğitbaşı
MHP lideri Sayın BAHÇELİ'nin, HDP'ye oy verenlere yönelik şerefsiz suçlaması, günlerdir medyada tartışılıyor.

Aslında, çok tartışılan ve artık güncelliğini yitirmek üzere olan  bu konuya biz hiç girmek istemiyorduk, Zira, Devlet BAHÇELİ'nin ne söylediğinin bizim için hiç bir kıymeti yoktur, tutarsız ve istikrarsız bir siyasetçinin, her şeyi söylemeye hakkı vardır.Bize göre, BAHÇELİ'nin ne söylediği değil, ne söylemediği önemlidir. BAHÇELİ, gündemdeki meseleler hakkında  hiçbir şey söylemese ve sessiz kalsa, bize göre, ülke için daha önemli ve faydalı bir iş yapmış sayılmalıdır.

Bir hatırlatma yapalım, BAHÇELİ ne demiştir?

Googleden aldığımız demecinde, “......İzmir'de Marmaris'te yazlıklarında yatıp AKP'nin olmasın diye oyunu MHP'ye vermeyen; ama HDP'yi Meclis'e taşıyan zavallılar, Türkiye'nin kaymağını yiyenler, boğazda yalılarda viskisini yudumlayıp oyunu HDP'ye veren şerefsizler. Şimdi, HDP ile koalisyonu kurun.” dediğini görüyoruz.

Kelime anlamına baktığımızda, şeref'in; genel olarak, kişi ya da kişilere, toplumdaki  diğer kişilerin  gösterdiği saygının dayandığı kişisel değer olarak tanımlandığını görüyoruz.

Şerefin bu tanımından hareketle, şereften yoksun anlamına gelen şerefsiz kişi kavramını da; kendisine, başkalarınca saygı duyulması için gerekli olan kişisel değerlere sahip olmayan, aşağılık kişi olarak tanımlayabiliriz.

Bu tanımlardan yola çıktığımızda, Sayın BAHÇELİ bazı kişileri şerefsizlikle suçlarken, neyi esas almıştır,boğazda yalıda viski içmeyi mi, HDP'ye oy vermeyi mi, yoksa boğazdaki yalısında viski içmenin yanında, aynı zamanda HDP'ye oy vermeyi mi?

BAHÇELİ'nin beyanına baktığımızda, şerefsiz olmak için, hem boğazda yalı sahibi olacaksın, hem boğazdaki yalında viski içeceksin ve hem de HDP'ye oy vereceksin.

BAHÇELİ'ye göre, boğazda yalısı olmayan ve boğaza karşı viskisini yudumlamayan bir kişi HDP'ye oy verebilir ve şerefsiz sayılmaz. Bu ne biçim mantıktır? Boğazda yalısı olan ve viskisini yudumlayan kişinin siyasal özgürlüğü yok mudur?O da istediğ partiye oy verebilir, MHP'ye oy vermek zorunda mıdır?

Kaldı ki, boğazda yalısı olan ve boğaza karşı viskisini yudumlayan bir kişi, o yalıyı ve içtiği viskiyi, alın teri ile kazandığı, hiçbir yetimin üzerinde hakkı olmayan helal para ile meşru bir şekilde almışsa,bunun neresinde şerefsizlik vardır?

Yolsuzlukla, rüşvetle, makam ve mevkiinin nüfuzundan yararlanılarak elde edilen yalılarda, boğaza karşı viski içmeyen, buna karşılık, boğaza karşı kıbleye dönerek beş vakit namazını eda edip orucunu tutan, viski yerine boğaza karşı zemzem suyundan yapılmış şerbetini için ve HDP dışındaki partilere oy veren kişi, ya da kişiler mi namuslu ve şerefli olacaktır?

Veya, meydanlarda konuşarak mangalda kül bırakmayan, halkına ve seçmenine, yerine getiremeyeceğini bildiği halde, binbir türlü vaatte bulunan, söylemleriyle eylemleri birbirini tutmayan  kişi ya da kişiler, siyasi tercihlerini HDP'den yana kullanarak oy verenlerden daha mı şerefli sayılacaklardır?

Şeref kavramını kullanırken, kişi ya da kişileri, şerefli veya şerefsiz olarak bir ayırıma tabi tutarken, çok dikkatli olunmalıdır. Şerefsizlik; başkalarını haksız bir şekilde şerefsizlikle suçlayanların elinde patlayarak kendi üzerine yapışabilir.

Şerefli bir işi çok şerefsizce yapabilen kişiler olabileceği gibi, çoğumuzca şerefsiz bir iş  olarak kabul edilen,  örneğin fahişelik gibi bir işi, çok şerefli bir şekilde yerine getiren kişiler de mevcuttur.

Bizden naçizane bir tavsiye; herkes, başkalarını şerefsizlikle suçlayacağına kendi şereflerine mukayyet olmalıdırlar.

07/08/2015
Güner YİĞİTBAŞI
 İzmir Barosu Üyesi Avukat

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget