Cumhuriyet Savcısının Kaçışı - Gündüz Akgül

Cumhuriyet Savcısının Kaçışı - Gündüz Akgül
Zamanında üye olduğum turkhukuksitesi.com internet sitesinde Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya’nın HSYK tarafından ihracı ile ilgili meslektaşlarım tarafından açılan tartışmaya katılmış ve düşüncelerimi belirtmiştim.
Ergenekon kumpaslarının korkulan Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz’ün kaçtığı haberleri yazılı ve görsel medyaya yansıyınca, 16.08.2006 tarihinde yazdığım yorumumu anımsadım ve Zekeriya Öz olayı ile örtüştüğünden sizlerle paylaşmak istedim.
Hala ayni noktadayım.
Bir yargıç ve Cumhuriyet Savcısı görev yaparken tarafsız ve adil davrandığında hesap veremeyeceği makam yoktur. 12.08.2015

Gündüz AKGÜL
Emekli Cumhuriyet Savcısı

İşte o yorumum;

Değerli meslektaşlarım,
Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın düzenlediği Şemdinli olayları iddianamesi nedeniyle HSYK tarafından ihraç edilmesi kararı tartışılırken, öncelikle konuya ön yargılı ve kendi siyasi düşüncelerimiz doğrultusunda değil, bir hukukçu olarak objektif yaklaşmamız gerekmektedir.
Ankara Hukuk Fakültesinde okuyan değerli meslektaşlarım çok iyi biliyorlar. Fakülte rozetinde, bir elinde terazi, bir elinde kılıç, gözleri bağlı bir kadın figürü vardır.
Bunun anlamı hukuk kadın gibi zarif, terazi kadar doğru, kılıç kadar keskin, olayın taraflarını tanımayacak kadar kördür.
Bu bağlamda olayı tartışıp doğru ve gerçeği bulmak hukukçunun olmazsa olmaz görevidir.
Sarıkaya neden ihraç edilmiştir.
1-Söz konusu iddianameyi düzenlerken Şemdinli’de birçok olaya adı karışmış bir tanığın başka bir kanıtla desteklenmeyen ve daha önce hakkında soruşturma yapan bazı komutanlara suç isnat eden ifadesinin aynen iddianameye geçirildiği,
2-TBMM Araştırma Komisyonu Başkanının komisyon üyelerinin haberi olmadan soruşturma ile ilgili ifadeler gönderdiği,
3-yetkisini aşarak olayla ilgili olmayan ve bazı komutanları suçlayan beyanları iddianamede konu yaptığı,
 4-siyasilerin olayda etkili oldukları şeklinde kamuoyunda oluşan ve tartışma konusu yapılan kanaat sonrası Cumhuriyet Savcısı Sarıkaya hakkında soruşturma yapılmış ve müfettişlerce düzenlenen rapor HSYK’na gönderilmiştir.
Kurul yaptığı incelemede, Cumhuriyet Savcısı hakkında ki bu iddialarda gerçek payı görmüş ve Cumhuriyet Savcının meslek onuru ile bağdaşmayacak davranışları nedeniyle ihracına karar vermiştir.
Bu karara sadece baştan beri olayların içinde olduğu savları ile sorumlu tutulup eleştirilen hükümetten yana tavır koyan Adalet Bakanlığı Müsteşarı karşı oy kullanmıştır. Yanı karar bire karşı altı oyla alınmıştır. İhraç nedenini en iyi bilen Müfettiş raporunu inceleyen Kurul üyeleridir.
Bu durum karşısında Adaletin güvenirliliğine gölge düşüren, adaleti siyasete alet eden ve en önemlisi tarafsızlığını yitiren Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya’nın ihracı doğrudur.
Bu davranışta olanların meslekte bırakılmaları, mesleği yıpratmak, yurttaşların hukuka güvenlerini sarsmaktan başka bir işe yaramamaktadır.
Objektiflik ve tarafsızlık bir Yargıç ve Cumhuriyet Savcısının Abece'sidir.
Hukukta acıma, haksız eyleme göz yumma adaletle bağdaşmaz.
O zaman hukuk bu niteliğini kaybederek guguk olur.
Diğer yandan İddianame düzenleyen her Cumhuriyet Savcısını şikâyet edip ihraç ettirmek mi gerekir diyen meslektaşlarımın bu düşüncesine katılma olanaksızdır.
Çünkü görevini tarafsız ve yasalara bağlı olarak layıki ile yapan hiç bir Cumhuriyet Savcısı ve Yargıcın şikâyet üzerine ihraç edildiği konusunda tek bir örnek yoktur.
Bende 32 Yıl Cumhuriyet Savcılığı yaptım, görevim gereği çıkarlarına dokunduğum birçok yurttaş tarafından şikâyet edildim ve müfettiş soruşturması geçirdim hepsinden alnımın akı ile çıktım. Meslek hayatımda bu şikâyetlerden ötürü tek bir ihtar dahi almadım.
Bu nedenle İddianame düzenleyen her Cumhuriyet Savcının şikâyet edildiğinde ceza alacağı savı doğru değildir. Adalet. org sitesindeki meslektaşlarımın bu konuda ki mesajlarını da okuyorum. Maalesef genç meslektaşlarım olaya biraz hissi yaklaşıyorlar. Bu yüce mesleğin onuru açısından yaklaşan herkes kararı doğru bulur. Saygılarımla.

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget