Solcuyum Diyenlerin Aymazlığı - Gündüz Akgül

Solcuyum Diyenlerin Aymazlığı - Gündüz Akgül
Değerli dostlar,
Hepimizin bildiği gibi 30 Mart 2014 günü yapılan yerel seçimler, gündemi işgal eden yolsuzluk, rüşvet, ayakkabı kutusu, para kasaları, paralel yapı, çete savları nedeniyle adeta bir genel seçim havasında geçti.
Bu nedenle yerel adayların,  projelerini açıklayarak ve yurttaşlara anlatıp benimseterek seçimleri yerelde kazanmaları yerine, seçim, parti Genel Başkanları ve partilerin ağır toplarının miting düzenlemeleriyle yerelden çok Genel Başkanların yarışına dönüştü.
Ayrıca özellikle solda aday gösterilmeyi kendinden başkasına yakıştırmayan siyasiler, aday gösterilmeyince, yıllarca çatısı altında Belediye Başkanlığı, Milletvekilliği yapmalarına karşın, kendi partilerinin karşına rakip aday çıkarak oyların bölünmesine ve karşı partinin kazanmasına neden olarak büyük ayıp ettiler.
Türkiye genelinde bu ayıbın birçok yerde yapıldığını gördük.
Bu yazıda İzmir ilçelerinin bu ayıp yüzünden nasıl kaybedildiğini somut bir şekilde açıklamaya çalışacağım.
Bilindiği gibi 2009 yılında yapılan yerel seçimlerde Tire hariç tüm ilçelerde (29) CHP kazanmıştı. Demokrasinin beşiği olan İzmir ve ilçelerinde, aydın İzmir halkı kendisine yakışanı yapmıştı.
2014 yerel seçimlerinde ise CHP İzmir’de 8 İlçede kaybetmiş bulunmaktadır.
Kırsal kesimi oluşturan köylerin bu seçimde mahalle düzeyine getirilerek Belediye Başkanlığı için oy kullanması bunda etkili olmuşsa da, bazı ilçelerde ise CHP’li olup aday gösterilmemeleri nedeniyle partilerinin karşında başka partiden aday olmaları ve biz solcuyuz diyen tüm partilerin birleşip güç oluşturmayı becerememeleri en büyük etkendir.
Örneğin;
Kaybedilen İlçelerde alınan oylara baktığımızda;
MHP’nin Belediye Başkanlığı kazandığı Kiraz ile AKP’nin Belediye Başkanlığı kazandığı Kınık, Kemalpaşa, Menderes, Ödemiş ilçelerinde tüm sol partilerin oylarında fazla oy aldıkları ve bunda kırsal kesimdeki köy oylarının etkili olduğu görülmektedir.
Geride kalan ve kaybedilen üç İlçenin durumuna baktığımızda,
Aliağa CHP + DSP + İP = 16923 oy, MHP 15.855 oyla seçimi kazanmış.
Selçuk CHP + DSP + İP = 8794 oy, AKP 8622 oyla seçimi kazanmış.
Torbalı CHP + DSP + İP = 36.532 oy, AKP 31.074 oyla seçimi kazanmış.
DSP ve İP ’in tabela particiliği, CHP’yi acımasızca eleştirmeleri kronik hale gelmiş, ufukta pişmanlık duyup güç birliğine yanaşmaları da görülmemektedir.
Aliağa’da ise yıllarca CHP’den Belediye Başkanlığı ve Milletvekilliği yapmış Sayın Hakkı Ülkü’ye, ben varsam parti var, ben yoksam parti yok anlayışıyla bir bölen olmasını yakıştırmadığımı belirtmeden geçemeyeceğim.
Solda politika yapanlar akıllarını başlarına toplayıp tüm egolarından vazgeçerek birlik olup güç oluşturmadıkları sürece bu sonuçlar kaçınılmazdır.
Yazık oluyor Atatürk’ün bize emanet ettiği laik Cumhuriyete…

09.04.2014
Gündüz AKGÜL
Emekli Cumhuriyet savcısı 

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget