Unutulmamak ve Anılmak - Gündüz Akgül

İyi yönleriyle unutulmayanlar ve anılanlar tarih babanın altın sayfalarında, kötü yönleriyle unutulmayanlar ve anılanlar ise kara sayfalarında yer alırlar.

Unutulmamak ve Anılmak - Gündüz Akgül
Canlılar doğar, yaşar ve ölür.
Olaylar gerçekleşir, devam eder ve biter.
İnsanoğlu için önemli olan, yaşam sürecinde yaptıklarıyla unutulmamak, anılmak ve olayların insanlık ve kendi yararına bitişini sağlamaktır.
Unutulmamak ve anılmak, kötü yönleriyle olduğu gibi, iyi yönleriyle de olur.
İyi yönleriyle unutulmayanlar ve anılanlar tarih babanın altın sayfalarında, kötü yönleriyle unutulmayanlar ve anılanlar ise kara sayfalarında yer alırlar.
Tabii ki önemli olan iyi yönleriyle unutulmadan anılmaktır.
Her insan ilelebet (sürgit) anılmaz çoğu unutulup gider.
Sürgit unutulmayıp anılanlar, genelde liderler, büyük sanatçılar, devrim yapanlar olup, insanlık için, ulusu için iyi işler yaparak iz bırakanlardır.
Dünya üzerinde kötü veya iyi iz bırakan olaylar da unutulmaz ve daima anılırlar.
Örneğin;
-Bir önder vardır ki Mustafa Kemal Atatürk gibi hep iyi yönleriyle, bir önder vardır ki Adolf Hitler gibi hep kötü yönleriyle, hiç unutulmadan anılırlar.
-Ülkemizin efsane (Olağanüstü bir başarı elde etmiş kimse)   Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve Köy Enstitülerinin mimarı İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç’u kim unutur ve anmaz ki.
Nuri Özsan, Ahmet Özel ve Şinasi Orel’inde Milli Eğitim Bakanlarımız olduğunu kaç kişi anımsar. Bu Bakanlarımız kötü insanlar olduğu için değil, tarihe mal olan ve iz bırakan işler yapmadıkları ve rutin (sıradan) Bakanlık yaptıkları için anımsanmıyorlar.
Bir yurttaş öldüğünde, daha gömü sırasında başlayarak arkasından iyi insandı, kötü insandı söylemleri dile getirildiğini biliyoruz.
-Fransız Devrimi, monarşiyi yıkıp, insan hak ve özgürlüklerinin önünü açmış iyi bir olay, milyonlarca insanın yaşamlarını yitirdikleri 1. ve 2. Dünya savaşları, Yahudilerin katliamı ise kötü bir olay olarak, kuşaklar boyu unutulmaz ve anılırlar.
Bu örnekleri her sınıf ve olay için çoğaltmak olasıdır.
Onun için diyorum ki;
Devlette görev alan tüm yetkililer ve etkililer, dünya barışına katkılarıyla, yurttaşları için yaptıkları yararlı işlerle, alçak gönüllü davranışlarıyla, örnek  olurlarsa, asla unutulamazlar ve kuşaklar boyu anılırlar.
Örneğin, 20 ve 21. Yıla damgasını vurmuş büyük önder Mustafa Kemal ATATÜRK gibi. Unutturmak isteselerde asla başaramazlar ve unuturamazlar.
Osmanlı Devleti’nde gelenek haline getirilmiş, çok güzel bir özdeyişimiz vardır.
Bu özdeyiş, Padişah da olsa neticede fani bir insan olduğunu ona unutturmamak için söylenmiştir.
“Mağrur olma Padişahım senden büyük Allah var.”
Umarım bu yazıyı okuyan herkes kendisine kıssadan bir hisse çıkarır.

07.11.2017
Gündüz AKGÜL 
Emekli Cumhuriyet Savcısı

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget