2017 Eğitim Onur Ödülü Prof Muammer Sun’un

2004’ten bu yana da Ulusal Eğitim Derneğince sürdürülen "Eğitim Onur Ödülü"nü bu yıl ünlü müzik eğitimcisi, besteci Prof. Muammer Sun aldı.

2017 Eğitim Onur Ödülü Prof Muammer Sun’un
1993'te verilmeye başlanan, 2004’ten bu yana da Ulusal Eğitim Derneğince sürdürülen  "Eğitim Onur Ödülü"nü bu yıl ünlü müzik eğitimcisi, besteci Prof. Muammer Sun aldı. Sun'a ödülü, 25 Kasım 2017 Cumartesi günü Petrol İş Ankara Şubesi Toplantı Salonu'nda düzenlenen etkinlikte verildi. Elçin Güneş'in sunduğu törene çok sayıda davetli katıldı. Katılımcılar arasında Müzik Eğitimcileri Derneği Genel Başkanı Refik Saydam, Türkiye Polifonik Koralar Derneği Başkanı Prof. Mustafa Apaydın, Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı Başkanı Erdal Atıcı, Demokratik Sol Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Erçelebi, Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Sekreter Yardımcısı Feyziye Özberk, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Ankara Şubesi Başkanı Ayfer Yüksel, Öğretmen Dünyası Danışma Kurulu üyelerinden Saim Açıkgöz, Prof. Dr. Sina Akşin, Prof. Dr. Cahit Kavcar, Prof. Dr. Nizamettin Koç, Ayhan Sarıhan ile Zeki Sarıhan da bulundu. CHP Genel Başkan Yardımcılarından Bülent Tezcan, Seyit Torun, CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan, CHP Ankara İl Başkan Vekili Rıfkı Güvener ve Dil Derneği Genel Yazmanı Figen Çakmakoğlu kutlama iletilerini gönderdi.

Ulusal Eğitim Derneği 2017 Eğitim Onur Ödülü Töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. İstiklal Marşı'nı Prof. Mustafa Apaydın söyletti. Törenin açış konuşmasını Ulusal Eğitim Derneği Genel Başkanı Nazım Mutlu yaptı. Mutlu, bugüne kadar 24 kişiye Eğitim Onur Ödülü verildiğini belirterek şöyle devam etti: "Bu yıl için oluşturulan ve Saim Açıkgöz, Prof. Dr. Mahmut Âdem, Prof. Dr. A. Gönül Akçamete, Mutahhar Aksarı, Dr. Niyazi Altunya, Mustafa Atasoy, Erdal Atıcı, Prof. Dr. İ. Ethem Başaran, Erdal Çalı, Mustafa Gazalcı, Prof. Dr. F. Dilek Gözütok, Prof. Dr. Cahit Kavcar, Prof. Dr. Ahmet Kocaman, Prof. Dr. Nizamettin Koç, Prof. Dr. Semih Koray, Nazım Mutlu, Münevver Oğan, Mustafa Pala, Ahmet Özer, Remzi Özkaya, Prof. Dr. Ahmet Saltık, Refik Saydam, Ayhan Sarıhan, Zeki Sarıhan, Prof. Dr. Sedat Sever ve Prof. Dr. Ali Uçan’dan oluşan 26 kişilik Seçici Kurul üyesinden tümünün oylamaya katılımıyla, yine aynı kurulun belirlediği 8 aday arasında gerçekleştirilen gizli seçimle en çok oyu alan Prof. Muammer Sun değer görülmüştür."
Muammer Sun gibi aydınlanmacı değerlerin yetiştiği bir ülkede son yıllarda özellikle eğitim alanında yaşanan olumsuzluklar karşısında karamsarlığa düşmenin, umutsuzluğa kapılmanın doğru olmayacağını, bugünleri daha çok örgütlenerek ve daha çok mücadele ederek aşacağımızı vurgulayan Mutlu, ödüle Prof. Muammer Sun’a verilmesinin Seçici Kurulca oluşturulan gerekçesini okudu:
“Cumhuriyet aydını Prof. Muammer Sun; konservatuvarlarda, Gazi Eğitim Enstitüsünde kuşaklar boyu görev yapması, sanatçılar, sanatseverler yetiştirmiş seçkin bir müzik eğitimcisi olması; unutulmaz Türk çocuk ve gençlik şarkılarıyla marşları bestelemesi; müzik programcısı, yayıncısı, metotlu Türk solfej eğitiminin öncüsü olması; çoksesli çocuk, gençlik, öğretmen, yetişkin koroları kurması, yönetmesi; yarattığı müzik eserleriyle Cumhuriyet kuşakları üzerinde izler bırakması, çoksesli çağdaş Türk müziğine unutulmaz besteler kazandırması; kültür ve sanat alanında ‘Türk kalarak çağdaşlaşma’ düşüncesinin uygulamalı kuramcısı olması; Atatürk ilke ve devrimlerini, yurtseverliği ödünsüz savunması dolayısıyla Ulusal Eğitim Derneği 2017 Eğitim Onur Ödülü’nü almaya hak kazanmıştır.”
2017 Eğitim Onur Ödülü Prof Muammer Sun’un
Açış konuşmasından sonra etkinliğin panel bölümüne geçildi. Paneli Ayhan Sarıhan yönetti. Panelin konuşmacıları Müzik Eğitimcileri Derneği Genel Başkanı Refik Saydam, G.Ü. GEF Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Uçan, Başkent Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Ertuğrul Bayraktarkatal oldu. İlk sözü alan Refik Saydam, Sun'un özgeçmişi ve yapıtları hakkında bilgi verdi.
Panelin ikinci konuşmacısı Prof. Dr. Ali Uçan, "Muammer Sun'un Türk Müzik Devrimindeki Yeri ve Önemi”ni anlattı. Müzik eğitiminin ülkemizdeki gelişim sürecini anlatan Uçan, sözü Muammer Sun’a getirdi ve özetle şunları söyledi:
“Şunu hemen çok rahatlıkla ve açık yüreklilikle belirteyim ki, bugün burada, Türk Müzik Devrimine hizmet etmiş olanlara ilişkin genel değerlendirmelere göre en ulusal bestecimiz olarak nitelendirilen bestecimize ödül sunuyoruz. Bu bakımdan Türk Müzik Devrimine ilişkin olarak Atatürk’e Muammer Sun üzerinden, onun söylem, eylem, yaratım ve başarımları yoluyla hesap vermemiz hem çok kolay, hem olağanüstü yüz ağartıcı, hem de eşsiz onur verici bir olaydır. Sun tasarladığı Türk Kalarak Çağdaşlaşma amacını, ilkesini, ülküsünü ve yolunu-yöntemini kendisine, çevresine ve toplumuna uyguladı. Ülkemizde sanatsal bestecilik alanı ile eğitsel bestecilik alanını birbirine eşdeğer ve birbiriyle uyumlu olarak olağanüstü bir ustalıkla birleştirip kaynaştıran ve bütünleştiren eşsiz bir örnektir.”
Prof. Dr. Ertuğrul Bayraktarkatal, Muammer Sun'un öğrencisi olduğunu, ondan çok şey öğrendiğini belirterek şunları söyledi: "Bugün Sun'un birçok ulusal müzik yapıtları çalınıyorsa, bu O'nun kalıcılığını gösterir. Kendisi çok çalışkandır. Bildiklerini bizlerle, çevresiyle sürekli paylaşır.  O,  hep düşünce dünyamızı zenginleştirmeye çalıştı.  Kendisi tüm yapıtlarını bu topraklardan yararlanarak yarattı. Atatürk'ün öngördüğü yeni insan modelinin tipik temsilcisidir Muammer Sun.  45 yıldır tanıyorum. Önce öğrencisi, sonra bir akademisyen olarak O'ndan çok şey öğrendim, öğrenmeye devam ediyorum." 
Panelden sonra Prof. Muammer Sun'a ödül plaketini Nazım Mutlu verdi. Kısa bir teşekkür konuşması yapan Sun şunları söyledi:
"Yaşamımda halktan biri olarak yaşadım, onu yansıtmaya çalıştım müzik yapıtlarımda. Kopmadık halkımızdan, insandan, ülkemizden, dünyadan. Yaşamım boyunca Atatürkçü düşünceden hiç ayrılmadım. Atatürk, 1934'de TBMM açılış konuşmasında 'Arkadaşlar, bu yıl müzik devrimini de yapacağız' diyor. Türk müziğinin yükselmesi ve evrensel olması için hep çalıştım. Adnan Saygun, 'Ben bir şey yapmadım, sadece çalıştım' diyor. Ben de hocam Saygun'dan esinlenerek diyorum ki, sadece çalıştım. Beni yetiştiren hocalarıma çok teşekkür ediyorum."

Son konuşmacı
Neslihan Alpuğan yönetiminde 40 kişilik Türkiye Polifonik Korolar Derneği Çocuk Korosu, Muammer Sun'un yapıtlarından oluşan şarkılar söyledi. Koro dinletisi katılımcılar tarafından beğeniyle dinlendi. Etkinliğin sonunda ağırlama gerçekleşti.

Aynı günün akşamı Yargıçlar Lokali'nde "Eğitim Onur Ödülü Yemeği" düzenlendi. 50 kişinin katıldığı yemeğe Prof. Muammer Sun ve eşi Sinemis Sun da katıldı.

Cevat Kulaksız

Cevat Kulaksız

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget