Panik atak için 6 tedavi yöntemi

Panik atak için 6 tedavi yöntemi Yrd.Doç.Dr.Rıdvan Üney, panik atağın bir anda ortaya çıkan, kişide hayati tehlike duygusu oluşturan bir durum olduğunu belirtti.

>Panik atak için 6 tedavi yöntemi

Nişantaşı Psikiyatri Merkezinden Psikoterapist Yrd.Doç.Dr.Rıdvan Üney, panik atağın bir anda ortaya çıkan, kişide hayati tehlike duygusu oluşturan bir durum olduğunu belirtti.

Üney: Sadece panik ataklarla devam eden hastaliga panik bozukluk denir. Panik bozuklukta; iyi hissedilen zamanlarda, tekrar panik atak gelecek korkusu yogun olarak yasanir. Yani panik ataklar hayatinin önemli bir parçasi olmustur. diyerek açikladi.

Panik atak esnasinda kisi siddetli kalp çarpintisi, nefes almada güçlük, bogulma hissi, terleme, titreme, uyusma, nefesinden kesilme hissi yasar. Bunun disinda delirme korkusu, kontrolünü yitirme duygusu meydana gelir. Bayilma hissi, etrafin yabancilasmasi ve kendine yabancilasma olabilir. Bunlar kisiyi dehsete düsürür, çaresiz birakir.

Tedavi için kisi, birçok defa acil servise basvurur. En son olarak psikiyatriste gelir. Hastalar için en zor olan, ilaçlari kullanma kismidir. Ilaçlarin da kendisinde panik atak olusturma ihtimalini düsünerek, ilaç kullanmak istemezler dedi.

Panik bozukluk tedavisinde yüzde 70 oraninda önemli basarilar saglandigini dile getiren Psikoterapist Üney, panik bozukluk tedavisi hakkinda sunlari söyledi:

Ilaç Tedavisi:

Bir kisim panik bozukluk hastasi için ilaç kullanmak zorunludur. Ilaçlarla ilgili, birçok yanlis bilgi vardir. Hepsinin bagimlilik yaratacagi düsünülür. Oysaki az bir kisim ilaçta bagimlilik riski vardir. Ilaçlarin panik ataklari artirma riski yoktur. Sadece ilaçlarin etkisi 2-3 haftadan erken baslamadigi için; bu dönemde kisi, gene panik ataklar yasayabilmektedirler.

Psikoterapi:

Panik bozukluk hastalarinda uygulanan psikoterapi (konusma tedavisi) oldukça faydali olabilmektedir. Bir kisim psikoterapilerde, psikoterapist hastaya ödevler verebilir.

Nefes egzersizleri:

Panik ataklar esnasinda nefes egzersizleri oldukça etkindir. Ancak daha önce hiçbir egzersiz yapmamis, sadece atak esnasinda yaparsa çogunlukla basarisiz olur. Bu nedenle atak disinda da egzersiz yapilmalidir. Nefes egzersizinde kisi derin nefes alip içinde 5 saniye tutup tüm nefesini bosaltir. Nefes burundan alinip agizdan verilir. En az 10 kez yapilir.

Bilgilenmek:

Kisiye panik atagin ne oldugu ögretilir. Bu ataklarin ona zarar vermeyecegi, ölmeyecegi, çildirmayacagi ya da kontrolü kaybetmeyecegi anlatilir. Bunun yaninda; tedavinin baslarinda, her seye ragmen panik ataklar gelebilecegi konusunda bilgi verilir.

Alkol uyusturucu maddelerden uzak durmak:

Bir kisim hastanin panik atagi, uyusturucu kullanirken olusmakta ya da artmaktadir. Bu nedenle uyusturucu kullanmak panik ataklari artirir. Alkol kullanimi sonrasinda; özellikle bir gün sonra, kiside panik atak olusabilir.

Fiziksel egzersiz:

Haftada 5 gün, en az 30 dakika orta siddette egzersiz (kosma, bisiklete binme, yüzme), faydali olmaktadir. Orta siddette egzersiz; nabzin 120’nin üzerine çikmasi gereken egzersizlerdir. En az 10 hafta, bu egzersiz yapilmalidir.
Etiketler:

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget