Hukukçu Olmak Kolay Değil - Gündüz Akgül

Hukukçu Olmak Kolay Değil - Gündüz Akgül
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinin rozeti, Adalet Tanrıçası bakire kadın “THEMİS”İ temsil eder.
Gözleri bağlı, bir elinde terazi, bir elinde kılıç, bakire Adalet Tanrıçasının bu özelliklerinin anlamı, Hukuk fakültesi birinci sınıfına başlayan tüm öğrencilerin ABECE’sidir.
Terazi: Adaletin eşit ve dengeli şekilde dağıtılmasını,
Kılıç: Adaletin keskinliğini,
Bağlı gözler: Adaletin tarafsızlığını,
Bakire Kadın: Adaletin bağımsızlığını,
Simgeler.
Ne yazık ki günümüz hukukçularının bir bölümü bu ilkeleri tamamen bir tarafa bırakıp, kendilerine, kendi düşüncelerine göre bir hukuk yaratmanın yarışındadırlar.
Bu nedenle Adalet tanrıçasının gözleri sürekli yaş dökmektedir.
Bu gün size hukukun katledildiği, savunmanın susturulduğu, kim oldukları bilmediğimiz gizli tanıkların ipe sapa gelmez beyanlarıyla hüküm verildiği, davalardan, belli bir gurubun Yargıcı ve Cumhuriyet Savcısı olduğu konusunda yurttaşlarda oluşan algıdan bahsetmeyeceğim.
Geleceğin Yargıçlarına ve Cumhuriyet Savcılarına öğrencilikleri sırasında hocalık yapan, öğrencilerine evrensel hukuk ilkelerinin olmazsa olmazı olan tarafsız davranmayı öğretmesi zorunlu olan, Profesör unvanlı bir hukukçunun düştüğü acıklı durumdan söz edeceğim.
Başbakan Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği savlanan konuşmalarla ilgili yer yerinden oynarken, Anayasa Komisyonu Başkanı, Anayasa Profesörü Burhan Kuzu, Twitter'dan "Halkın arasındayım; İnanın bu uydurma kaset ve ses kayıtlarına doğru olsa bile inanan yok. Millet bu iktidardan memnun. Enerjinizi başka yere.." demektedir.
Bir hukukçu olarak her yargılanan için ısrarla savunduğumuz masumiyet karinesinin Başbakan ve oğlu içinde geçerli olduğunu kabul ediyoruz.
Ancak, olay yargı tarafından soruşturulup gerekli aklama ve mahkûmiyet kararı verilmeden, Prof. Burhan Kuzu’nun “….İnanın bu uydurma kaset ve ses kayıtları…” diyerek peşinen olayı uydurma olarak kabul etmesi ve bununla yetinmeyerek, “doğru olsa bile inanan yok. Millet bu iktidardan memnun.” Diyerek sürekli sığındıkları millet iradesi (ulus istenci) ile alay edercesine söylemde bulunması yadırgamamak olası değildir.
Burhan Kuzu’ya sormak lazım.
 Hangi halkın arasındasın?
Alanlarda günlerdir bağırıp olayı protesto eden halk mı?
Yoksa partine oy veren yandaş halkın mı?
Gönül isterdi ki Prof. Burhan Kuzu, unvanına yakışır bir beyanda bulunsaydı veya susup hukuka gölge düşürmeseydi.
Ne yazık ki Burhan Kuzu bir hukukçu gibi davranmamış ve adalete gölge düşürmüştür.


Gündüz AKGÜL
Emekli Cumhuriyet Savcısı

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget