Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül, TBMM tarafından kabul edilen ve imzalanmak üzere kendisine gönderilen İnternetin düzenlenmesiyle ilgili yasayı Macaristan’dan döner dönmez ayağının tozu ile hemen onayladı.
Buraya kadar bir anormallik yoktur.
Ancak yasayı onaylarken Twetter’de yaptığı açıklamayı, hukukun hiçbir yerine sığdırma olanağı yoktur.
Açıklama şöyle; “iki maddeyle ilgili kaygılarımın yeni bir yasal düzenlemeyle giderileceğini, Hükümetimizle temasa geçip bu iki noktaya ilişkin düşüncelerimi paylaşmış ve bunların düzeltilmesini istemiştim. Memnuniyetle görüyorum ki iki maddeyle ilgili kaygılar yarın yeni bir yasal düzenlemeyle giderilecek. Bu düzenlemenin süratle gerçekleşmesine fırsat vermek için Macaristan'dan döner dönmez önümdeki yasayı onayladım.”
Anayasamızın 2. Maddesi “Türkiye Cumhuriyeti, …. demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir” der.
Cumhurbaşkanın görev ve yetkilerini geniş bir şekilde açıklayan Anayasanın 104. maddesinin yargı bölümünde;
-Kanunları yayımlamak,
-Kanunları tekrar görüşülmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisine geri göndermek,
-Kanunların, kanun hükmündeki kararnamelerin, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün, tümünün veya belirli hükümlerinin Anayasaya şekil veya esas bakımından aykırı oldukları gerekçesi ile Anayasa Mahkemesinde iptal davası açmak,
Olarak net bir şekilde saymıştır.
Anayasamızın amir hükümlerine göre tüm devlet görevlilerinin hukukun emredici kurallarına uymaları zorunluluğu vardır.
Cumhurbaşkanının Anayasasın 104 maddesine sayılan görev ve yetkilerine göre, İnternet yasasında iki maddeyi Anayasaya aykırı gördüğüne göre kullanacağı tek yetkisi, gerekçelerini göstererek yasayı veto edip tekrar görüşülmek üzere TBMM göndermektir.
Yasa TBMM de aynen geçtiği takdirde bu kez Anayasanın 89. Maddesindeki “TBMM, geri gönderilen kanunu aynen kabul ederse, kanun Cumhurbaşkanınca yayımlanır” amir hükmüne göre yasayı onaylamak ve Anayasasının 104.maddesindeki yetkisine dayanarak yasanın iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesine dava açmaktır.
Olayımızda hukukun emredici hükümleri böyle uygulanmış mı?
Hayır.
Ne yapılmıştır.
Hukukta yeri olmayan ve kendi beyanından da anlaşılacağı gibi hükümetle temasa geçmiş ve bu iki maddenin yeniden görüşülüp düzeltilmesi sözünü almıştır.
Bunun hukukta yeri yoktur.
Yasa TBMM de görüşülürken bu uyarısını yapsaydı normal karşılanabilirdi.
Ne yazık ki hukukun emredici kurallarına uyulmamış, yangından mal kaçırır gibi muhalefetin tüm uyarılarına karşın, çoğunluğuna dayanarak Anayasaya aykırı yasa çıkaran iktidar partisine pirim verilmiştir.
Sonuç olarak;
Anayasanın 103. Maddesine göre …. “Anayasaya, hukukun üstünlüğüne… bağlı kalacağıma, …. Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine and içerim.” Diyen Sayın Cumhurbaşkanı hukukun emredici ve bağlayıcı kurallarına uymamıştır.
19.02.2014
Gündüz AKGÜL
Emekli Cumhuriyet Savcısı
Yorum Gönder