Tüketici Hakları Derneği Anıtkabir İçin Belediyeye Toplu İtiraz Dilekçesi Verdi

“Anıtkabir arazisini rant imarına açma” girişimi nedeni ile Tüketici Hakları Merkezi ve üyeleri Belediye İmar ve Şehircilik Dairesine topluca itiraz dilekçesi verdiler.

Tüketici Hakları Derneği Anıtkabir İçin Belediyeye Toplu İtiraz Dilekçesi Verdi
Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin Anıtkabir konusundaki kararı ile uygulamaya başladığı “Anıtkabir arazisini rant imarına açma” girişlimi nedeni ile Tüketici Hakları Merkezi ve üyeleri Belediye İmar ve Şehircilik Dairesine topluca itiraz dilekçesi verdiler.
Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turan çakar, YARSAV kurucu üyesi eski yargıç, Avukat Ömer Faruk Eminağaoğlu ve bazı kuruluş ve dernek başkanları ile 60 kadar üye topluca itiraz dilekçelerini Belediye İmar dairesine sundular.
Aşağıda örneğini eklediğimiz üç sayfalık itiraz dilekçesinde başvurucular, Ankara B.Şehir Belediye Meclisinin 11.05.2016 tarih ve 900 sayılı meclis kararı ile onaylanan ve 07,07.2017 tarihinde askıya çıkan Çankaya İlçesi Anıtkabir Koruma amaçlı imar değişikliğine itiraz şeklinde belirtiliyordu:
Tüketici Hakları Derneği Anıtkabir İçin Belediyeye Toplu İtiraz Dilekçesi Verdi

 “Anıtkabir’e dokundurmayız” diyen,  Büyükşehir Belediyesi önünde dilekçe vermek için bekleşen üyeler yanında, Demokratik Kitle Örgütleri Genel Sekreter Yardımcısı Mahmut Aslan şunları söyledi:
“- Önceleri Anıtkabir’e dokunulmayacak” deniyordu, fakat Mimarlar Odasının açıkladığı rapora göre, Anıtkabir’de çok ciddi bir alanın imara açıldığı görülüyor. Anıtkabir biliyorsunuz Ulusumuzun kurucusunun kabri buraya dokunulmasını istemiyoruz, çünkü buraya dokunmak demek Cumhuriyete dokunmak demektir, mutlak bizim özgür yaşamımıza dokunmak demektir. Cumhuriyetle hesaplaşmasına, Atatürk’le hesaplaşılmasına biz hepimiz karşıyız. Bugün burada toplananların olmasına bakmayın Türkiye’de daha çok insana bilgilendirme yapabilirsek daha çok insan bu duruma tepki verecektir. Çünkü son açıklamaya kadar kafa karışıklığı oluştu, iki oda arasındaki açıklamalar, belediye meclisinin açıklamaları kafa karışıklığına sebep olmuştu.
Ama geçen hafta açıklanan 2013 planı Anıtkabir’in 100.000m2 lik ( yüz bin metre karelik) bir alanının imara açıldığının göstergesiydi. Anıtpark bölgesi imara açılıyor, Anıtkabir’in altı otopark haline getiriliyor. Bu otopark 60 bin araçlık otopark olacak yani Anıtkabir’in hiçbir resmiyeti kalmayacak. Çünkü biliyorsunuz çok belgeler burada var herkes okuyabilir, mimarlar odası çeşitli açıklamalarını yaptı. Anıtkabir’in Aslanlı Yolda yürürken önünüze eğdiniz bir mekânı otopark haline getiriyorlar ve burayı anıttan ibaret bir yer haline getirecekler. Dünyanın her yerinde ulusun kurucularının bulunduğu kabirler-anıtkabirler çevresi görünür bir şekilde, hatta birçoğu kapıya kapalı çevresi.
Anıtkabir’in çevresindeki yapılaşma, bildiğimiz kadar beş katlıydı, sonrasında birkaç kaçak binayla başladı bu iş devam ediyor. Muhafız alayı ön plana atıldı, muhafız alayı da kaçaktır, eğer bir şey varsa kaçak yapı varsa o da yıkılmalı, onun kanunlaştırılması değil, kaçağın ortadan kaldırılması gerekiyor. Biz bu gün itiraz dilekçelerimizi veriyoruz. Başbakanlık üstünden de tepkilerimizi gösteriyoruz. Siz duyarlılık gösterdiniz geldiniz, ama daha çoğuz, kamuoyunu daha çok bilgilendirmek zorundayız, bunu yaptığımız zaman o Anıtkabir’i milyonlar alacaktır, buna tepki göstermek için. Hep beraber elbirliği ile bunu yapacağız”.
Belediye İmar ve Şehircilik Dairesine verilen dilekçe örneği:
ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
İMAR VE ŞEHİRCİLİK DAİRE BAŞKANLIĞI’NA
ANKARA
İTİRAZ EDEN:……………..(TC Kimlik No:…)
Adres:
İTİRAZ KONUSU: Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisince 11.05.2016 tarih ve 900 sayılı meclis kararı ile onaylanan ve 07.07.2017 tarihinde askıya çıkan Çankaya İlçesi Anıtkabir Koruma Amaçlı imar plan değişikliği
AÇIKLAMALAR:
Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisince 11.05.2016 tarih ve 900 sayılı meclis kararı ile Anıtkabir Koruma Amaçlı imar plan değişikliği kabul edilmiştir. Anılan belediye meclis kararı ile onaylanan imar plan değişikliğinden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmam nedeniyle bizzat etkilenmekteyim.
1. 2012 yılı onaylı 1/1000 ölçekli Anıtkabir Tarihi Sit Alanı koruma Amaçlı Uygulama İmar Planında; "C" ile gösterilen, şahıs mülkiyetinde ve hali hazırda üzerinde 5 katlı konutların bulunduğu Anıtkabir Komutanlığı sınırları dışında kalan parseller için "Planda kamulaştırılacak alan olarak gösterilen taşınmazları kapsadığı; bu parselin kamulaştırma işlemleri tamamlandığında B Parseli ile tevhit edilecektir " plan notunun bulunduğu, itiraz konusu 11.05.2016 tarih ve 900 karar nolu Ankara Büyükşehir Belediyesi Belediye Meclisi kararı ile onaylanan plan değişikliğinde "C parseli plânda kamulaştırılacak alan olarak gösterilen taşınmazları kapsamaktadır. Bu parselin kamulaştırma işlemleri tamamlandığında B parseli ile tevhid edilecektir." kısmının plan hükümlerinden çıkarıldığı, Koruma Amaçlı İmar Planında "C"  ile gösterilen, üzerinde 5 katlı konutların bulunduğu Anıtkabir Komutanlığı sınırları dışında kalan parseller "Konut Alanı" olarak gösterildiği tespit edilmiştir. 
İtiraza konu koruma amaçlı imar plan değişikliği kararından önceki planlarda özel mülkiyete ait alanların kamulaştırılarak  Anıtkabir alanı ile birleştirilmesi hükmü bulunmakta iken, itiraza konu plan değişikliği ile bu hüküm ortadan kaldırılmış ve kamulaştırma işlemi gerçekleştirilerek Anıtkabir alanına dahil edilmesi gereken bu alan koruma alanından çıkarılmıştır. Anıtkabir koruma alanının daraltılmasının hiçbir bilimsel teknik, nesnel gerekçesi bulunmamaktadır.
2. İtiraza konu meclis kararında, “Milli Savunma Bakanlığınca hazırlanarak mülga Bayındırlık ve İskân Bakanlığınca 07 Ekim 2008 ve 6062 sayılı Bakanlık oluruna istinaden 23 Ekim 2008 tarihinde resen onaylanan ve kesinleşen 1/5000 ölçekli nazım, 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarında "Askeri Alan" kullanım kararı getirilen ancak yürürlükteki planda "Park" alanı olarak işaretlenen Kara Kuvvetleri Komutanlığı kullanımındaki, Milli Savunma Bakanlığına tahsisli alanın ise yeniden "Askeri Alan"a, ayrılması amacıyla 1/5000 ölçekli nazım ve 1/1000 ölçekli uygulama Anıtkabir Tarihi Sit Alanı Koruma Amaçlı İmar Planlarının mevcut kullanım ve ihtiyaca yönelik olarak yeniden düzenlenmesi talep edildiği, bu doğrultuda….Koruma Amaçlı  İmar  Planının  güneyinde  yer  alan  "Park"  alanı  olarak  işaretlenen  Kara  Kuvvetleri Komutanlığı kullanımındaki, Millî Savunma Bakanlığına tahsisli alan "Askeri Alan" olarak değiştirildiği, ……Büyüklüğü yaklaşık 37.960 m² olan B parselinde ise Anıtkabir Muhafız Bölüğü 'nün ihtiyaç duyduğu kullanımların yapılmasını sağlamak amacıyla yeni yapılaşmaya olanak tanınmıştır. Mevcut durum imar durumudur. Bu alan için 0.3 emsal değeri ve çevredeki binalarla uyumlu yapılaşma sağlanması için 12.50 m maksimum yükseklik değeri verilmiştir” ifadeleri yer almaktadır.
3. İtiraza konu plan değişikliği ile Anıtkabir Muhafız Bölüğü’nün bulunduğu  37.960 metrekarelik alanda emsal 0.3  hmaks  12.50  yüksekliğinde yaklaşık 12 bin metrekarelik yapılaşma öngörülmüştür. Yine plan değişikliği öncesi park alanı olarak gösterilen alan askeri alan olarak  belirlenmek suretiyle alan yapılaşmayla karşı karşıya bırakılmıştır. Anıtkabir alanı kışla değildir, itiraza konu plan kararı ile getirilen yapılaşma kararından vazgeçilmelidir.
4. İtiraza konu plan değişikliği kararı ile Anıtkabir Koruma Alan Sınırı içerinde kalan ve tarihi sit alan sınırına yaklaşık 30 metre uzaklığında olan spor tesisi alanına ilişkin olarak 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği 9nolu plan notunda “spor tesisi olarak gösterilen kısımda yer altı düzenlemesi yapılabilir” hükmü yer almaktadır. Yer altı otoparkı gibi inşaat etkileşim alan sınırı son derece yüksek bir yapılaşma izni verilmemelidir. Yola yükleyeceği trafik yükü anıtkabir tarihi sit alanı için yoğunluk artışı getirecektir.
5. İtiraza konu meclis kararında "Koruma amaçlı imar planında "C ile gösterilen, üzerinde 5 katlı konutların bulunduğu", "Koruma Amaçlı  İmar Planında "C"  ile gösterilen,  üzerinde  5   katlı  konutların bulunduğu Anıtkabir Komutanlığı sınırları dışında kalan parseller "Konut Alanı" olarak” ifadelerine yer verilmiş ancak 07.07.2017 tarihinde Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından askıya çıkartılan 1/1000 ölçekli planda konutlar 4 katlı gösterilmiştir. Ayrıca koruma amaçlı imar planı sınırı plan lejantında gösterilmemiştir. Planlama çizim ve tekniklerine aykırı plan değişikliği kararları geri alınmalıdır. Anıtkabir alanı, ülkenin kalbidir. Alan sadece anıt bloktan oluşmamaktadır, Anıtkabir alanı bir bütündür, alana ilişkin bütün müdahalelerin şeffaflıkla kamuoyuna açıklanması, anlatılması zorunludur.
6. İtiraza konu plan değişikliği plan kararları 2.maddede kapsam başlığı altında “ Bu plan hükümleri Anıtkabir tarihi Sit Alanı Koruma Amaçlı İmar Planı, Plan Açıklama Raporu, Plan Notları; Müdahale Biçim Paftası, Ankara K.V.T.V.K Bölge Kurulu kararı ile onaylanan envanter paftaları ve tescil listesi ayrılmaz bütündür” denilmektedir. Askıda bulunan ve itiraza konu olan planın 5.maddesinde Mimari ve Kentsel Tasarım projesi başlığında kısmi kararlar yer almaktadır. Anıtkabir için hazırlanmış olan Müdahale Paftası olarak tanımlanan çalışmanın ivedilikle tartışmaya açılması gerekmektedir. 2010-2012 yılı plan kararları içerisinde yer alan Müdahale Paftalarının tanımlanmasında 6.6. madde ile tariflenmekte olan, “Müdahale Biçimleri Paftasında 3B ile gösterilen "öneri yeni yapılacak yapılar” şematik olarak gösterilmiştir. Bu yapıların yer seçimi, taban alanları, yapı inşaat alanları ve saçak yükseklikleri bu plândan sonra yapılacak mimari ve kentsel tasarım Projesinde belirlenecektir."   maddesi yeniden ele alınarak yapılaşma ve yoğunluk ile ilgili halkın bilgisi olmadan yapılmış ve adına Müdahale Paftası olarak tanımlanmış çalışmalara itiraz etmekteyiz Her ne kadar daha önceki yıllarda yapılmış ve onaylanmış olsa da plandan sonra yapılacak olan Mimari ve Kentsel Tasarım Projeleri ile tarihi sit alanda “yapılacak yapıların yer seçimi, taban alanları, yapı inşaat alanları ve saçak yükseklikleri bu plândan sonra yapılacak projeler ile belirlenecektir” ifadesi tehlikeli ve endişe vericidir. Anıtkabir tarihi sit alanıdır ve alanda yapılacak her türlü proje sadece restitüsyon ve restorasyon niteliğinde olmalıdır.
Anıtkabir alanı için mimari ve kentsel tasarım tanımlı bir projelendirme hiyerarşisi tehdit unsuru olarak görülmeli ve ivedilikle bu kavramsal yaklaşım terk edilmelidir. Plan kararlarında yer almayacak ancak Müdahale Paftası ile karar üretilmesi plan yapma tekniğine aykırıdır.  Anıtkabir Tarihi Sit Alanında Mimari ve Kentsel Tasarım Projesi tanımı kaldırılarak Peyzaj Restitüsyon ve Restorasyon Projesi yaptırılacaktır kararı alınması Müdahale Biçimleri Paftasında 3B ile gösterilen "öneri yeni yapılacak yapılar şematik olarak gösterilmiştir” ifadesinin kaldırılarak yeni bir yapı önerisinin hiçbir şart ve koşulda kabul edilmemesini talep etmekteyiz.  
NETİCE VE TALEP: Yukarıdaki açıklamalarım çerçevesinde koruma amacına hizmet etmeyen, kamu yararına aykırı olan Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisince 11.05.2016 tarih ve 900 sayılı meclis kararı ile onaylanan ve 07.07.2017 tarihinde askıya çıkan Çankaya İlçesi Anıtkabir Koruma Amaçlı imar plan değişikliğine itiraz ettiğimi bildirir itirazımın kabulü ile plan değişikliği kararından vazgeçilmesini ve itiraz sonucunun tarafıma bildirilmesini talep ederim.
Saygılarımla

Cevat Kulaksız

Yorum Gönder

abi bilmiyorum ne davası yaw kardeşimmm

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget