Nihayet ‘Hayır’, ‘Evet’i Geçti - Gürbüz Evren

16 Nisan’daki referanduma sayılı günler kala, dengeler de istikrarlı bir şekilde değişiyor.Artık şunu rahatlıkla söyleyebiliriz; Hayır ile Evet oranı hemen hemen eşitlendi.

Nihayet ‘Hayır’, ‘Evet’i Geçti - Gürbüz Evren
16 Nisan’daki referanduma sayılı günler kala, dengeler de istikrarlı bir şekilde değişiyor.
Artık şunu rahatlıkla söyleyebiliriz; Hayır ile Evet oranı hemen hemen eşitlendi.
Buna en büyük katkıyı ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Adalet ve Kalkınma Partisi sözcüleri sağladı.
İşin özü 15 yıldır kimsenin yenemediği AKP’ye ilk mağlubiyeti bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan tattırmak üzere.
Daha önceki yazılarda, bir grup arkadaşımla her hafta Ankara’nın Keçiören ve Sincan ilçelerinde kamuoyu araştırması yaptığımızı yazmıştım.
Sonucun büyük oranda Hayır çıkacağı Ankara-Çankaya, İzmir-Karşıyaka, İstanbul Kadıköy ya da Muğla vb. yerlerde değil de, Keçiören ve Sincan gibi AKP kalesi (son seçimlerde yüzde 65 oy oranına sahipler) ilçelerde anket yapmak, bize gerçekleri ve doğruları gösterecektir.
Bu ilçelerde yüz yüze konuştuğumuz insanlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın özellikle “Hayır diyenler haindir” sözüne çok bozulmuş.
Kurulduğundan beri AKP’ye oy verdiğini söyleyen Nurettin D. Adlı bir esnaf, “Ben Evet diyorum, dünürüm ve hanımı Hayırcı. Dünürlerim vatansever, Müslüman insanlar. Onlara hain denilmesi beni çok üzdü. Hanım da, küçük oğlum da, ben de bu defa Hayır oyu vereceğiz” ifadelerini kullanıyor.
Oto tamircisi Muhammet Ali B.. de benzer şeyler söylüyor: “Reis’e hep oy verdik. 15 Temmuz’da Külliye’nin önünde günlerce bekledik. Eniştem referandumda Hayır diyecek. Bu konuyu bir araya geldiğimizde pek konuşmazdık. Kız kardeşim de, Evetçidir. Ama Cumhurbaşkanımızın o sözleri bizleri çok üzdü. Ne yani biz şimdi bacımızı bir vatan hainine mi verdik diye düşündük. Hacı annem, hacı babam, ben, eşim ve diğer aile mensupları sırf bu söz nedeniyle Evet demekten vazgeçtik.”
Buna benzer sayısız örnek var, ama Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu söylemde ısrar etmesi, Hayır oranını sürekli artırıyor ve kendi kendisini yenmesinin önünü sonuna kadar açıyor.
Keçiören, Türkiye’nin en büyük nüfusa sahip ilçesi ve AKP’nin kalesidir.
Keçiören aynı zamanda MHP kökenli vatandaşlarımızın yoğun yaşadığı bir ilçedir.
Kurulduğundan beri AKP’ye oy veren milliyetçiler, ülkücüler, MHP içindeki tartışma ve ayrılıklardan da ciddi bir şekilde etkilenmişler.
Kendini ‘Doğuştan Ülkücü’ olarak tanımlayan Kurtcebe A.. “Milliyetçiliklerinden zerre kadar şüphe etmediğim bazı ülküdaşlarım Hayır oyu kullanacak. Onlara vatan haini diyen karşısında beni bulur. Cumhurbaşkanı bu sözü ile benim gibilerinin desteğini kaybetti” diyor.
Keçiören’in Sanatoryum semtindeki kahvehanede konuştuğumuz 15 kişilik gruptan da benzer değerlendirmeleri aldık, ama bunun yanında AKP içindeki milliyetçileri kızdıran başka bir konunun da etkisinin büyük olduğunu gördük.
Eski ülkü ocakları yöneticilerin Yavuz E, “Hayır diyen arkadaşlarımızı PKK ve FETÖ’nün yanında sayıyorlar, ama Barzani’yi bayrağını çekerek ağırlıyor, ondan Evet için destek istiyorlar. Biz de, Evet diyerek Barzani’nin yanında mı yer alalım? Böyle bir mantık olamaz. Biz Hayır diyecek ülkücü arkadaşlarımıza kefiliz. Onlara hain denilmesine tepkimiz Hayır olacak” diye konuşuyor.
Örnek çok, yer yok demekten hoşlanmıyorum, ama işin özü bu.
Yaptığımız son araştırmada, Hayır oylarının ilk kez Evet oylarını kıl payı da olsa geçtiğini gördük.
Paris’teki öğrenciliğim sırasında, Fransız kamuoyu araştırma şirketi İPSOS’ta bir süre yarı zamanlı çalışmıştım.
Alanında kendini kanıtlamış olan İPSOS’da aldığım eğitim ve edindiğim tecrübe, son güne kadar ihtiyatlı davranmak gerektiğini söylüyor.
Gerçek şu ki, sonucu AKP içindeki ve dışındaki MHP’liler belirleyecek.
Ama bu arada başta Kılıçdaroğlu olmak üzere CHP sözcüleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP’lilerden gelen kutuplaşmayı körükleyecek açıklamalara da yanıt vermemeli, tahriklere dikkat etmeli.
Yıllardır yazdığım ve CHP yönetimine üstün birikimleriyle gelmiş isimlerin kıvrak zekâlarıyla göreceklerine hala inandığım AKP’nin zayıf noktalarından 2’si referandum sürecinde nihayet gün gibi ortaya çıktı.
Eğer 16 Nisan’a kadar CHP yönetimi bunları görür ve üstüne giderse Hayır garanti olur.

Gürbüz Evren

Yorum Gönder

Talihsiz bir yazı olmuş.

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget