Karşılıklı Eşitlik - Yılmaz Özdemir


 Karşılıklı Eşitlik - Yılmaz Özdemir
Başbakan Ahmet Davutoğlu İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile ABD’de yaptığı görüşmede masada İran Bayrağı olmasına rağmen Türk Bayrağı olmamasını eleştiren muhalefete verdiği cevapta 'Ucuz bir polemik' olarak yorumladı ve "Bir kere burası karşılıklı ziyaretlerle gerçekleşen toplantılar zemini değil. Biz onların mekanına gittik. Dikkat ederseniz bayrak da masaya konan sembolik mahiyettedir. Bu tür görüşmelerde bazen bayrak oluyor, bazen olmuyor" demiş.

Nedense aklıma Lozan Antlaşması’nda Türkiye delegasyonuna başkanlık eden İsmet İnönü’den bir anı geldi.

Kurtuluş Savaşı sonrası Lozan'da delegelerin toplanacağı salon hazırlanmış ve taraflar yerlerini almaya hazırlanıyor. Ne var ki İsmet Paşa'nın oturacağı sandalye iken, diğerlerininki koltuktur. İnönü sorar: ‘’Benim oturacağım neden koltuk değil de sandalye?’’ diye tepki gösterince ‘’Koltuk bulamadık ekselans.’’ cevabı üzerine İnönü; ‘’O zaman biz de toplantıya uygun koltuk bulduğunuz zaman katılırız.’’ der.

Bunu üzerine alelacele diğer kotlukların aynısından getirilir ve eşitlik sağlanarak toplantı başlar. Toplantıya gözlemci olarak katılan Amerikan delegesi diplomat Grew: "İsmet Paşa’ya sempati duydum; o galip bir ulusu temsil ediyordu, fakat kendisine yenilmiş bir düşman muamelesi yapılıyor" diye duygularını ifade eder.

Kısacası Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran kadro bu devleti dünya devletler ailesinin "Eşit ve Onurlu" bir üyesi olarak tarih sahnesine çıkarmıştır bizlere düşen görev bunu sonsuza kadar devam ettirmektir.

Yılmaz Özdemir

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget