Müjde yarın 1 mayıs özgürlükleri durdurma bayramı!..

Müjde yarın 1 mayıs özgürlükleri durdurma bayramı!..
AKP iktidarı ne diyor?

1982 Darbe Anayasası, bu millete dar geliyor, biz bu darbe Anayasasını tümüyle değiştirip, insan odaklı kişi hak ve özgürlüklerini daha da genişleten, özgürlükçü yeni bir Anayasa yapacağız.

Lafla peynir gemisi yürümüyor.

AKP iktidarı, her konuda olduğu gibi, özgürlükler konusunda da milletimizi aldatıyor. Elindeki o beğenmediği ve darbeci olarak yaftaladığı 1982 Anayasasının özgürlükçü maddelerini dahi uygulamıyor ve sözüm ona az bulduğu bu özgürlükleri dahi milletimize ve işçilerimize çok görüyor.

AKP iktidarı söylediklerinin tam tersini yapıyor. Darbeci Anayasa olarak tanımladığı 1982 Anayasasını yapan darbecilerin çıkardıkları yasalarla getirilen %10 seçim barajı ile 7 Haziran seçimlerine gidilmesine göz yumuyor, daha nice anti demokratik yasa hükümlerine sığınarak, kendisine siyasal rant sağlamaya çalışıyor.

Beğenilmeyen ve AKP iktidarı tarafından daha iyisinin yapılacağı vaat edilen 1982 Darbe Anayasasının insan hak ve özgürlüklerine ilişkin bazı maddelerine bakmakta yarar görüyoruz.

Darbe Anayasası Madde 13-Temel hak ve hürriyetler, özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir. Bu sınırlamalar, Anayasanın sözüne ve ruhuna, demokratik toplum düzeninin ve lâik Cumhuriyetin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamaz.

Darbe Anayasası Madde 15- Savaş, seferberlik, sıkıyönetim veya olağanüstü hallerde, milletlerarası hukuktan doğan yükümlülükler ihlal edilmemek kaydıyla, durumun gerektirdiği ölçüde temel hak ve hürriyetlerin kullanılması kısmen veya tamamen durdurulabilir veya bunlar için Anayasada öngörülen güvencelere aykırı tedbirler alınabilir.

Darbe Anayasası Madde 23- Herkes, yerleşme ve seyahat hürriyetine sahiptir.
..............................................................................................................................
Seyahat hürriyeti, suç soruşturma ve kovuşturması sebebiyle ve suç işlenmesini önlemek;
Amaçlarıyla kanunla sınırlanabilir.

Darbe Anayasası Madde 34- Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir.

Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı ancak, milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla ve kanunla sınırlanabilir.

AKP iktidarı ise; bu Anayasa hükümlerine rağmen,yarın kutlanacak olan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma (İşçi) bayramı için, en başta İstanbul, Ankara ve İzmir gibi üç büyük ilimiz olmak üzere,tüm büyük kentlerimizde hangi önlemleri almaya çalışıyor?

O beğenmediği ve darbeci olarak yaftaladığı 1982 Anayasasının milletimize ve işçilerimize tanımış olduğu,yukarıda belirttiğimiz özgürlükleri yok etmeye, kullandırmamaya, durdurmaya ve askıya almaya çalışıyor.

Oysa, 1982 darbe Anayasasının yukarıda yer verdiğimiz ilgili maddeleri ne diyor;

-Temel hak ve hürriyetler, özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir,

-Temel hak ve hürriyetlerin kullanılması, kısmen veya tamamen, ancak ve ancak,  Savaş, seferberlik, sıkıyönetim veya olağanüstü hallerde ve milletlerarası hukuktan doğan yükümlülükler ihlal edilmemek kaydıyla ve durumun gerektirdiği ölçüde durdurulabilir veya bunlar için Anayasada öngörülen güvencelere aykırı tedbirler alınabilir,

-Seyahat hürriyeti, kanunla sınırlanabilir, diyor.

Ülkemizin tamamında veya İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük illerimizde, Anayasada belirtilen organlar tarafından alınmış ve ilan edilmiş kararlarla uygulanmaya konulmuş bir savaş, seferberlik, sıkıyönetim veya olağanüstü hal var mıdır ki; İstanbulda 10 bin polisi, tomaları, biber gazlarını, tazyikli suları, jopları devreye sokarak, bu da yetmedi, otobüs, vapur ve metro gibi vasıtalarla sağlanan ulaşım ve seyahati durdurarak, meydanlara ve yollara barikatlar kurarak, o beğenmediğiniz 1982 darbe Anayasasına aykırı bir şekilde insanlarımızın ve işçilerimizin toplantı ve gösteri yürüyüşü, seyahat hak ve özgürlüklerini engellemeye ve durdurmaya çalışıyorsunuz?

Türk Milleti, Türk İşçi ve Emekçisi; AKP iktidarının, kendilerine reva gördüğü bu iki yüzlü, topal ve onuncu sınıf özgürlük anlayışını artık görmeli ve 7 Haziran seçimleriyle eline geçmiş bulunan fırsatı çok iyi değerlendirerek, 2016 senesinin 1 Mayıs kutlamaları için, 8 Haziran 2015 tarihi itibariyle, İstanbul Taksim Meydanındaki yerini ayırtmalıdır.

Bu vesileyle biz de, tüm Dünya işçileri de dahil olmak üzere, kendi milletimizin tüm işçi ve emekçilerinin,1 Mayıs Bayramını yürekten kutluyoruz.

30/04/2015
Güner YİĞİTBAŞI
İzmir Barosu Üyesi Avukat

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget