Başarının kriteri üç ölü müdür? - Güner Yiğitbaşı

Başarının kriteri üç ölü müdür? - Güner Yiğitbaşı
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim KİRAZ'ın ölümü ile sonuçlanan terör baskınına yönelik polis operasyonu, Başbakan ve Cumhurbaşkanı tarafından başarılı bir operasyon olarak nitelendirilmiş ve operasyonu gerçekleştiren polislerimiz tebrik edilmişlerdir.

Şayet televizyonlarımızı geç açıp, Başbakan ve Cumhurbaşkanının baskını sonlandıran polis operasyonuyla ilgili açıklamalarının sadece son bölümünde yer alan; “Operasyon talimatalar doğrultusunda başarı ile sonuçlanmıştır, operasyonu gerçekleştiren polislerimizi kutluyoruz” şeklindeki bölümünü dinlemiş ve operasyonun ölü bilançosunu henüz işitmemiş olsaydık, sevinçten havalara zıplayacak ve savcımızın hayatı kurtuldu, can kaybı olmadı diye büyük bir sevinç duyacak ve seviçten bulunduğumuz yerde tepinmeye başlayacaktık.

Ancak, öyle olmadı, bu rehine eyleminin karşılıklı çatışma sonunda, savcımızın ağır yaralanması ve iki teröristin ise ölümleriyle sonuçlandığını öğrenmiştik.

Televizyon haberlerinden, başından üç ve karnından iki kurşun yarası alan savcımızın, ağır yaralı olarak, adliyeye iki yüz metre mesafedeki bir hastanemize sevk edilerek ameliyata alındığı bilgisine ulaştık.

Kısa bir süre sonra da, savcımızın maalesef kurtulamadığı, esasen solunumu ve kalbi durmuş olarak hastaneye gelmiş olduğu, geri döndürmek için yapılan tüm çabalara rağmen, geri döndürülemediğ, yani yeniden solunumunun sağlanamadığı, kalbinin çalıştırılamadığı açıklaması yapıldı.

İşin aslına bakılırsa, teröristlerce şehit edilen Savcı  KİRAZ'ın hastaneye ölü olarak duhul ettiği anlaşılmakta olup, bize göre kamuoyu, kurtarma operasyonunun çok başarısız bir operasyon olduğu gerçeğini perdelemek ve operasyona göreceli bir başarı kazandırabilmek için, Savcı KİRAZ'ın ağır yaralı olarak kurtarıldığı açıklaması yapılmıştır.

Yine yanlış hatırlamıyorsak, Cumhurbaşkanı Romanyada iken yaptığı açıklamada Savcı Fidan'ın başından üç, karnından da iki kurşun yarası aldığını beyan etmiş olup, baş gibi hayati bölgeden üç ve yakın mesafeden,yine batına alınan iki kurşun yarasına rağmen, Savcı KİRAZ'ın olay mahallinde ölmediğini beyan etmek, doktor olmasak da, emekli bir savcı olarak birçok otopsiye giren ve adli tıp okuyan bir kişi olarak bize mantıklı ve inandırıcı gelmemektedir.

Nitekim, bugün yeni bir açıklama yapan İstanbul C. Başsavcısı; Savcı KİRAZ'ın başına bitişik atış yapılmış olduğunu açıklamış olup, bitişik atış ile kafaya yapılan üç atış ile beyin harabiyetine ve kan kaybına bağlı olarak anında ölümün vuku bulmayacağını savunabilecek bir adli tıp doktoru henüz anasından doğmamış olsa gerek.

Bütün bunları niçin yazıyoruz?

Amacımız, değerli meslektaşımız şehit Savcı KİRAZ'ın  geride bıraktığı yakınlarını üzmek ve onun aziz hatırasına hürmetsizlik etmek ve de, operasyonu yapan polisimizi suçlamak asla değildir. Polisimiz, her olayda tam başarılı olacak değildir. Başarının yanında, bazı başarısızlıklar da olacak ki, onlardan dersler çıkararak daha başarılı operasyonlara imza atacağız.

Ancak, demokrasi açıklık, şeffaflık ve dürüstlük rejimi olup, herkes, başarısını da başarısızlığını da kabul etmek zorundadır.Yaklaşan seçimler nedeniyle, bazı gerçeklerin kamuoyundan gizlenerek başarısız bir operasyonu başarılı göstermek amacıyla, biz savcımızı, ağır yaralı da olsa, teröristlerin elinden sağ olarak kurtardık ama, tüm tıbbi tedavilere rağmen, ameliyat masasında öldü diyerek, gerçekleri gizlemeye, kimsenin hakkı yoktur.

Bize göre, eylemin başlamasından sonlanmasına kadar, yaklaşık sekiz saat gibi uzun bir zaman geçmiş olmasına rağmen, daha teknik imkanlar ve usuller kullanılarak, Savcı KİRAZ'ın sağ salim kurtarılmasıyla sonuçlanacak daha başarılı bir operasyonun yapılamaması, inisiyatifin, tamamen  teröristlere bırakılması, üzerinde  düşünmeye değer bulunmalıdır.

17/25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet sürecini örtbas etmek amacıyla, Valilik görevinden alel acele İstanbul emniyetinin başına getirilen, emniyet kökenli olmayan ve polislik tecrübesi bulunmayan bir emniyet müdürünün yönettiği operasyondan ne kadar başarı beklenebilirdi tartışmaya değer doğrusu.

Biz, Savcı KİRAZ'ı, kendisini rehin alan iki teröristin elinden sağlıklı bir şekilde kurtaramayan operasyonun başarılı addedilmesi, iki teröristin ölü olarak ele geçirilmesinden kaynaklanıyorsa, onu bilemiyoruz doğrusu.

Bize göre, bu operasyonun, en kolay, en kötü ve en başarısız sonucu, savcımızın ve onu rehin alan  iki teröristin ölü olarak o odadan çıkarılmalarıydı ki, operasyon da bu şekilde sonuçlanmış bulunuyor.

Ancak şunu çok iyi bilmekteyiz ki; AKP iktidarı, polisine çok güvenmekte, kendi iktidarını polis gücü ile güvende hissetmekte ve onun her icraatı, istisnasız beğenisine mazhar olmaktadır.

03/04/2015
Güner YİĞİTBAŞI
İzmir Barosu Üyesi Avukat

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget