Cumhurbaşkanı'nın Vetosu

Kimse kusura bakmasın ama, ERDOĞANîn bu vetosu; bize göre, asla samimi ve inandırıcı değildir. Bu veto bize göre, ya bir kurgudur veya kamuoyunun ağır eleştirileri

Cumhurbaşkanı'nın Vetosu
Cumhurbaşkanı ERDOĞAN; geçtiğimiz gün mecliste AKP ve MHP'li vekillerin oylarıyla kabul edilerek yasalaşan, termik santrallerin bacalarına filtre takılması zorunluluğunu iki buçuk yıl daha erteleyen maddeyi veto etmiş, bu veto haberini AKP sözcüsü kamuoyuna açıkladı.
Sizler, bu vetoda bir samimiyet emaresi görebiliyor musunuz?
Kimse kusura bakmasın ama, ERDOĞAN'ın bu vetosu; bize göre, asla samimi ve inandırıcı değildir.
Bu veto bize göre, ya bir kurgudur veya kamuoyunun ağır eleştirileri karşısında bir geri çekilmedir.
ERDOĞAN; mevcut sisteme göre, parlamentonun da üzerinde, ülkenin tek söz ve yetki sahibi güçlü bir konumdadır. Dediğim dedik ve ağzından çıkan yasadır.
AKP ve onun küçük ortağı MHP gruplarının, ERDOĞAN'ın istemediği ve karşı çıktığı bir düzenlemeyi mecliste kabul ederek yasalaştırmaları, imkansızdır.
Bu nedenle, ilk ihtimal; bacalara filtre takılmasını iki buçuk yıl erteleyen düzenleme, ERDOĞAN'ın bu düzenlemeyi veto edeceği bilinerek ve önceden kurgulanarak meclisten geçirilmiş ve ERDOĞAN'a ilk kez veto yetkisini kullanmanın yolu açılarak, ERDOĞAN'ın meclis çoğunluğu üzerindeki mutlak hakimiyetinin üzeri örtülmeye ve meclisin ERDOĞAN'dan bağımsız ve  onun istekleri dışında yasa çıkarabileceği, kanıtlanmaya çalışılmıştır.
İkinci ihtimal olarak da; bacalara filtre takılması zorunluluğunu iki buçuk yıl erteleyen yasa maddesi, ERDOĞAN ve meclis çoğunluğunun ittifakı ve anlaşmaları üzerine kabul edilerek yasalaşmışsa da, muhalif basın ve kamuoyunda ağır bir şekilde eleştirildiği için ERDOĞAN geri adım atarak bu yasal düzenlemeyi veto etmek mecburiyetinde kalmıştır.
Her iki ihtimal de, AKP iktidarının insan sağlığına önem vermediği gerçeğini açıkça ortaya koymaktadır.

Güner Yiğitbaşı

02/12/2019
Güner YİĞİTBAŞI
Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget