Nutuk (Söylev) kitabı konferansı

Nutuk (Söylev) kitabı konferansı Hüseyin Önder “Nutuk” diye bilinen Atatürk ve Söylev hakkında niçin yazıldığı, nasıl yazıldığı konusunda geniş açıklamalarda bulundu

“Dünyanın en büyük önderi Mustafa Kemal Atatürk’tür”.

Nutuk (Söylev) kitabı konferansı
Dostluk grubu yöneticisi Hüsnü Merdanoğlu konferansın açılış konuşmasında şunları söyledi:
“-Biz dost grubu olarak dost söyleşileri yapıp, dostluğumuzu pekiştirip, bilmediklerimizi öğrenmek, bildiklerimizi yinelemek için konunun uzmanlarından rica ediyoruz, böyle toplantılar düzenliyoruz. Daha önce bu toplantıları daha önce Memur Emeklileri Derneği salonunda yapıyorduk. Bu kez de Yüksek Ticaretliler Konferans salonunda yapıyoruz, siyasi bir amacımız, siyasi beklentimiz yoktur”.
15 günde bir Salı günleri yapılan bu konferansın 3.12.19 günlü konusu “Atatürk ve Söylev”di. Konuşmacı olarak Hüseyin Önder “Nutuk” diye bilinen Atatürk ve Söylev hakkında niçin yazıldığı, nasıl yazıldığı konusunda geniş açıklamalarda bulundu, sunumunda (özetle) şunları söyledi:

Nutuk (Söylev) kitabı konferansı
“-Türk edebiyatının, Türk yazımının başyapıtı olan, önemi yeterince anlaşılamayan bir eseri yapıtı, betiği koşacağız, adı Söylev. Yazarı kim, neden yazma gereksinimi duymuş, Söylev nerede ne zaman yazılmıştır, söylevin dili, içeri ve özellikleri, söylevden bazı yol gösterici bazı örnekler vereceğiz.
Söylev’in yazarı Mustafa Kemal Atatürk’tür. Söylev hakkında 20 binin üzerinde kitap yazılmış, yüz binin üzerinde makale yazılmış, dünyada yaşamı en fazla araştırılan kişi 20 nci yüzyılın en büyük önderi.
İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik elektronik bölümü emekli öğretim üyesi Prof. DR. Münir Örgül anılarında diyor ki, 1049 yılında Einstein’i ziyaret etmek istemiş. Einstein onun Türk olduğunu anlayınca derhal kabul etmiş, (Einstein herkesle görüşen bir insan değil) Münir Örgül kapıdan girince ona şunu söyler: “biliyor musunuz dünyanın en büyük önderi Mustafa Kemal Atatürk’tür”. Amerika’lı Profesör Arnold Gring 20 nci yüzyılda 18 yıl süreyle iki binin üzerinde özel hakkında araştırma yapmış ve 200 kadar ölçüde göre 1 den 31 e kadar puan vermiş, tam puanla 20 nci yüzyılın önderi olarak Mustafa Kemal uygun görülmüş, işte Söylev’in yazarı bu kişi. Bu güne kadar önemi anlaşılamayan bir eser. Bu güne kadar yazılmış olan bir kitap bu güne kadar hiçbirciddi incelemeye konu olmamış ve bu eserin önemi yeterince anlaşılamamış.
1974-1980 arasında Hıfzı Veldet Velidedeoğlu Söylev’i Türkçeleştirdi. Kitaplaştırdı, önsözünde diyor ki, “Atatürk’ün Söylev’ini ömründe ömründe bir kere okumamış sözde aydın ulusalcı kişilere çok rastladım, ne yazık ki bunların arasında öğretmen ve öğretim müfettişleri de var”. Az okunduğu için önemi anlaşılamamış bir kitap.
Atatürk’e suikast planı


Nutuk (Söylev) kitabı konferansı
Mustafa Kemal Söylev’i neden yazma gereksinimi duymuştur? 7 Mayıs 1926 da Mustafa Kemal bir Batı Anadolu gezisine çıkar. 13 Haziran’da Balıkesir’e gelir, 14 Haziran’da İzmir’e gidecek, 15 Haziran’da İzmir’de olacak ve 15 Haziran’da kendisine İzmir’de suikast planı hazırlamışlar. 13 ünde Belediye Başkanı Hayrettin Karan Mustafa Kemal’e diyor ki, “Paşa bu gün Balıkesir’de sizin için bir balo düzenledik. Mustafa Kemal diyor ki, “Balıkesir Balo 1926”. (bizim yedi ciltlik kitabımız var Atatürk öyküleri diye, bu öykü orada anlatılıyor). Mustafa Kemal ilk defa seyahat planını bozuyor ve o gün akşam Balıkesir’de kalıyor, o baloya katılıyor. Balo ile İzmir’e gitmesi bir gün erteleniyor. Bir gün ertelendiğinden İzmir’de suikast planlarını yapanlardan suikastçıları taşıyacak sandalcı kendini kurtarmak için gidiyor vilayete, bu suikasttan haber alındığı inancıyla gidiyor ihbar ediyor ve bu şekilde İzmir suikastı önleniyor. Bu suikast olayı ülkede büyük bir nefrete neden oluyor Atatürk bunun üzerine, “benim naçiz vücudum bir gün elbet toprak olacaktır, fakat TC ilelebet payidar kalacaktır” sözünü söylüyor.  9 Temmuza kadar İzmir’de kalıyor. 9 Temmuz akşamı Ankara’ya gitmek üzere trene biniyor, trende Kurtuluş Savaşı’nın nasıl yapıldığı konunda halka bir hesap verme gereğini duyuyor ve trende Söylev’i (Nutuk’u) yazma kararı alıyor.
Söylev’de “tarihi yaşadığımız gibi yazdık” diyor.
Nutuk (Söylev) kitabı konferansı

Ankara’ya gelince Söylev’i yazmaya başladı. Zaman zaman yazarken yazan kâtipler yorgunluktan bayılıyorlardı, masalarda belgeler dolu idi. Mustafa Kemal 32 saat aralıksız çalıştığı oluyordu.
Gençliğe sesleniş bölümü İstanbul’da yazıldı. Bittikten sonra TBMM de CHP nin ikinci kurultay toplantısında 15-20 Ekim 1927 tarihleri arasında 36.5 (otuz altı buçuk) saatlik bir konuşma ile söylev Türk Ulusuna okundu.
Söylev’in içeriğinde neler var. Milli Mücadele nasıl yapıldı, Cumhuriyeti nasıl kurduk, 1927 ye kadar olan devrimleri nasıl yaptık, Söylev’in içeriğinde bunlar var. Sonunda da bunu Türk Gençliğinin koruyuculuğuna bırakıyor. Milli Mücadeleyi tasarlayan yapan da Mustafa Kemal’dir, yazan da Mustafa Kemaldir” ve kendisi, “tarihi yaşadığımız gibi yazdık” diyor.  .
Nutuk (Söylev) kitabı konferansı

Konuşmacı konuşmasında Söylevin içeriği hakkında geniş bilgiler verdi, “bu kitabın gençlerin başucu kitabı olması gerektiğini” söyledi.
Daha sonra yanındaki yakın arkadaşları anılarını yazdılar. Rauf Orbay, diyor ki, “Mustafa Kemal olmasaydı Milli Mücadele olmazdı”.
Hüseyin Önder, bundan sonraki açıklamalarında Söylev’in değeri, yazımı, değişik süreçteki yaşantılarla ilgili uzun açıklamalarda bulundu. Atatürk ve Söylev konusunda yerli ve yabancı siyasi ve kültür adamlarının övücü sözlerinde oluşan geniş açıklamalarda bulundu.
Dostluk grubu Ankara’da her 15 güne bir topluma yararlı bilgi ve kültürel konferanslar vermekte.

Cevat Kulaksız

Cevat Kulaksız 

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget