Kanal İstanbul Ve Montrö Sözleşmesi

Kanal İstanbul'un yapılış nedeninin; Montrö Sözleşmesini delme ve Karadeniz’de kıyısı olmayan Amerikan savaş gemilerinin sınırsız olarak Karadeniz’de hakimiyet kurmasının önünü açmak

Kanal İstanbul Ve Montrö Sözleşmesi
Kanal İstanbul'un yapılış nedeninin; Montrö Sözleşmesini delme ve Karadeniz’de kıyısı olmayan Amerikan savaş gemilerinin sınırsız olarak Karadeniz’de hakimiyet kurmasının önünü açmak olduğu tezini biz kabul etmiyoruz.
AKP iktidarının kafası, Montrö Sözleşmesine ve bu sözleşmenin arkasından dolanıp bu sözleşmeyi delip geçmeye basmaz bize göre.
AKP iktidarının ve başının tek amacı, ikinci bir boğaz yaratıp rant elde etmek, kanal çevresini parsel parsel yabancı para babalarına satarak, iktidarına gelir elde etmektir.
Montrö Sözleşmesi boğazlardan geçişin kurallarını düzenlediği gibi, bir iç deniz olan Karadeniz’in de statüsünü belirlemekte ve Karadeniz’e sınırdaş olmayan devletlerin savaş gemilerinin uzun süre Karadeniz’de çöreklenerek askeri güç gösterisi yapmalarını da engellemektedir.
Örneğin; Montrö Sözleşmesinin 18/2 maddesine göre, Karadeniz'de bulunmalarının amacı ne olursa olsun, kıyıdaş olmayan Devletlerin savaş gemileri, bu denizde yirmi-bir günden çok kalamayacaklardır.
Montrö Sözleşmesinin bu hükmü var olduğu sürece, Karadeniz’e kıyıdaş olmayan bir ülkenin, örneğin ABD'nin  savaş gemileri; Karadeniz’e, ister boğazdan, isterse açılması planlanan Kanal İstanbul'dan girsinler, isterse gökten zembille Karadeniz’e insinler, bize göre sonuç değişemez, Karadeniz’de yirmi bir günden çok kalamayacaklardır.
Bunun aksine bir düşünce, Kanal İstanbul'un Montrö ile belirlenen Karadeniz’in statüsünü değiştireceği görüşü, Rusya ve Çin gibi diğer süper devletlerin şiddetli itirazlarına ve belki de üçüncü Dünya savaşına neden olacaktır.
Bu nedenle, Kanal İstanbul'un; İstanbul'a yönelik ekolojik, jeolojik, ekonomik ve sosyal asıl mahzur ve zararları üzerinde yoğunlaşıp akıl yormalıyız.

Güner Yiğitbaşı

25/12/2019
Güner YİĞİTBAŞI
Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget