Evrensel Hukuk Kurallarını Tanımamak

Evrensel Hukuk Kurallarını Tanımamak
Önümüzde seçimler var, her parti seçim bildirilerini yayınladı. Bunlardan birisi de iktidardaki AKP.

AKP seçim bildirisinde, demokrasiyi insan hak ve özgürlüklerini daha da geliştireceklerini vaat ediyor.

Biz, AKP kadrolarının demokrasiyi, insan hak ve özgürlüklerini geliştirmesinden vaz geçtik, mevcut olan evrensel hukuk kurallarına saygılı olsalar yeter de artar.

Evrensel hukuk kurallarından en önemlilerinden biri de, kısaca  masumluk karnesi olarak ifade edilen; bir kişi hakkında, mahkemelerce verilerek, kanun yollarından da geçtikten sonra kesinleşen bir mahkumiyet kararı bulunmadığı sürece, o kişinin masum ve suçsuz sayılacağına ilişkin kuraldır.

Masumluk karinesi; demokrasilerin, olmazsa olmaz ve vaz geçilemez en önemli kuralıdır. Masumluk karinesini kabul etmeyenler, asla demokrat olamazlar, onlar en hafif tabiriyle faşist anti demokrat kişilerdir. Onların ağızlarına, demokrasi, insan hak ve özgürlükleri kavramları asla yakışmaz, bu kavramları telaffuz etmeleri, münafıklıktan başka bir anlam taşımaz.

Bunları niçin söylüyoruz anlamış olmalısınız. HDP'nin  Cumhurbaşkanı adayı DEMİRTAŞ halen tutuklu ve yargılanmakta, hakkında verilen ve kesinleşen bir mahkumiyet hükmü mevcut değil, Anayasanın 76.maddesine ve evrensel hukuk kuralı  masumluk karinesine göre, milletvekili ve dolayısıyla da cumhurbaşkanı seçilme yeterliliğine sahip. Bu nedenle de YSK  DEMİRTAŞ'ın adaylığını onayladı.

Anayasanın bu açık hükmüne ve YSK'nın onayına rağmen, iktidar partisinin genel başkanı, işine öyle geldiği, HDP'nin baraj altında kalarak, hak etmediği milletvekillerini kendi partisinin hanesine yazdırabilmek için, tutuklu olan DEMİRTAŞ'ın adaylığına karşı görüşler bildirmekte hiçbir sakınca görmüyor, bu görüşünün; seçim bildirgesinde açıkladığı, demokrasiyi, insan hak ve özgürlüklerini daha da geliştireceklerine yönelik vaatleriyle çeliştiğini göz ardı ediyor, Türk seçmeninin bir bölümünün, bu çelişkiyi fark edemeyecek kadar sorgulamadan yoksun olduklarının çok iyi farkında, ilkesizlik, çifte standartlık, sadece kendine demokratlık almış başını gidiyor, Türk halkı böyle politikacıları hak etmiyor aslında, ama demokrasinin erdem ve nimetlerinden, en başta demokrat olmayanların yararlanmaları nedeniyle, yapacak bir şey kalmıyor, ilkesiz yeteneksiz politikacılar, ülkemizde hak etmedikleri makamlara kolaylıkla gelebiliyorlar.

DEMİRTAŞ, halen tutuklu yargılanmakta ise de, hükümlü değildir, hakkında kesinleşmiş bir mahkumiyet hükmü yoktur. Tutuklu yargılanan bir kişi sonunda beraat da edebilir, tutuklu yargılanmak bir istisnadır, asıl olan tutusuz yargılanmaktır, bizim hukuk sistemimizde mecburi tutuklama yoktur, bir tedbir olan tutuklamanın yasal koşulları mevcut olsa dahi, yargıç tutuklama kararı dahi vermeyebilir, bu gerçekler karşısında, demokrat olduğunu, seçim kazanırsa demokrasiyi, insan hak ve özgürlüklerini daha da artırıp geliştireceklerini vaat eden AKP Genel Başkanına, kim inanır?

Masumluk karinesine dahi saygı duymayanların bu vaatlerine kargalar bile gülerler. Umarım, bizim bazı seçmenlerimiz de, bu defaki 24 Haziran seçimlerinde kargaların gerisinde kalmazlar, bu asılsız vaatlere kanmayıp gülüp geçerler.

Güner Yiğitbaşı

17/06/2018
Güner YİĞİTBAŞI
Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget