Akp Şakşakcısı Sözde Generalin Eyleminin Hukuki Boyutu

Akp Şakşakcısı Sözde Generalin Eyleminin Hukuki Boyutu
2.Ordu Komutanı Korgeneral'in yediği haltı bilmeyen kalmadı.

Orduya politika bulaştıran, ordunun temeli olan askeri disiplininin temeline dinamit koyan  bu kendini bilmezin; AKP'nin siyasi toplantısında, hem de resmi kıyafetiyle hazır bulunması ve de, konuşmacının siyasi rakiplerine yönelik haksız eleştirilerine alkış tutması, bir askerin kendi mensubu olduğu Türk Ordusuna karşı yaptığı bir darbedir.

Belki de bu darbe bir ilktir ve böyle giderse arkası da gelecektir.

Bu generale sorsanız, ”ben, ülkenin seçilmiş Cumhurbaşkanının konuşmacı olduğu bir  toplantıya katıldım, konuşmasını dinledim ve sonunda alkışladım, bu siyasi bir toplantı değildir. Cumhurbaşkanı, benim de bir  mensubu olduğum Türk Silahlı Kuvvetlerinin; savaşta, Türkiye Büyük Millet Meclisini temsilen başkomutanıdır, ben başkomutanımı alkışladım, bu nedenle benim bu toplantıya katılmamda ve alkışımda yadırganacak, suç teşkil edecek hiçbir şey yoktu.” diye kendisini savunmaya çalışacaktır.

Ama, işin aslı hiç de öyle değildir. İşte görüyor musunuz partili ve taraflı Cumhurbaşkanının ülkeye ve Türk Silahlı Kuvvetlerine verdiği büyük zararı.

Bu haddini ve sorumluluğunu bilmeyen general böyle bir savunmaya kalkışsa da,işin aslı öyle değildir. Bu general, Cumhurbaşkanının siyasi kimliği ile AKP Genel Başkanı sıfatıyla siyasi bir konuşma yaptığı, siyasi rakiplerini ağır bir şekilde eleştirerek yerden yere vurduğu siyasi bir toplantıya resmi kıyafetiyle katılmış ve ERDOĞAN'ın, Cumhurbaşkanı sıfatıyla alakası olmayan siyasi bir konuşmasına alkış tutmuştur.

Bu general, bu eylemiyle, askerliğin ve askeri başarıların  temelini oluşturan askeri disiplini ağır şekilde ihlal etmiş ve Askeri Ceza Kanununun 148 maddesine göre askeri disiplini bozan siyasi faaliyette bulunma suçunu işlemiştir.

211 Sayılı TSK İç Hizmet Kanununun 13. maddesinde askeri disiplin tarif edilmiş ve disiplin'in; Kanunlara, nizamlara ve amirlere mutlak bir itaat olduğu ve askerliğin temelinin disiplin olduğu açıkça vurgulanmıştır.

Askeri Ceza Kanununun onuncu faslında askeri disiplini bozan sair fiiller başlığı altında, siyasi faaliyetlerde bulunanlar alt başlığında yer alan 148. maddesinin (D) fıkrasında; askeri şahıslardan, Siyasi toplantılara resmi veya sivil kıyafetle katılanlar, fiil daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde, bir aydan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılırlar, hükmü yer almaktadır.

211 Sayılı TSK İç Hizmet Kanununun askeri disiplini tarif eden 13. ve askeri Ceza Kanununun 148/D maddesinde yer alan bu hükümler karşısında, AKP'nin siyasi toplantısına resmi kıyafetiyle katılarak bir de alkış tutan bu general kisveli zat; askerliğin temeli olan askeri disiplini ihlal ettiği gibi, askeri disiplini bozan suçlar arasında yer alan ve bir aydan beş yıla kadar hapis cezası öngörülen bir suç işlemiştir.

Bakalım bu general hakkında hukuk işleyecek ve hakkında yasal işlem yapılacak mıdır?

Muharrem İNCE'nin Cumhurbaşkanı seçilirse bu general hakkında yapacağını vaat ettiği şeyler, haklı ve yerindedir.

Hiç kimsenin; bu tür davranışlarla, askerliğin temeli olan ordunun disiplinini bozmaya ve ordumuzu yıpratmaya hakkı ve haddi yoktur.

Güner Yiğitbaşı

05/06/2018
Güner YİĞİTBAŞI
Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget