Bayramların Anlamı - Güner Yiğitbaşı

Bayramların Anlamı - Güner Yiğitbaşı
Bayramların anlamı,amacı ve işlevi nedir?
Üzülerek söylemem gerekirse;bayramların tamamen yozlaştığı,anlamını ve amacını yitirdiği,çoğunluk tarafından sadece tatil olarak algılandığı günümüzde, bayramların gerçek anlamını ve işlevini konu alan bu yazıyı yazma gereği duyduk.
Çok acı ama, gerçek bu maalesef.
Yarın arefe ve 15.Haziran günü de Ramazan Bayramının birinci günü.
Önce Ramazan ve oruç'tan başlamak gerekirse, oruç;gün boyu aç ve susuz kalarak, Allah'ın biz kullarına verdiği nimetlerin değerini,aç ve yoksul insanların sıkıntılarını anlayabilmemizi,onlara yardım duygularımızın körelmemesini,bize göre çok tali olarak da, sindirim sistemimizi dinlendirerek sağlığımıza katkı yapmamızı, nefsimize hakim olabilme disiplinini edinmemizi sağlayan, yılda bir kez ve otuz gün devam eden kutsal bir süreçtir.
Özellikle Ramazan Bayramı, otuz günlük bu açlık ve susuzlukla terbiye (ORUÇ) sürecini yaşayan insanlarımızın ödüllendirildiği,oruç'un taçlandırıldığı,Oruç'un zevkinin doruğa ulaştırıldığı, üç günlük bir sevinç ve mutluluk sürecidir.
Bayramlar;
Allahın kullarına bağışladığı bir ödüldür.
İnsanların tüm kötülüklerden arınmasıdır.
Şu veya bu nedenle ayrışan,küsen birbirlerine düşman olan insanların; aralarındaki ayrışmaya ve bölünmeye son vererek birbirleriyle birleştikleri,küslüklerine son verdikleri ve kucaklaştıkları gündür.
Bayram sadece küs olanların değil,hayatın meşakketi ve geçim derdi yüzünden uzun süre ayrı kalan arkadaş,dost ve akrabaların arasındaki mesafelere son veren, birbirlerine kavuşmalarını, kucaklaşmalarını, öpüşüp koklaşmalarını,birbirlerinin sıcaklığını duymalarını sağlayan,sevgileri tazeleyen bir mucizenin adıdır.
Bayram; temizliktir, yeniliktir,yenilenmedir,açılan yeni beyaz ve tertemiz bir sayfadır.Bunun içindir ki;en başta çocuklarımıza olmak üzere, bayramlarda yeni elbiseler, ayakkabılar alınır ve giyilir, evlerimizde bayram temizlikleri yapılır,her şeyin yeni ve beyaz sayfa gibi temiz olmasına özen gösterilir.
Bayramlar,vicdanlarımızın da en temiz ve iyiliklerle dolup taştığı günlerdir.
Bayramlar,çocukların sevindikleri,sevildikleri, sevindirildikleri ve ödüllendirildikleri,çocuklarımızın hayallerini geliştirdikleri,özgüvenlerinin çoğaldığı,aile bağlarının kuvvetlendiği,aile yaşamının önemini kavradıkları,yarına umutla ve güvenle bakmaya başladıkları günlerdir.
Sonuç olarak, bayramlar;insanlara, insanlıklarını,tüm güzellikleri ve iyilikleri hatırlatan ve yaşatan sevinç ve neşe dolu çok özel bir gündür.
Bu duygular içinde,tüm okur,dost,arkadaş ve akrabalarımın Ramazan Bayramını kutluyorum, onların bayram neşe,sevinç ve mutluluklarını paylaşıyorum, sağlık,mutluluk,neşe,sevinç,huzur ve barış içinde nice bayramlar diliyorum.

13/06/2018
Güner YİĞİTBAŞI
Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget