Yeni Yıla Girerken

Hepinizin yeni yılını kutluyor ve 2022'in; pandemiden kurtulacağımız ve sizlere sağlık, mutluluk, huzur, başarı, ekonomik açıdan insanca yaşama koşul

Yeni Yıla Girerken
Bizim de kullanmakta olduğumuz takvime göre; 1. Ocak. 2022 günü, içinde bulunduğumuz 2021 yılının tamamlanarak sonlandığı ve içine gireceğimiz yeni yılın ilk günüdür. 

Yılbaşı, İsa'nın doğum günü olarak kabul edilen 25 Aralıkta kutlanan Hristiyanların Noel Bayramı ile karıştırılmamalıdır. 

Yılbaşının,  dini ve kutsal bir yanı bulunmamaktadır. 

Bunu karıştıran bazı dini kesim,  biz Hristiyan değiliz, Müslümanız,  yeni yılı kutlamayız diyerek,  yılbaşı kutlamalarına ve kutlayanlara eleştirel bir gözle yaklaşmaktadırlar. Bu değerlendirme ve yaklaşım yanlıştır. 

Yılbaşı bir bayram değildir, bir takvim olayıdır. 

İçinde bulunduğumuz 2021 yılının bittiği günü, yeni 2022 yılının ilk gününe bağlayan 31. Aralık gecesi;  insanların,  evlerinde veya evlerinin dışındaki eğlence mekanlarında,  masalar kurarak ve özel olarak hazırlanan yemekleri yiyip içkiler içerek eğlendikleri,  yeni yılı kutlayarak karşıladıkları, yeni yıla mutlu bir şekilde girdikleri, bir gelenek ve kültürü yaşayıp yaşattıkları bir gecedir. 

Eski yılın bitimi ve yeni yıla girilmesiyle,  aslında insanlarımız bir yıl daha yaşlanmakta ve ömürlerinden bir yıl daha azalmaktadır, bunun bilincindeki insanlarımız,  o zaman yeni yıla niçin eğlenerek neşeli ve mutlu bir şekilde girmek istemektedirler, bu bir çelişki değil midir? Diye sorup düşünenler olabilir. 

Ben,  şahsen öyle düşünmüyorum, hepimizin bir yaşam, biyolojik ömrü vardır ve her geçen yıl bu ömürden çalıp gitmektedir bunu biliyoruz ama,  korkunun da ecele bir faydası yoktur, her yeni yılla birlikte yaşlanıyoruz diye, oturup ağlayacak da değiliz tabi. 

Yeni yılla birlikte bir sene daha yaşlanmaktan korkanlar, bunu yaşlanma, ihtiyarlama olarak değil, yeni bir yaş alma, yeni bir yaşa girmiş olma şeklinde yorumlayabilirler. 

Bir de bardağın dolu yanından bakacak olursak, insanların;  gelecek her yeni yıldan ve yıllardan bir beklentileri, gayeleri ve umutları vardır. İnsanlar;  gayesiz, umutsuz,  umutlarını yitirerek yaşayamazlar,  mutlu olamazlar, ”umut fakirin ekmeğidir” sözü, boşa söylenmemiştir. 

İnsanların umut ve beklentileri,  bir yıl ile sınırlı olmadığı için, her yeni yıl,  insanların umut ve beklentilerinin tazelendiği yepyeni bir dönemi ifade etmektedir. 

Örneğin, insanlar;  bir an önce okullarını bitirmek ve hayata atılmak, daha sonra evlenip yuva kurmak, çocuk sahibi olmak ve çocuklarını okutarak meslek sahibi yapmak, emekli olup gezip tozmak isterler ve bu istek ve umutlarının gerçekleşmesi için,  yılların çabucak geçmesini isterler,  yeni yıllarda gerçekleşecek olan yeni hedeflerine ulaşmayı,  iple çekerler. 

Hepinizin çok iyi bildiği ve gördüğü gibi, güzel ülkemiz iş başındaki Cumhur İttifakı iktidarı tarafından uçurumun kenarına sürüklenmiş ve hiçbir sorununa çare üretilememekte, devletimiz iktidar tarafından adeta esir alınmış, bu ülkenin ana muhalefet partisinin iktidar adayı genel başkanı,  Milli Eğitim Bakanlığına alınmamış ve bakanlığın kapısına kilit vurulmuş, ülkemizin biriken sorunlarının çözümünün tek adresi olan demokratik seçimler için,  maalesef daha bir buçuk yıl vardır, en iyimser tahminlerle seçimler zamanında yapılacak olsa dahi,  seçimler 2023 senesinin Haziran ayında yapılacaktır. Bu nedenle, keşke mümkün olsa da, ömrümüzden bir çırpıda bir seneyi seve seve feda ederek, 31. Aralık gece yarısı saat 24. 00 de,  2021 yılını atlayarak 2023 senesine girebilsek. 

İşte, insanların  bu ileriye dönük istek ve umutlarının gerçekleşmesi,  yeni yılları ve  yeni yılbaşlarını zorunlu kıldığı için, insanlar yaşlanmalarını, ömürlerinden kopup giden yılları düşünmezler bile, tek arzuları, özlemlerine ve  umutlarına kavuşmaktır. 

Bu nedenledir ki; insanlar,  bu Dünyanın fani ve geçici olduğunu bildikleri halde, bu umut, özlem ve hevesleri, onlara bu Dünya'nın geçici olduğunu unutturur, insanlar yaşama sarılarak,  hiç ölmeyeceklermiş gibi, umut ve özlemlerini gerçekleştirmek için yaşarlar. 

Bana sorarsanız, sizler de; yaşlanacağım korkusuyla, ileriye dönük isteklerinizden,  gayelerinizden,  arzularınızdan, özlemlerinizden ve  umutlarınızdan ve bunların gerçekleşmesinden,  asla vaz geçmeyiniz, ileriye dönük gayeleri,  beklentileri ve umutları olmayan insanların,  yaşlanmaya fırsat bulamadan yaşayan ölü haline geldiklerini unutmayınız. 

Bu vesileyle; pandemi nedeniyle, büyük bir coşkuyla karşılayamayacak olsak da,  hepinizin yeni yılını kutluyor ve 2022'in; pandemiden kurtulacağımız ve sizlere sağlık, mutluluk, huzur, başarı,  ekonomik açıdan insanca yaşama koşulları ve siyaseten özgürlükler getirecek bir yıl olmasını, gönülden diliyorum.  

Güner Yiğitbaşı

30/12/2021

Güner YİĞİTBAŞI

Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget