Düne kadar aklınız neredeydi?

20 Türk Lirasına fırlayan euro'yu alacağınız bir kararla dizginleyecek, şıp diye düşürecek dahiyane bir fikriniz vardı da, niçin düne kadar beklediniz

Düne kadar aklınız neredeydi?
Saray yönetimine haklı olarak soruyoruz buradan. 

Madem ki; 18 Türk Lirasına fırlayan doları ve 20 Türk Lirasına fırlayan euro'yu alacağınız bir kararla dizginleyecek, şıp diye düşürecek dahiyane bir fikriniz vardı da, niçin düne kadar beklediniz?

Halkımızı; 

Niçin, döviz kurlarının aşırı  artışına bağlı olarak pahalılığa ezdirdiniz?

Niçin, tüm zamların anası olan akaryakıt fiyatlarına bir ay içinde üst üste aşırı zamlar yaparak, bir depo akaryakıt için benzin ve mazot kuyruklarında perişan ettiniz?

Niçin, elinde üç beş kuruş Türk Lirası birikimi olan fakir halkı, parasının değerini korumak için,  panik içinde,  aşırı zamlanan döviz alımına zorladınız?

Niçin, döviz rezervi ekside olan Merkez Bankasını, elindeki kendisine ait olmayan emanet dövizleri satarak piyasaya müdahale etmek zorunda bıraktınız?

Niçin, bu dahiyane kararınızı baştan alıp uygulamadınız ve dövizin aşırı yükselmesinin faturasını fakir halkımızın sırtına yüklediniz?

Niçin, ülkemizin parasını pula çevirerek, ülkemizi yabancıların ucuz açık pazarı haline getirerek, ülkenin değerlerini ucuza yabancılara peşkeş çektiniz?

Niçin, can havliyle ve panik içinde aşırı fiyatlarla döviz alan fakir küçük tasarruf sahibi halkımızın pahalıya aldığı dövizden dolayı zarar etmesine neden oldunuz?

Niçin,  Türk Lirasının aşırı değer kaybına neden olarak, Türkiye Cumhuriyetinin pul olan parasından dolayı itibar kaybına neden oldunuz?

Yandaşlarınızın davul zurnayla halaylar çekerek kutladıkları bu dahiyane kararınızla dövizin fiyat artışını şimdilik dizginleyerek, ilk önce eşeğini kaybettirdiğiniz için üzerek, daha sonra eşeğini buldurup sevindirdiğiniz ve halay çektirdiğiniz halkımızı, bu durumlara düşürdüğünüz için,  size bravo doğrusu. 

Yürürlüğe koyduğunuz,  kur farkı garantili mevduat hesabının bir benzerini,  biz bir yerden tanıyoruz. 

Evet, yap işlet devret metodu ile yandaş mütahitlere  yaptırdığınız geçilmeyen yollar, köprüler ve tüneller, kullanılmayan havaalanları ve şehir hastaneleri için hazineden, fakir halkın vergilerinden yaptığınız dövize dayalı garantiler için ödediğiniz paralar yetmiyormuş gibi, şimdi devlet hazinesine bir kambur daha yükleyerek, bankalarda yüksek miktarlarda Türk Lirası mevduatları olan varlıklı kesime,  kur farkı ödeyerek, kaynak transferi yapma kararı aldınız ve  hazineye yük getirecek olan bu kararınızla, bankada mevduat hesabı olmayan fakir halkımızın vergilerini, tasarruf yapabilen mevduat sahibi varlıklı kesimin garantörü yaptınız ve bu haksız kararınızla övünmeye, zil takıp oynamaya başladınız. 

Buna uygun çok güzel bir söz vardır bizim toplumumuzda, sıkça tekrarlanan. 

Teşbihte hata olmaz. Evet siz, el s. . . . . . gerdeğe girme yolunu seçtiniz. 

Yine kolay ve haksız yolu seçtiniz. 

Türk Lirasının değerini yabancı paralara karşı korumak için alınması gereken ekonomik yapısal reformları yapamayacağınızı, Türk Lirasının değer kaybının devam edeceğini, kendinize güvenemediğinizi bildiğiniz için, hazineye yük getirecek olan bu haksız kararı almak zorunda kaldınız. 

Bu karar; iktidarın,  ekonomiyi düzeltemeyeceğinin, cari açığı gideremeyeceğinin, aşırı enflasyonu ve döviz fiyatlarını kontrol altına alamayacağının açık bir ikrarıdır.  İktidarın, ekonomide pes edip havlu atmasıdır. 

Saray'a son bir soru daha. 

Dolar;  alınan son kararla, şimdilik 18 liralardan 12 liralara düştüğüne göre, döviz artışlarına bağlı olarak yapılan tüm zamlardan geri dönülecek midir, özellikle akaryakıta son bir ayda üst üste yapılan zamlar geri alınarak, doların 12 lira olduğu zamandaki pompa  fiyatlarına derhal geri dönülecek midir, yoksa üzerine mi yatılacaktır? 

Güner Yiğitbaşı

21/12/2021

Güner YİĞİTBAŞI

Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget