Bir Kale Daha Yıkıldı

Türkiye Barolar Birliğinin de bugün yapılan demokratik seçimler sonunda iktidarın vesayetinden kurtarılmasıyla, bir kale daha düşmüş, yargının bağımsı

Bir Kale Daha Yıkıldı
Gecikerek de olsa,  Türkiye Barolar Birliğinin seçimli genel kurulu;  bugün,  yeni başkanın ve yönetim kurulunun seçimiyle,  mutlu bir şekilde sonuçlandı. 


Öncesinde hakim ve savcı, şu anda da İzmir Barosuna kayıtlı bir avukat olarak görev yapan aktif bir hukukçu olarak; kendisini tanımadığım, ancak benim de üyesi olduğum İzmir Barosu'nun da içinde bulunduğu çoğunluğu teşkil eden baroların ortak adayı olarak seçimlere giren Ankara Barosunun Başkanı Avukat Erdinç SAĞKAN'ın Türkiye Barolar Birliği Başkanlığına seçilmesinden daha önemli ve anlamlı olan husus; yargının üç kurucu unsurundan birisi olan savunma makamına, savunma mesleğine, insanların tarafsız ve adil savunma haklarına, hukukun üstünlüğüne,  yargının bağımsızlığına ihanet eden Metin FEYZİOĞLU'nun seçimleri kaybederek,  savunmanın sarayın vesayetinden kurtulmuş olmasıdır. 


Ben elli bir yıllık hukukçu olarak; artık,  yoğurdu üfleyerek yemek istiyorum. 


Türkiye Barolar Birliği Başkanlığına seçilen genç hukukçu kardeşimiz Erdinç SAĞKAN'ın;  önceki görevi olan Ankara Barosunun başkanlığına seçilmiş ve başkan olarak görev yapmış ve sevilmiş olmasına, TBB Başkanlığına da ortak aday yapılarak, bugün yapılan seçimleri kazanmış olmasına baktığımızda, değerli bir hukukçu olduğu göze çarpmaktadır. 


Ancak; şimdilik,  bu referansları yeterli değildir. Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz, yaşayarak göreceğiz, yeni başkanın performansını. 


Yukarıda altını çizdiğimiz gibi, ilk aşamada ve öncelikle Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı koltuğunun saraya yakın kişinin işgalinden kurtarılması önemliydi ve çok şükür bu sağlanmış oldu. 

Bundan sonrasını hepimiz bizzat yaşayarak göreceğiz. 


Saray yanlısı Metin FEYZİOĞLU'nun seçimi kaybetmesi; yapılan yasal değişikliklerle,  çoklu baroları ve Türkiye Barolar Birliği delege yapısının değiştirilmesini hayata geçiren saray ve saray zihniyetinin;  savunmanın üzerine düşen gölgesini ve vesayetini sonlandıracağının umudu ve müjdecisi olmuştur. 


İstanbul ve Ankara başta olmak üzere, birçok büyükşehir belediyesinin AKP'den kurtarılarak, bu kalelerin demokratik seçimlerle yıkılmasından sonra, Türkiye Barolar Birliğinin de bugün yapılan demokratik seçimler sonunda iktidarın vesayetinden kurtarılmasıyla, bir kale daha düşmüş, yargının bağımsızlığı ve adil yargılanma ve savunma hakkı adına, umut ışığı belirmiştir. 


Erdinç SAĞKAN'ın başkanlığındaki Türkiye Barolar Birliğinin bugün seçilen yeni yönetiminin; bu umut ışığını söndürmeden, hukukun üstünlüğü, yargının ve savunmanın bağımsızlığı adına, Türk Halkı'nın ve tüm avukatların beklentilerini gerçek kılacağına güvenmek istiyoruz ve  kendilerini yürekten kutluyor ve başarılar diliyoruz. 


Bize göre, Erdinç SAĞKAN ve ekibinin;  hukukun üstünlüğü, yargının ve savunmanın bağımsızlığı adına verecekleri ilk ve önemli sınav; daha çok zaman bulunmakla birlikte, 2022 ve 2023 adli yılının açılış törenlerinde sergileyecekleri tutum olacaktır. 


2021-2022 Adli Yıl açılış törenleri, yeni Yargıtay binasının hizmete sokulması nedeniyle Saray'da yapılmamış ise de; 2022-2023 Adli Yıl açılış töreninin, pek muhtemeldir ki;  Saray'da yapılacak olması halinde, yeni yönetimin sarayda yapılacak olan bu törene katılarak veya katılmayarak,  sarayın vesayetini kabul edip etmeyeceklerini hep birlikte göreceğiz ve yeni yönetim hakkında kesin bir kanaate o şekilde varacağız.  

Güner Yiğitbaşı

05/12/2021

Güner YİĞİTBAŞI

Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget