Güçler Ayrılığına Dayalı Parlamenter Demokrasinin Önemi

Güçler Ayrılığına Dayalı Parlamenter Demokrasinin Önemi
Bugüne kadar, kuvvetler ayrılığı ilkesine dayalı parlamenter demokrasiyi savunanların haklı olduğunu kabul etmek, içinde bulunduğumuz ekonomik krizi aşmamız için ön şarttır.

Bu ekonomi ve dolar krizi bize son uyarıdır.

Bu krizden ders alıp, bu krizi fırsata çevirmek çok önemlidir.

Türk Lirasını değersiz kılan son dolar krizini, diğer ekonomik etkenler yanında, rahip olayının tetiklediği, bardağı taşırdığı, inkar edilemez bir gerçektir.

Amerika'nın, rahibin tamamen serbest bırakılarak ülkesine gönderilmesi için, bağımsız bir devlet olan  Türkiye Cumhuriyeti Devletini açıkça tehdit ederek bazı ekonomik ambargo niteliğinde kararlar alarak uygulamaya kalkışması, asla kabul edilemez. Bir Türk Vatandaşı olarak, Amerika’nın ve başkanının tavrını kınıyor ve lanetliyoruz.

Ancak, bu duruma gelinmesinde, iş başındakilerin hiç mi kusur ve kabahatleri yok? Bu soruyu da sorup objektif olarak cevaplamak boynumuzun borcudur.

Şimdi, siyasal iktidarın da sorumluluğu var diyerek gerçekleri dile getirmek, vatan hainliği ile de suçlanabilir bizim ülkemizde.

İşte bu haksız suçlamalar ve bu haksız suçlamalara muhatap olmamak için sessiz kalışlar ve susuşlar, korkudan gerçekleri dile getirememeleri, bu ülkeye ABD Başkanı Trump'ın yaptığı kötülükten daha büyük bir kötülüktür.

İnsanlar, niçin önce iğneyi kendilerine batırıp sonra çuvaldızı Amerika'ya batırma yolunu tercih edemiyorlar ve susuyorlar?

Çünkü korkuyorlar, ülkede demokrasi bırakmadılar, yargının bağımsız, yasamanın güçlü olduğu, yasamanın yürütmeyi denetleyebildiği kuvvetler ayrılığı ilkesine dayalı parlamenter demokrasiye son verilerek, yasama, yürütme ve yargının tamamen tek adama bırakıldığı ucube bir sistem getirildi.

Amerika, hem kendi süper gücüne ve hem de, yargının bağımsız olmadığı, tüm yetkilerin tek adamın elinde toplandığı yeni sisteme ve Merkelin ricasının kabul edilerek, tutuklu olan Türk asıllı Alman gazetecinin talimatla serbest bırakılıp, aynı gün tahliye kararının açıklanmasından önce  Almanya’dan gelen uçakla Almanya’ya gönderilen gazeteci örneğine bakarak ve güvenerek, başkan Trump da; Amerikalı Rahibin tamamen serbest bırakılması için Türk Devlet Başkanına talimat verme ve tehdit etme hak ve yetkisini, kendinde bulabilmiştir.

Kimse darılmasın ve gücenmesin, kusura bakmasın, doğru söyleyeni linç etmeye ve dokuz köyden kovmaya kalkmasın, Almanya'ya var da bize niçin yok, pekala istense oluyormuş, benim başım kel mi deme küstahlığını ve cesaretini gösteren ABD Başkanı Trump'un bu kabul edilemez tavrında, bizim ülke olarak hiç mi kusurumuz yok?

Ekonomini güçlendirme, cari açığı her yıl artır, fabrika açıp üretim yapma, vergi gelirlerini, üretmeyen  inşaat yatırımlarına harca, üretime hiçbir katkısı olmayan rant ve reklam amaçlı Kanal İstanbul'u yapacağım diye diret, devletin lüks harcamalarını sürekli artır, yap işlet devret modeliyle yaptırdığın köprülerin, yolların, hava alanlarının, hastanelerin işletmesini devralan inşaatı yapan firmalara kar garantisi ver, vatandaşın geçmediği yollar, köprüler, uçmadığı hava meydanları. istifade etmediği hastaneler için, müteahhitlere verdiğin kar garantilerini hazineden öde, dış borçlarını dış borçlarla kapatmaya çalış, miras yedi gibi yaşa, üst düzey personelin, kendi babasının evinde görmediği lüks makam araçlarını her yıl yenileriyle değiştir, yargıya talimatla iş yaptır ve tüm bunları gören  Amerika’nın rahip konusunda iştahını kabart, olacağı budur tabi, ne ekersen onu biçersin diye boşuna dememiş atalarımız.

Özgür, kuvvetler ayrılığı ilkesine dayalı, tüm kurum ve kurallarıyla demokratik parlamenter demokrasiye dönemezsek ve ekonomimizi dışarıya bağımlı olmaktan kurtaramazsak, cari açığı hiç değilse çoğaltmayarak yavaş yavaş azaltmaya çalışmaz ve başaramazsak, bir gün gelir bugünleri dahi ararız beyler.

Güner Yiğitbaşı

15/08/2018
Güner YİĞİTBAŞI
Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget