Yerin Dibine Batsın Sizin İstikrarınız - Güner Yiğitbaşı

Yerin Dibine Batsın Sizin İstikrarınız - Güner Yiğitbaşı
İstikrar, istikrar, AKP tek başına iktidardan düşer de koalisyon gelirse, istikrar bozulurmuş. Siz, istikrarın ne anlama geldiğini biliyor musunuz acaba?
Yerin dibine batsın sizin istikrarınız.
İstikrar; genellikle, aynı kararda ve biçimde sürme,aynı karar ve biçimde süreklilik,kararlılık olarak tarif edilmektedir.
İstikrarı, siyasete ve ülke yönetimine uyarlarsak, ülke yönetiminde, ülkeyi yönetmek için alınan kararlarda ve çeşitli alanlarda uygulanan politikalarda süreklilik ve kararlılık olarak tanımlayabiliriz.
Ülke yönetiminde alınan karar ve çeşitli alanlarda uygulanan politikalarda istikrarı,sürekliliği ve kararlılığı sağlamak için, ülkenin tek parti iktidarı altında yönetilmesi şart değildir.Koalisyonlarla, birden ziyade partilerin aralarında anlaşarak ve birleşerek önceden hazırlayarak kabul ettikleri koalisyon protokolu çerçevesinde alacakları kararlarla ve uygulayacakları politikalarla, zikzaklar çizmeden kararlı ve sürekli bir şekilde ülkeyi yönetmek, pek ala mümkündür.
Hatta, koalisyonlarda, koalisyon ortağı olan birden ziyade siyasal partinin; koalisyonu kurmadan önce aralarında anlaşarak, yapacakları icraatları bir protokole bağlamış ve otokontrolün dışında, diğer koalisyon ortağı partilerin de kontrolü altında olmaları nedeniyle,alınan kararların ve politikaların uygulanmasında herhangibir sapma ve istikrarsızlık olamaz.
Koalisyon'un, ülkemiz için tek eksisi, ülkemizde koalisyon ve yetkilerin paylaşılması geleneğinin pek gelişmemesi ve bazı parti liderlerinin hırslı ve paylaşımcı olmamaları yüzünden, partilerin bir araya gelerek iktidarı paylaşmaya ve bir koalisyon kurmaya pek sıcak bakmıyor olmalarıdır.
Nitekim, 7 Haziran seçimlerinde seçmen, ülke koalisyolarla yönetilsin dediği halde,iktidardaki AKP ve onun doğal lideri, tek başına iktidardan düşmeyi içlerine sindirememiş ve Tayyip Bey'in ihtirasları yüzünden, bilerek ve istenerek bir koalisyona yeşil ışık yakılmamış ve ülke, hiç gereği yokken 1.Kasım seçimlerine süreklenmiştir.
Şimdi, 1 Kasım seçmlerinde yeniden tek başına iktidara gelme hırsı içindeki AKP ve saray, koalisyonları kötüleme, koalisyonların istikrarı bozduğu yalanlarına başvurmuşlardır.
13 Seneden bu yana AKP tek başına iktidardadır.Hani nerede alınan kararlarda ve uygulanan politikalarda ve yönetimde istikrar, süreklilk ve kararlılık?
AKP'nin 13 yıllık tek başına iktidarı döneminde, her Milli Eğitim Bakanı değiştiğinde,eğitim politikaları değişmiş ve eğitim yazboz tahtasına dönmüştür.
Sağlık politikası deseniz öyle.
AKP iktidarının, çözmekte iddialı olduğunu açıkladığı Kürt sorununun çözümünde uygulanan politikalar sürekli değişmiş, bırakınız uygulanan politikaların değişmesini, bu sorunun çözümü için, değişik zamanlarda değişik isimler altında birçok açılımlar ilan edilmiş, AKP tek başına iktidar olduğu halde, çözmek istediği Kürt sorununun ne olduğunu dahi tanımlayamamıştır.
AKP iktidarı,Kürt sorununu çözmek için başlattığı çözüm sürecini ağzına gözüne bulaştırmış, bu sorunun çözümü için PKK terör örgütüyle masaya oturulmuş, partinin oy kaybını dahi göze aldıkları ve gerekirse baldıran zehiri içecekleri yolunda iddialı beyanlarda bulunmalarına rağmen, süreci iyi yönetemedikleri için, üç yıl kadar süren çatışmasızlık döneminden sonra 7 Haziran seçimlerinin ertesinde PKK terörünün tekrar tırmanması üzerine çözüm süreci sonlandırılarak, PKK terörünü barış yoluyla çözme politikası terk edilerek, silahlı mücadele ve güvenlik tedbirleriyle sorunu çözme politikasına geri dönülmüştür.
Tek başına iktidar olan AKP, kendisini kontrol altında tutan bir koalisyon ortağı olmadığı için, hatalı bir Suriye politikasına imza atmış ve ülkemizi Suriye bataklığının içine sokmuş, Suriye sınırımız kevgire dönerek,ülkemiz Suriye ve diğer Ortadoğu ülkelerinin terör örgütü militanlarının ve ajanlarının cirit attığ, güvensiz bir ülke haline gelmiştir.
AKP iktidarı, işin başında, Esat düşmanlığı yüzünden IŞİD terör örgütüne destek verirken, bu örgütün şakaya gelmeyen adam kesen, ülkemiz için de zararlı cani bir örgüt olduğu gerçeğini gördükten sonra, bu örgüte yönelik politikasını değiştirmiş, ülkemiz IŞİD terör örgütünün düzenlediği canlı bomba katliamlarına maruz kalarak yüzlerce vatandaşımız canlarını yitirmiştir.
Kısacası AKP'nin tek başına iktidar olduğu ülkemiz kan glüne dönmüş, insanların can ve mal güvenlikleri kalmamıştır.
AKP'nin tek başına iktidarda olduğu dönemde, ülkemizin yargısında istikrar kalmamış, AKP iktidarının, yapısını sürekli değiştirerek yazboz tahtası haline getirdiği HSYK sayesinde, yargı bağımsızlığı zedelenmiş ve bunun sonucunda hakimlerimiz, aynı konularda kişilere göre farklı kararlara imza atmaya başlamışlar, yargıda ve hukukda istikrar ve kararlılık büyük yaralar almıştır.
Yine, AKP'nin tek başına iktidarı döneminde, Ergenekon ve Balyoz, Askeri Casusluk gibi kumpas davalara önce yeşil ışık yakılmış, bu davalar için Türkiye bağırsaklarını temizliyor denerek bu davalara destek çıkılmış, bu davaların savcısı olunmuş, ancak AKP iktidarına yönelik 17/25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonları sonunda, Ergenekon,Balyoz ve benzeri davaların birer kumpas oldukları gerçeği kabul edilmiş,Ceza Muhakemesi Kanunu sürekli değiştirilerek, ceza soruşturması ve kovuşturmalarında bazı kararların alınabilmesi için, önce kuvvetli şüphe kriteri getirildiği halde,daha sonra makul şüphe kriterine geri dönülmüştür.
Tek başına iktidar olan 13 yıllık AKP iktidarı döneminde, AKP Hükümetinin ve AKP Meclis çoğunluğunun yönetiminde çizilen bu zikzak uygulamalara ve yönetimde gösterilen kararsızlıklara ve istikrarsızlıklara yukarıda vermiş bulunduğumuz bu örnekleri daha da çoğaltmamız mümkündür.
Yukarıda, AKP'nin tek başına iktidar olduğu 13 yıllık dönemden örnek olarak verdiğimiz icraat ve uygulamalara baktığımızda, buradan sormak istiyoruz, bu mudur tek başına iktdar olmak, bu mudur yönetimde istikrar?
Yerin dibine batsın böyle istikrar.
Şu da unutulmamalıdır ki; AKP tek başına iktidara gelse dahi, fiilen asla tek başına iktidar olamayacak ve örtülü ödenekde olduğu gibi, iktidarı da kaçak saray ile paylaşmak zorunda kalacaktır.Payın büyüğü de, tabii ki kaçak sarayın olacaktır.
Aman dikkat!
Bilerek koalisyon kurdurmayıp ülkemizi boş yere seçime sürükleyen ve daha sonra da, koalisyon istikrarsızlık getirir diyerek seçmeni korkutan AKP ve yandaşlarına sakın kulak asmayınız.

30/10/2015
Güner YİĞİTBAŞI
İzmir Barosu Üyesi Avukat

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget