Çankaya Belediyesince Sokak Hayvanları İçin Sağlık Ocağı Açıldı

Çankaya Belediyesince Sokak Hayvanları İçin Sağlık Ocağı Açıldı
Çankaya Belediyesince Çayyolu Koru Mahallesi Yeşiltepe Mevki Ali Rıza Bey Ormanları Üstünde Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi yani sokak hayvanları için sağlık ocağını törenle açıldı.
Açılış törenine CHP Genel Başkan yardımcısı Tekin Bingöl, CHP Ankara İl Başkanı Adnan Keskin, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, CHP Encümen üyeleri, Çankaya Muhtarları,  partililer, yöre halkı ve anaokulu öğrencileri bazı okullardan gelen öğrenciler katıldılar.
Münye ile birlikte binlerce sokak hayvanlarının aşılanması, kısırlaştırılması ve küpelenmesi [i] ve tedavi işleri için Çankaya Belediyesinin büyük gayret ettiği öğrenildi. Sokak Hayvanları için açılan bu sağlık ocağı, Koru, Çayyolu, Ahmet Taner Kışlalı, Yaşamkent, Dodurga, Konutkent, Alaçtı adlı mahallerin tümüne hizmet vereceği açıklandı. Bu sağlık ocağında çevrede yakalanan sokak köpeklerinin kısırlaştırma, küpelenmesi, aşılama ve tedavileri için kullanılacağı; içerisinde ameliyathane, aşı odası yavrular için oyun üniteleri yer alacağı; aynın yerde hekimler ve sağlık öteki sağlık destek ekiplerinin olacağı açıklandı.
Açılış konuşmasını yapan Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen şunları söyledi:
“-Göreve geldiğimiz günden itibaren görevimizin başında sokak hayvanları gelmekte. Her canlının yaşama hakkı var, her hakkının yaşama hakkına saygı duymak zorundayız. Hele son aylarda insanın yaşama hakkının bile gözetilmediği bir ortamda sesimizi daha bir gür sesle dile, gündeme getirmeliyiz. Sokak hayvanlarını çocuklarımızın sağlığı için belli bir noktada kontrol etmeliyiz. İnsanların ve hayvanların ortak olarak birbirini rahatsız etmeden sürdürmesi gerekiyor. Bu istasyon bu anlamda önemlidir. Ankara’da en büyük hayvan barınağı Çankaya Belediyesi’nin Münye’deki barınaklarıdır. Sokak hayvanları noktasında aşılamada, küpelemede, kısırlaştırmada bütün birinci sırada olan belediyesiyiz. Burada açacağımız geçici hayvan istasyonumuz Koru, Ahmet Taner Kışlalı, Ümitköy, Alacaçatı, Konutkent gibi mahallelere hizmet verecek.
Bu istasyonumuz çevrede yakalanan hayvanların kısırlaştırma, aşılama ve tedavisi için kullanılacak. Bu istasyonumuz 50 hayvan kapasiteli, Münye’deki ve buradaki hayvan sayısı Türkiye’deki birçok hayvan barınaklarına eşit bir sayı. Bu durak istasyonumuzda ameliyathane, tedavi, aşı odası ve yavrular için oyun üniteleri ve eğitim alanı da bulunuyor. İstasyonda iki hekim ve çeşitli personel görev yapacak.

 Kanun noktasında sokak hayvanlarının işi ilçe belediyelerinin işi değil, büyükşehir belediyelerinin görevi, büyükşehir belediyelerinin görev alanına giriyor. Çankaya’da da sokak hayvanlarının sorunu ciddi bir sorun. İlçe belediyesi olarak biz görevimizi yaparken, artık Büyükşehir belediyesini de görev yapmaya davet ediyorum. Çankaya’da sokak hayvanları olarak Büyükşehir belediyesinin mevzuat olarak kendi aslında görevi olarak bu konuda hizmet beklediğimizi, bütün Çankaya’lılar adına da Büyükşehir belediyesine duyurmak istiyorum ve duyuruyorum.
Çankaya Belediyesince Sokak Hayvanları İçin Sağlık Ocağı Açıldı
Hayvan barınağında sağlık, kısırlaştırma yanı sıra seminer, panel broşür gibi çok eğitici faaliyetlerde de bulunuyoruz. El ele ortak geliştirdiğimiz projeler de var. Bu bağlamda on farklı projeyi yürütüyoruz.
Bu güne kadar 1100 sokak hayvanını sahiplendirdik; 2400 sokak hayvanını kısırlaştırarak küpelendirdik. Eğitim çalışmaları yanında 2400 çocuk sokak hayvanları hakkında bilgilendirildi; 20336 hayvan da barınakta tedavi edildi. Çankaya da ne kadar sokak hayvanı olduğu böylece ortaya çıkar. Bu konuda, Büyükşehir belediyesini Çankaya belediyesine hizmet etmeye davet ediyorum. Çankaya Türkiye’nin temsil edildiği bir merkezdir, bir ilçedir; burada diplomatlar var, yabancı misyonlar var. Bu noktada yurt dışından gelen insanlar olara yurt temsili için Çankaya’ya da sokak hayvanları çok önemli ve burada on binlerden bahsediyoruz. Biz bu konuda görev yaparken, Büyükşehir belediyesini de görevini yapmasını davet ediyorum. 4317 sokak hayvanına aşı yapıldı, on farklı alanda da beslenme alanları oluşturuldu, Orman bakanlığından alınan 1200 mikrocip sokak hayvanlarına takıldı. İnternet ortamında barınakta kalan hayvanların resimleri güncellendi. 50 adet geri dönüşüm kulübesi alındı. Bu konudaki rakamlar ve çalışmalarla Çankaya belediyesini birinci sıraya koydu. Bütün canlılar gibi sokak hayvanlarının da yaşama hakkı vardır”.

 Açılış töreninde CHP Genl. Başk. Yardımcısı Tekin Bingöl de şunları söyledi:
Çankaya Belediyesince Sokak Hayvanları İçin Sağlık Ocağı Açıldı
“ (Tekin Bingöl, “halkla aramızdaki barikatları kaldıracağız, onun için bu şeriti kaldıralım” diyerek, kürsü ve önünü kare şeklinde saran bariyer görünümlü şerit kurdeleyi kaldırınca bir alkış koptu).
“-Gerçekten yoğun günlerden geçiyoruz, etkinlikler ve toplantılar bir dizi devam ediyor. Bir miktar geciktik, ama ben özellikle çocuklarımızdan ve gençlerimizden bu gecikme nedeni ile özür diliyorum. Çünkü gençlerimiz ve çocuklarımız bizim geleceğimiz, umudumuz TC ni ilelebet yaşatacak olan bizim çocuklarımız ve siz gençlersiniz. Onun için sizden özür diliyorum gecikme nedeni ile. Gerçekten çok mutluyuz, çünkü pırıl pırıl çocuklarımız en küçük art niyet ve küçük hesap gütmeden çocukluklarını ve gençliklerini taşıyan çocuklarımızla ve gençlerimizle beraberiz, onun için mutluyum. Ülkemizin ve bizim dünyada canlıları korumak gibi çok önemli bir görevimiz var. Ama gelin görün ki kazanma hırsı hava tahribatını, çevre kirliliğini bütün dünyada sorunların başına gelip oturttu. Pekiyi ya hayvanlara yapılanlar, bunlar da işkence düzeyine ulaştı ve maalesef çocuklarımız kadar saf, temiz, masum hayvanlar sokaklarda katlediliyorlar. İşte bunun önüne geçmek zorundayız. Bakın sevgili çocuklar Birleşmiş Milletlerin Evrensel Çocuk Hakları Beyannamesi var. Aynı şekilde yine Birleşmiş Milletlerin Evrensel Hayvan Haklarını Korum Bildirgesi var. Yapılacak bir tek şey var ülkemizde ve dünyada eğer biz de o beyannameyi imzalamışsak Hayvan Hakları Beyannamesini imzalamışsak bütün Türkiye’de laikiyle uygularsak, inanın sokaklarda ve caddelerde ve kuytu köşelerde ne hayvanlara işkence yapıla bilir, ne de hayvanlar katledilirler. Burada gençlerin ve çocukların olması çok önemli, çünkü çocuklarımıza daha küçük yaşta iken çevre bilincini aşılamak, hayvan sevgisini aşılamak çok ama çok önemli, çünkü bırakacağımız olan dünyayı koruyacak olan çocuklarımız ve gençlerimiz. Eğer bu bilinçle büyürse, inanın dünyada ve ülkemizde hem çocuklarımız rahat bir yaşam tarzı sürerler, hem de çevremiz korunur, hayvanlara da hak ettikleri değer verilir.
Bakın Ankara’da ilk kez 1996 yılında açıldı 100. Yılda. Kim açtı CHP li Çankaya belediyesi açtı. Ondan sonra yaygınlaştı. Bütün belediyelerimiz bu konuda son derece duyarlı, Türkiye’nin neresinde olursa olsun, bizim belediyelerimiz bu konuda çok hassaslar ve bu gün açacağımız tesisiler gibi, nitelikli, kaliteli tesisleri açmaya devam ediyorlar. Hiçbir hayvanın canının yanmasına müsaade etmedik, etmeyeceğiz”
Daha sonra tesisin açılış kurdelesi kesilerek, tesisler gezildi.

Cevat Kulaksız
ckulaksizster@gmail.com
DİPNOT


[i]  Küpelenme, özellikle sokak hayvanları veterinerce hastalıklara karşı kontrol edilip aşısı da yapıldıktan sonra, hayvanın kulağına numaralı sarı renkli bir küçük plaka takılır, buna küpelenme denir. Küpelenen hayvan tehlikesizdir.

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget