Gündüz Akgül: Hayda!..

Günlerdir Başbakanın demokratikleşme paketini açıklayacağı haberlerini ve propagandasını dinliyoruz.
11 yıllık AKP iktidarında Atatürk İlke ve devrimlerinden verilen ödünler ve geriye doğru yapılan değişikler nedeniyle, AKP düşüncesinin herhangi bir demokratikleşme gerçekleştiremeyeceğini bilmemize karşı sonucun açıklanmasını beklemeyi uygun gördük.
Sonuç bu gün açıklandı.
Televizyonda izleyince başlığı oluşturan sözcük gayriihtiyari (iradem dışı) ağzımdan çıktı.
Çünkü bu bir demokratikleşme paketinden çok, somut olarak AKP seçim bildirgesi ve propagandası ile bağlayıcı niteliği olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi kararlarına karşın Türbanın kamu alanlarında serbest bırakılması ve buna karşı gelenlere ceza yaptırımı getirmesi paketiydi.
Peki, ne bekleniyordu? Ne getirildi?
-Yurttaşların çoğunun beklentisi olan seçim barajının düşürülmesi, yine en çok oy alan partiye yarayacak dar bölge koşuluna bağlanıyordu.
-Tutuklu Milletvekillerinin serbest kalması için düzeltme isteniyordu. Eser yok.
-Ailevilerin Cem Evlerine resmi statü sağlanması isteniyordu. Eser yok.
-Kürt yurttaşlarımız, anadilde Eğitim istiyorlardı. Ancak zengin olan Kürt yurttaşlar için Özel Okullarda Eğitim yapma olanağı getiriliyor. Doğu ve Güney Anadolu bölgesini bilenler, bu olanaktan yararlanacak maddi gücü olan yurttaşlar bir elin parmakları kadar az olduğunu da bilirler. (Ben devletin resmi okullarında seçmeli olarak anadilde öğrenime evet, anadilde eğitime hayır diyenlerdenim.)
-Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasında yapılacak değişiklikle, uygulanan antidemokratik uygulamaların kaldırılacağı beklenirken, hükümet komiseri yerine iktidarın belirleyeceği Düzenleme Kurulu getirileceği söylenerek, antidemokratik uygulamalar es geçiliyordu.
-Aleviler yurttaşların, Üçüncü boğaz köprüsüne verilen Yavuz Sultan Selim adına gösterdikleri tepki üzerine, istekleri olmadığı halde Nevşehir Üniversitesinin adının Hacı Bektaşi Veli Üniversitesi olarak değiştirildiği belirtiliyor.  Bu tür argümanların siyasi malzeme olarak kullanılmasını doğru bulmuyorum.
-Yardım Toplama önündeki kısıtlamaların kaldırılacağı belirtiliyor.
Bilindiği gibi Kurban derilerini toplama yetkisi hepimizin kurumu olan Türk Hava Kurumuna aitti. Bu korumca toplanan derilerin bedeli iki kurumla bölüşülüyordu. Bu değişiklik zaten 26.09.2013 tarihli resmi gazetede yayımlanan “Yardım Toplama Esas Ve Usulleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile yapılmıştı. Demokratikleşme! Paketinde belirtilmesi anlaşılamamıştır. Bu değişiklikle, Tarikatların önü açılmak istenmiştir.
Paketin diğer maddelerinde belirtilen ve tek tek açıklanmasını gereksiz bulduğum diğer açıklamalar, demokratikleşme olmayıp, iyileştirme olarak değerlendirilebilir.
Sözün kısası, dağ fare doğurmuştur. 

30.09.2013
Gündüz AKGÜL
Emekli Cumhuriyet savcısı

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget