Ülkemizdeki Ruhsatsız Silahlanma Yarışı

Ateşli silahlarla mermilerinin ve bıçaklarla salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel olarak yapılmış bulunan diğer aletlerin memlekete sokulm

Ülkemizdeki Ruhsatsız Silahlanma Yarışı
Ateşli silahlarla mermilerinin ve bıçaklarla salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel olarak yapılmış bulunan diğer aletlerin memlekete sokulması,  yapılması,  satılması,  satın alınması,  taşınması veya bulundurulması, 6136 sayılı Ateşli Silahlar Ve Bıçaklar İle Diğer Aletler Hakkında Kanuna tabidir. 


Bu kanunun 13.  maddesine göre; bu kanun hükümlerine aykırı olarak ateşli silahlarla bunlara ait mermileri; 


Satın alan,  


Taşıyan, 


Bulunduran, 


Kişiler hakkında,  bir yıldan üç yıla kadar hapis ve otuz günden yüz güne kadar adli para cezasına hükmolunur.  


Ateşli silahın; 


Tüfek veya seri ateşli kısa sürede çok sayıda ve etkili biçimde mermi atabilen tam otomatik veya dürbünlü tabanca veya bu fıkrada sayılanların benzerleri olması, 


Silah veya mermilerin sayı ve nitelik bakımından vahim olması halinde, beş yıldan sekiz yıla kadar hapis ve beş yüz günden  beş bin güne kadar adli para cezasına hükmolunur. 


Dikkat edilecek olursa, ateşli silahın tüfek veya seri ateşli kısa sürede çok sayıda ve etkili biçimde mermi atabilen tam otomatik veya dürbünlü tabanca veya benzerleri olması, silah veya mermilerin sayı ve nitelik bakımından vahim olması cezanın artırım sebebi sayılmıştır. 


Bize göre; ruhsatsız olarak satın alınarak bulundurulan ve taşınan ateşli silahlarla kasten bir suç işlenmesi hali de; işlenen suçun cezasından bağımsız olarak, ruhsatsız ateşli silah taşıma suçunun ilave şiddet sebebi sayılmalı  ve  6136 sayılı kanuna,  13/A adı altında yeni bir madde eklenerek; bu kanun hükümlerine aykırı olarak ateşli silahlarla bunlara ait mermileri edinip kasti bir suçta kullananlar hakkında,  taşıma suçundan 13 maddeye göre hükmedilecek olan cezalarında, ayrıca yarı oranında artırım yapılır hükmü getirilmeli ve böylece,  ruhsatsız silahı bulunduran ve taşıyan ancak bir suçta kullanmayan kişi ile suçta kullanan kişi farklı muameleye tabi tutulmalıdır. Örneğin yaralamada, öldürmede, gasp da ruhsatsız silah kullanan kişiye 6136 sayılı yasaya muhalefet suçundan dolayı 13. maddeye göre verilecek olan ceza,  zamlı olmalıdır ki; ruhsatsız silahlarla işlenen suçlarda kısmen bir caydırıcılık olabilsin.


11/02/2024

Güner YİĞİTBAŞI

Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget