Seçim Bir Süreç Ve Bütündür

Seçim Bir Süreç Ve Bütündür Süreç; Bir şeyin yapılış, üretiliş biçimini oluşturan sürekli işlemler, eylemler dizisi olarak tanımlanmaktadır.

Seçim Bir Süreç Ve Bütündür
Süreç; Bir şeyin yapılış,  üretiliş biçimini oluşturan sürekli işlemler,  eylemler dizisi olarak tanımlanmaktadır. 


Seçim de; yapılışı itibariyle, bir eylemler dizisidir, yani bir süreçtir. 


2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 6. maddesine göre de, seçim bir süreç olup, seçimin bir başlangıcı, yani seçim sürecinin başlangıç günü (tarihi) vardır, sonrasında da bu süreci tamamlayan seçim, yani oy verme günü (tarihi) vardır. 


Oy verme gününden geriye doğru hesaplanacak altmış günlük sürenin ilk günü seçimin başlangıç tarihidir. 


Peki oy verme günü nedir? Bir önceki seçimin yapıldığı tarihten itibaren beş yılın dolmasından önceki son Pazar günü oy verme günüdür. 


Seçim öne alınırsa, öne alınan ve seçim günü olarak belirlenen tarih, oy verme günüdür. 


Cumhurbaşkanı ERDOĞAN seçimi normal zamanından öne alarak,  bir seçim tarihi belirlerse, ki; bu tarihin,  14. Mayıs. 2023 olacağı anlaşılmaktadır. Bu takdirde seçimin başlangıç tarihi; 14. Mart. 2023 olmaktadır. 


Anayasanın 67/son maddesi ne demektedir?


“Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler,  yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz. ”


Anayasa 67/son seçim kanunlarında yapılacak olan değişikliklerin, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde (yani bir yıl dolmadan)yapılacak olan seçimlerde uygulanmayacağını hüküm altına almıştır. oy verme gününden bahsetmez anayasamız. Yapılacak olan seçimden bahseder. Seçim; oy verme gününden (14. Mayıs) geriye doğru hesaplanacak altmış günlük sürenin ilk günü olan (14. Mart) seçimin başlangıcı gününden oy verme gününe (14. Mayıs) kadar uzanan bir bütün ve süreç olduğundan, Anayasanın 67/son maddesi ve seçimin sadece oy verilen günü kapsayan bi işlem olmadığı keyfiyeti birlikte yorumlandığında, 14. Mayıs. 2023 tarihinde yapılacak olan, daha doğru bir ifadeyle, 14. Mart. 2023 tarihinde başlayarak,  14. Mayıs. 2023 tarihinde oy verme ile sonuçlanacak olan seçimde,  6. Nisan. 2023 ten sonra yapılacak olan seçimlerde uygulanma kabiliyeti olan yeni seçim kanunu,  asla uygulanamaz.  


Anayasanın;  seçimlerin genel yönetim ve denetiminin yargı organlarınca yapılacağına ilişkin 79. maddesinde de;  Seçimlerin başlamasından bitimine kadar, yargının denetimi altında olduğu açıkça belirtilmiş ve seçimlerin sadece oy verme gününden ibaret sayılamayacağı, seçimin altmış günlük bir süreç ve bütün olduğu kabul edilmiştir.

Güner Yiğitbaşı

27/01/2023

Güner YİĞİTBAŞI

Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget