Aşk Ve Gurur

Pozitif anlamdaki gurur ile aşk birbirine çok yakışır. Pozitif gurur, aşkı besler ve daha da güçlendirir. Birbirlerini karşılıklı olarak seven her ik

Aşk Ve Gurur
Beni sürekli izleyen sadık okurlarım bilirler, hukukçu ve aydın kimliğimizle,  daha çok ülkenin sorunlarını ilgilendiren, iş başındaki iktidarın aksayan yönlerini dile getiren eleştirel makale ağırlıklı yazılar yazarız çoğu kez. Arada bir de amatörce şiirler yazıp siz değerli okurlarla paylaşıyoruz. 


Bugün değişik bir konuya değineceğiz, hayat tecrübelerimize ve gözlerimize dayalı olarak. 


Yazının başlığından da anlamış olacağınız gibi, aşk ile gurur arasındaki yakın bağı değerlendirmeye çalışacağız bu yazımızda. 


Çoğu kişinin;  aşk ve gurur bir arada olamaz, gururun olduğu yerde aşk biter tezinin aksine,  aşk ve gurur bir arada olabileceği gibi, hatta gurur aşkı besler ve güçlendirir bize göre. 


Peki, aşk nedir? Önce aşkın tanımı ile başlayalım. 


Aşk; tanımı birçok kişiye göre değişen bir kavram olmakla birlikte,  en klasik tanımıyla; karşı cinse duyulan, kişinin aklında,  yüreğinde ve hayatında sadece sevdiği kişinin sevgisini taşıdığı, üçüncü kişiye asla yer vermeyen, sadakat ve güven gibi sonuçlar doğuran, insanların iştahını kesen, uykularını kaçıran, insanı rutin işlerini yapmakta dahi zorlayan, kalbinin atışını hızlandıran ve insanı heyecanlandıran,  sevginin en üst üst noktası,  aşırı ilgi ve bağlılık, tutku derecesinde sevgi olarak nitelendirilir aşk.  


Gurur nedir?


Gurur; bir negatif anlamı,  bir de pozitif anlamı olan çok yönlü bir kavramdır. 


Gurur'un negatif anlamı,  en basit tanımıyla; kibir ve kendini beğenme anlamına gelmektedir. Negatif anlamda aşırı gurur,  kişinin kolay bir şekilde alınmasına neden olur. 


Gururun pozitif anlamına gelince, pozitif anlamdaki gurur;  kişinin kendisinin ve sevdiği karşısındaki kişinin, geçmişi, halihazır durumu, üstün vasıfları, ahlakı ve başarıları ile övünmesi ve haz alması hali ve duygusudur. 


Gurur'un yukarıda tanımlarını yaptığımız negatif gurur ile aşk,  asla bağdaşamaz. Hele, her iki taraf da negatif anlamda gurur sahibiyse, kibirli ve kendilerini beğenmiş kişilikleri varsa, burunlarından kıl aldırmıyorlarsa, koşulsuz benim dediğim olacak diyorlarsa, aşkın hüsranla son bulması kaçınılmaz olacaktır. 


Pozitif anlamdaki gurur ile aşk birbirine çok yakışır. Pozitif gurur, aşkı besler ve daha da güçlendirir. Birbirlerini karşılıklı olarak seven  her iki cinsin de pozitif anlamda gurur sahibi olmaları halinde, seven kişiler birbirlerinden büyük haz duyarlar, yaşadıkları aştan mutlu olurlar,  birbirlerine karşı daha saygılı olurlar, bu saygı da aralarındaki sevgi ve aşkı daha da büyütür. 


Pozitif gurur sahibi İnsanlar, karşısındakinin de gurunu düşünürler. Ben ne yaparsam yapayım, ne söylersem söyleyeyim, karşımdaki kişi şayet beni seviyorsa,  beni olduğum gibi kabul etmelidir,  inadına ve yanlışına düşmezler. 


Zamanla, pozitif  gururun negatif gurura dönüşmesi tehlikesine karşı sevenlerin çok dikkatli olması gerekir. Çünkü,  böyle bir risk vardır maalesef. 


Sevgi ve aşkı besleyen pozitif gururun, negatif gurura dönüşmesi, taraflardan birinin veya her ikisinin, kibirli ve kendini beğenmiş bir duyguya kapılarak, kendisini her istediğini rahatça yapabilecek, söyleyebilecek ve karşısındakine kabul ettirebilecek güçte görmeye başlaması halinde, tehlike çanları çalmış demektir. 


Tüm sevenlere;  karşılıklı olarak pozitif gururla birbirlerini sevmelerini, sevdiği kişiyle gurur duymalarını, onun tüm iyi yanlarıyla övünmelerini,  karşılıklı olarak gururlarına saygılı olmalarını diliyoruz. 


Sevgi ve aşkınız hiç bitmesin.

Güner Yiğitbaşı

07/01/2023

Güner YİĞİTBAŞI

Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget