Erdoğan Seçimlerin Yenilenmesine Niçin Mi Kendisi Karar Verecek?

Anayasanın 116. maddesine göre; diğer bir alternatif olarak, Cumhurbaşkanının da, seçimlerin yenilenmesine karar verme yetkisi vardır.

Erdoğan Seçimlerin Yenilenmesine Niçin Mi Kendisi Karar Verecek?
Anayasanın 116. maddesine göre; Türkiye Büyük Millet Meclisi,  üye tam sayısının beşte üç çoğunluğuyla,  seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. 


Anayasanın 116. maddesine göre; diğer bir alternatif olarak, Cumhurbaşkanının da, seçimlerin yenilenmesine karar verme yetkisi vardır. 


Anayasanın 116. maddesine göre;  seçimlerin yenilenmesine,  cumhurbaşkanı karar verirse, anayasanın 101. maddesindeki kural çalışır ve aynı kişi, yani ERDOĞAN;  ikiden fazla cumhurbaşkanı seçilemeyeceği için, önümüzdeki seçimlerde üçüncü kez aday olamaz. Ancak; Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde,  Cumhurbaşkanı bir defa daha, yani üçüncü kez aday olabilir. 


Anayasada yer alan 101 ve 116. maddeler,  bu şekilde bir düzenleme yapmıştır. 


ERDOĞAN ise; anayasanın 116. maddesine göre, seçimlerin yenilenmesine meclis tarafından karar verilmesini,  asla istemiyor. İstese bu yolu pekala çalıştırabilir. 


Niçin mi?


İlk neden şudur. Altılı masanın; seçimlerin,  eski seçim yasasına göre yapılması için, 6. Nisandan önce yapılmasını istemeleri, aksi halde mecliste oylanacak erken seçim kararına onay vermeyeceklerini açıklamış olmalarıdır. 


Bu nedenle, seçimlerde;  altılı masaya darbe vurmak için çıkardığı yeni seçim yasasının uygulanmasını sağlamak amacıyla, yeni seçim yasasının uygulanmasına olanak veren 6. Nisan tarihinden sonra yapılacak olan seçime altılı masa onay vermeyeceğinden,  ERDOĞAN; öne alınan seçime, meclisin değil,  kendisinin karar vermesi yolunu tercih etmektedir. 


İkinci nedene gelince; ERDOĞAN ve yandaşları neyi savunuyorlar? 


Anayasanın 101. maddesinde yer alan;  bir kişinin iki kereden fazla cumhurbaşkanı seçilemeyeceği hükmü, ERDOĞAN için geçerli değildir. Zira, ERDOĞAN yeni bir sistem ola cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde ilk kez cumhurbaşkanı seçilmiştir, iki kez seçilenlerin üçüncü kez seçilemeyeceklerine ilişkin kural,  ERDOĞAN'a uygulanamaz. Önümüzdeki seçimlerde ERDOĞAN üçüncü kez değil ikinci kez aday olacaktır. Buna da 101. madde engel değildir, diyorlar. 


ERDOĞAN bu fikirde olup, adaylığına onay verecek olan Yüksek Seçim Kurulundan da bu konuda onay çıkacağından çok emindir. 


Bu nedenle ERDOĞAN; üçüncü kez aday olamaz itirazlarına rağmen, Yüksek Seçim Kurulunun onay vereceğine güvenerek, kendisi için en kolay yol olan seçim kararını kendisinin alması yolunu seçmiştir. 


Bu yolu seçmeyip, aday olabilmek için meclisin seçim kararı alması yolunu tercih edecek olursa,  bir açık vermiş olacaktı. Nedir o açık?


Hani; sistem değişti, ERDOĞAN iki kez aday olma hakkını kullanmadı tezi var ya, bu tezleri çürüyecekti. Seçim için, Meclisten karar çıkmasını tercih etseydi, üçüncü kez aday olduğunu kabul etmiş ve bu nedenle adaylığının önünü açmak için,  meclisten seçim kararı alma gereğini duymuş olduğu kanıtlanacaktı. İşte ERDOĞAN elinde tuttuğu bu tezi ve olanağı harcamak istemedi. 


Sıkı durun asıl önemlisi de; ERDOĞAN kendisinin alacağı bir erken seçim kararıyla, anayasaya rağmen, bu adaylık benim üçüncü değil ikinci adaylığımdır tezini yutturup kabul ettirerek, Allah korusun yeniden cumhurbaşkanı seçilebilirse, bir sonraki seçimlerde, bu sefer kaçacak bir delik kalmadığı için, mecburen meclisten bir erken seçim kararı aldırarak,  bize göre dördüncü, kendine göre üçüncü kez cumhurbaşkanı seçilme hakkını da,  elinde tutmak istemektedir. 


Ne hırs değil mi?


Vallahi,  şeytanın aklına gelmezdi bu hesaplar. 


Bu nedenle Türk Halkı; oylarıyla,  ERDOĞAN'ın bu hırsının önüne geçerek,  onun ileriye dönük planlarını yerle bir etmelidir. 


Bunu oylarıyla yapmaya mahkumdur Türk Halkı.

Güner Yiğitbaşı

23/01/2023

Güner YİĞİTBAŞI

Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget