2023 Yılına Girerken

Bizim de kullanmakta olduğumuz takvime göre; 1. Ocak. 2023 günü, içinde bulunduğumuz ve son gününü yaşamakta olduğumuz 2022 yılının sonlandığı ve için

2023 Yılına Girerken
Bizim de kullanmakta olduğumuz takvime göre; 1. Ocak. 2023 günü, içinde bulunduğumuz ve son gününü yaşamakta olduğumuz 2022 yılının sonlandığı ve içine gireceğimiz yeni yılın (2023) ilk günüdür. 


Bizim,  31. Aralık gecesi  kutladığımız Yılbaşı; İsa'nın doğum günü olarak kabul edilen 25 Aralıkta kutlanan Hristiyanların Noel Bayramı ile karıştırılmamalıdır. 


Yılbaşının,  dini ve kutsal bir yanı bulunmamaktadır. 


Bunu kasten karıştıran ve istismar eden bazı gerici dinci kesim;  biz,  Hristiyan değiliz, Müslümanız,  yeni yılı kutlamayız diyerek,  yılbaşı kutlamalarına ve kutlayanlara eleştirel bir gözle yaklaşmakta ve günah işlendiğini iddia etmektedirler. Bu değerlendirme ve yaklaşım;  haksız, gereksiz ve yanlıştır. 


Yılbaşı bir bayram değildir, bir takvim olayıdır. 


İçinde bulunduğumuz yılın son gününü, yeni yılın ilk gününe bağlayan 31. Aralık gecesi;  insanların,  evlerinde veya evlerinin dışındaki eğlence mekanlarında,  masalar kurarak ve özel olarak hazırlanan yemekleri yiyip içkiler içerek eğlendikleri, eski yılı uğurlarlarken, yeni yılı kutlayarak karşıladıkları, yeni yıla umutlu ve  mutlu bir şekilde girdikleri,  bir gelenek ve kültürü yaşayıp yaşattıkları bir gecedir. 


Eski yılın bitimi ve yeni yıla girilmesiyle,  aslında insanlarımız bir yıl daha yaşlanmakta ve ömürlerinden bir yıl daha azalmaktadır, bunun bilincindeki insanlarımız,  o zaman yeni yıla niçin eğlenerek,  neşeli, umut dolu ve mutlu bir şekilde girmek istemektedirler, bu bir çelişki değil midir? Diye sorup düşünenler olabilir. 


Ben,  şahsen öyle düşünmüyorum, hepimizin bir yaşam ömrü vardır ve her geçen yıl; geri gelmeksizin,  bu ömürden çalıp gitmektedir, bunu biliyoruz ama,  korkunun da ecele bir faydası yoktur. Her yeni yılla birlikte yaşlanıyoruz, ömrümüzden bir yılımız daha eksiliyor diye, oturup ağlayacak da değiliz tabi. 


Bir de bardağın dolu yanından bakacak olursak, insanların;  gelecek her yeni yıldan ve yıllardan bir beklentileri, gayeleri ve umutları vardır. İnsanlar;  gayesiz, umutsuz,  umutlarını yitirerek asla mutlu olamazlar, umut fakirin ekmeğidir sözü boşa söylenmemiştir. 


İnsanların umut ve beklentileri bir yıl ile sınırlı olmadığı için, her yeni yıl insanların umut ve beklentilerinin tazelendiği yepyeni bir dönemi ifade etmektedir. 


Örneğin, insanlar;  bir an önce okullarını bitirmek ve hayata atılmak, daha sonra evlenip yuva kurmak, çocuk sahibi olmak ve çocuklarını okutarak meslek sahibi yapmak, emekli olup gezip tozmak isterler, hele hele, içinde bulunduğumuz 2022 yılının biran önce sonlanarak, 2023 yılı içinde yapılacak olan seçimlerle demokrasiyi, hak ve özgürlükleri yok eden saray yönetiminden kurtulmak isteyen insanlarımızın; bu istek ve umutlarının gerçekleşebilmesi için,  yılların çabucak geçmesini istedikleri ve yeni yıllara ulaşmayı iple çektikleri,  inkar edilemez bir gerçektir. 


İşte, insanların  bu ileriye dönük istek ve umutlarının gerçekleşmesi,  yeni yılları ve  yeni yılbaşlarını zorunlu kıldığı için, insanlar yaşlanmalarını, ömürlerinden kopup giden yılları düşünmezler bile. 


Bana sorarsanız, sizler de; yaşlanacağım korkusuyla, ileriye dönük isteklerinizden,  gayelerinizden,  arzularınızdan,  umutlarınızdan ve bunların gerçekleşmesinden,  asla vaz geçmeyiniz, ileriye dönük gayeleri,  beklentileri ve umutları olmayan insanların,  yaşlanmaya fırsat bulamadan yaşayan ölü haline geldiklerini,  unutmayınız. 


Bu vesileyle; tüm okur ve dostlarımın, tüm umut ve isteklerinin gerçek olacağı yeni yıllarını kutluyor ve 2023 yılının; tüm Türk İnsanına,  sağlık, mutluluk, huzur, başarı,  ekonomik açıdan insanca yaşama koşulları ve siyaseten yeni ve tertemiz bir siyasal iktidar ve özgürlükler getirecek, ülkemiz için beyaz ve yeni bir sayfa açacak bir yıl olmasını, gönülden diliyorum.

Güner Yiğitbaşı

31/12/2022

Güner YİĞİTBAŞI

Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget