Militan

Militan MİLİTAN; ”Bir düşüncenin, bir görüşün başarı kazanması için savaşan, savaşım veren bir kişi, bir siyasal örgütün etkin üyesi” demektir.

Militan
CHP Genel Başkanı KILIÇDAROĞLU; Salı günü yaptığı grup toplantısında, Grup Başkan Vekili Engin ALTAY ve CHP eski milletvekili Berhan ŞİMŞEK'in  başlattıkları militan tartışmasına da değinerek; “Bizim eski milletvekili arkadaşımız bir açıklama yapıyor;  ‘vali militan,  kaymakam militan,  yargıç militan,  alınan kararları görüyoruz. . ’ diyor.  Vay sen misin militan diyen. . .  İçişleri Bakanlığı bütün valiliklere bir yazı hazırlıyor.  Hepiniz dava açın,  diye. ”  şeklinde konuşunca, AKP cenahında kıyamet kopuyor,  vay CHP valilere, kaymakamlara, yargıçlara hakaret ediyor,  onları terörist ilan ediyor diyerek ayağa kalkıyorlar. 

AKP yönetimi, seçimi kaybedeceklerini gördükçe, ülkenin biriken ve kangren olan onca sorununu bir kenara bırakmış, canını ve iktidarını kurtarmanın telaşı içinde,  CHP'ye saldırıyor, itibarsızlaştırmaya, suç duyuruları ve yargı baskısıyla,  CHP'yi kıskaca alarak yıldırmaya çalışıyor. 

AKP'nin acelesi nedir?

Bir bakın militan ne demek,  önce bu kelimenin ne anlama geldiğini öğrenin ki; bir hata yapmayın. 

Fırsat bu fırsat CHP'ye çullanalım diyorlar haksız olarak. 

Peki militan ne anlama geliyor. 

İnternette yer alan bilgilere göre; 

MİLİTAN; ”Bir düşüncenin,  bir görüşün başarı kazanması için savaşan,  savaşım veren bir kişi, bir siyasal örgütün etkin üyesi” demektir. 

Bir düşüncenin bir görüşün başarı kazanması için savaşan, bir siyasal örgütün etkin üyesi yani,  militan. 

Bu tanımda yer alan düşünce ve görüş;  legal de olabilir illegal de. 

Savaşma; silahlı ve illegal de olabilir, legal, demokratik, silahsız ve barışçıl da. 

Militanın etkin üyesi olduğu siyasal örgüt; PKK gibi illegal ve silahlı da olabilir, AKP gibi ülkesine hizmet ettiğini, başarılı olduğunu, ülke seçmeninin beğenisini kazandığını iddia eden,  legal bir siyasi parti de olabilir. 

Militan; silahlı ve illegal bir savaş yolunu seçmişse, illegal silahlı bir örgütün militanı ise; ancak o zaman, o örgütün  militanına terörist denebilir. 

Buraya kadar yaptığımız değerlendirme ve tanımlamalara göre; MİLİTAN deyimi, Bukalemun gibidir. Kimin, hangi görüşün ve düşüncenin, örgütün üzerine oturtuluyorsa ve konduruluyorsa;  o görüşü, düşünceyi, kişiyi ve örgütü yansıtır ve ifade eder, onunla anlam kazanır. 

Mesela; ATATÜRK'ün,  ATATÜRK ilkelerinin ve devrimlerinin, demokrasinin ve insan haklarının, yargı bağımsızlığının demokratik savunucusu ve bir militanı iseniz, bundan onur duymalısınız. 

Size,  ATATÜRK  ve devrimlerinin, demokrasinin ve insan haklarının militanısınız denirse,  bu hakaret olmaz,  gurur duymanız gerekir. Emekli Yargıtay Başsavcısı Vural SAVAŞ'ın,  Militan Demokrasi adlı bir eseri vardır. 

Günümüzde; PKK ve İŞID gibi,  silahlı ve illegal örgütlerin etkin üyesi ve savaşçısı anlamında,  size PKK ve İŞID militanısınız denirse,  bu bir hakaret olabilir belki. 

Bir kısım vali ve kaymakamlara, yargıçlara,  AKP militanı gibi çalışıyorlar demek,  niçin hakaret olacakmış?

AKP ve savunduğu görüş ve düşünceler; illegal, ülkenin zararına düşünceler midir, AKP; PKK ve İŞID gibi,  silahlı ve illegal bir örgüt müdür de,  ayağa kalkıyorsunuz?

Oturun oturduğunuz yerde. 

AKP yanlısı ve AKP'ye biat eden kişilerden atanan bazı Vali,  kaymakam ve yargıçların;  AKP yanlısı olarak,  bir militan ve AKP'nin il ve ilçe başkanları gibi çalıştıkları, inkar edilemez,  bilinen bir gerçektir. 

Bir incelemeye kalksak;  Vali ve Kaymakamların büyük çoğunluğunun, İmam Hatip Lisesi çıkışlı ve AKP yanlısı kişiler olduğu açığa çıkacaktır. 

Siyasal iktidarın,  partizanlık yaptığı anlamında kullanılan militan deyiminden alınmanız ve bunu,  AKP yandaşı bazı  vali, kaymakam, yargıç ve bürokratlara yöneltilmesini, hakaret olarak algılamanıza, alınmanıza sebep olan,  bizim bilmediğimiz nedenler varsa,  açıklayınız.  

Demokrasinin, insan haklarının ve ATATÜRK ilke ve devrimlerinin ateşli bir savunucusu ve militanı olmaktan, ben dahil, herkes gurur duymalı ve bundan asla gocunmamalıdır. 

Militan kavramının anlamı budur. 

Militan kavramı içinde; demokratlar da, barış yanlıları da, insan hakları savunucuları da, ATATÜRKÇÜ'ler de, faşistler de, diktatörler de, gerçek teröristler de,  kendilerine bir yer bulabilirler. 

Önemli olan; gerçekte ne olduğun, neyin mücadelesini verdiğin ve kendini nasıl hissettiğindir.  

Güner Yiğitbaşı

28/01/2021

Güner YİĞİTBAŞI

Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget