Anayasa Mahkemesi Hatalı Karar Vermiştir

Anayasa Mahkemesi Hatalı Karar Vermiştir Anayasa Mahkemesi; yerel mahkeme tarafından, anayasaya aykırı olarak uygulanmayan BERBEROĞLU'nun hak ihlaline

Anayasa Mahkemesi Hatalı Karar Vermiştir
Bugün (21/01/2021) televizyondan öğrendiğimiz bir haberlere göre, Anayasa Mahkemesi; yerel mahkeme tarafından, anayasaya aykırı olarak uygulanmayan BERBEROĞLU'nun hak ihlaline uğradığına ilişkin kararıyla ilgili olarak, BERBEROĞLU'nun avukatları tarafından ikinci kez yapılan hak ihlali talebini,  esastan kabul ederek;  hak ihlalinin varlığına ilişkin yeni bir karar vermiştir. 

Bize göre, Anayasa Mahkemesinin bu kararı,  yanlıştır ve çok  hatalıdır. 

Anayasa Mahkemesi; anayasanın,  mahkemeler dahil,  herkesi bağlayan hükümlerine göre, herkes için bağlayıcı ve uyulması zorunlu olan Anayasa Mahkemesi kararlarına uymayan, bu kararı yok sayarak,  Anayasa Mahkemesinin kararının aksine  karar alan yerel mahkeme hükmünün yok hükmünde olduğunu, bu nedenle yerel mahkeme hükmüne hukuki bir sonuç atfederek, bu kararın ikinci kez hak ihlaline yönelik olarak esastan yeni bir incelemeye tabi tutulmasına hukuken gerek olmadığını, hak ihlalinin varlığına yönelik ilk kararın,  her halükarda uygulanmasının sağlanmasının gerektiğine, bu nedenle esastan yeni bir karar verilmesine yer olmadığına karar vererek, bu ikinci hak ihlali talebini,  usulden reddetmeliydi. 

Anayasa Mahkemesi; bunu yapmayarak, esastan ve  gereksiz yeni bir hak ihlali kararı vermek suretiyle, hukuk devletine,  hukukun ve anayasanın üstünlüğüne vurgu yapan bir içtihat yaratma fırsatını yok etmiştir. 

Evet, daha önce de yazdık.  

Anayasa Mahkemesi; BERBEROĞLU'nun bir hak ihlaline uğradığına karar vermiş ve bu karar,  anayasa çiğnenerek, yerel mahkeme tarafından uygulanmamıştır. 

Yerel mahkemenin, Anayasa Mahkemesine başkaldıran bu kararı, hukuken yok hükminde olup; bu konuda, Anayasa Mahkemesinin yeni bir karar alma yetkisi yoktur. 

İkinci kez yapılan hak ihlali başvurusu; ilk kararın gereği yerine getirilmek üzere, tarafları ve konusu aynı olan bir başvuru hakkında yeniden karar alınmasına gerek olmadığı gerekçesiyle,  usulden reddedilmeliydi. 

Anayasa Mahkemesinin kararını adeta yok sayarak uygulamayan yerel mahkemenin kararının yok hükmünde olduğu; Anayasa Mahkemesinin kararını yok sayan yerel mahkeme hakimleri hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından,  gerekli yasal işlemler yapılarak dosyanın yeni bir heyete tevdi edilerek, Anayasa Mahkemesinin kararına uyulmasının sağlanmasının gerekliliği vurgulanarak, yerel mahkemenin;  anayasaya meydan okuyan yok hükmündeki bu kararı,  yüzüne şamar gibi çarpılmalıydı

Anayasa Mahkemesi; bu yürekliliği ve hukuki zorunluluğu gösterememiştir,  maalesef. 

Anayasanın üstünlüğü ve Anayasa Mahkemesinin kararlarının bağlayıcılığının,  Anayasa Mahkemesinin içtihat niteliğindeki kararı ile saptanarak,  cümle aleme gösterilmesi imkanı,  harcanmıştır. 

En önemlisi de, Anayasa Mahkemesi; bu ikinci başvuruyu, belirttiğimiz gerekçelerle,  usulden reddetmeyerek, kendi varlığını da inkar etmiştir. 

Anayasa Mahkemesinin değerli üyelerine buradan soruyoruz, bu ikinci hak ihlali kararınız da kabul görülmez ve yerel mahkeme tarafından bu kararınıza da uyulmaz ve yok sayılırsa,  ne olacaktır, bize söyler misiniz? 

Güner Yiğitbaşı

21/01/2021

Güner YİĞİTBAŞI

Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget