Habere göre, yeni yargı reformu paketindeki detaylar netleşmeye başlamış ve TBMM'ye getirilmesi öngörülen yargı reformu paketinde; Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulmamasının, hakimler açısından disiplin suçu olarak tanımlanması öngörülüyormuş.
Hayda.
Anayasanın hükümlerine ve anayasa göre herkesi bağlayan, uyulma mecburiyeti bulunan Anayasa Mahkemesinin kararlarına uymayan, görevinin yasal ve anayasal gereklerine uymayan ve görevinin gereklerine aykırı hareket eden bir hakim; esasen, eylemi daha ağır başka bir suçu oluşturmuyorsa, en azından TCK. 257. Maddesine uyan, genel olarak görevi kötüye kullanmak suçunu işlemiş sayılır.
Yani, Anayasa Mahkemesinin; hakimleri de bağlayan, uyulması zorunlu kararlarına uymayan, bu kararlara aykırı kararlar veren hakimlerin bu fiili, Türk Ceza Yasasına göre, memuriyet görevini kötüye kullanmak suçunu oluşturduğu ve bu eylemin, TCK da bir yaptırımı ve karşılığı bulunduğu için; ayrıca, yargı reformu adı altında çıkarılacak başka bir yasa ile bu eylemin disiplin suçu sayılmasına gerek olmadığı gibi, böyle bir düzenlemenin yapılması, hukuken mümkün değildir, böyle bir düzenleme yapılamaz.
Anayasa Mahkemesinin bağlayıcı kararlarına uymayan, bu kararlara uygun kararlar vermeyen hakimlerin bu eylemlerinin, disiplin suçu olarak tanımlanması şeklinde yapılacak olan yeni bir düzenleme; hakimin, Türk Ceza Yasasına göre, adli görevini kötüye kullanmak suçunu oluşturacak olan bu eylemini, TCK. na göre suç olmaktan çıkararak, disiplin suçuna indirgemek suretiyle, örtülü bir af olarak değerlendirilmelidir.
Yapılmak istenen bu düzenlemeyle, bir şark kurnazlığı yapılarak, örneğin; BERBEROĞLU kararına uymayan hakimlerin görevi kötüye kullanmak suçlarının, disiplin suçu haline getirilerek, onlara örtülü bir af getirilmek istendiği anlaşılmaktadır.
Yapılmak istenen bu yasal düzenleme; açıkça, anayasaya ve hukuka aykırı bir düzenlemedir.
Güner Yiğitbaşı
10/01/2021
Hukukçu
Yorum Gönder