Millet İttifakı Her Kesimden Oy Alabilecek Bir Ortak Ve Çatı Aday Belirlemelidir

Millet İttifakına ve ülkemize layık demokrat ve özgür düşünceli, ülkenin kuruluş değerlerine ve ATATÜRK ilkelerine bağlı çok değerli insanlarımız var,

 

Millet İttifakı Her Kesimden Oy Alabilecek Bir Ortak Ve Çatı Aday Belirlemelidir

Çoğu kişi erken bir baskın seçim ihtimalinden bahsediyorlar. 

Bize göre ise;  erken veya zamanında seçim olmayacak ama, yine de bir erken veya zamanında  seçim olması halinde,  Millet İttifakının, daha da güçlendirilerek devam ettirilmesi zorunludur. 

Millet İttifakının güçlü iki ortağı CHP ve İYİ Parti; ülkeyi,  seçimle AKP iktidarının zulmünden kurtararak, ülkeye demokrasinin ve parlamenter sistemin geri dönmesini samimi olarak istiyorlarsa, armudun sapı var, üzümün çöpü var dememelidirler.  Pragmatik düşünmelidirler. 

AKP'den koparak kurulan iki yeni partinin kurucularının,  AKP çatısı altında iken yaptıkları hatalara takılmadan, nadim oldukları anlaşılan,  bu iki partiyi kuran DAVUTOĞLU ve BABACAN'a da kucak açarak, onları da Millet İttifakına dahil etmelidirler. 

Özellikle İYİ Parti,  HDP alerjisinden kurtulmalı ve ve bu partiye oy veren Kürt seçmene hürmeten, HDP'nin,  hiç değilse haricen Millet İttifakına oy desteği vermesine sesini çıkarmamalı ve HDP lehine söz söylemese de,  aleyhine de konuşmamalıdır. 

Bir önceki Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde yazdığımız makalelerde,  dilimizde tüy bitti, çatı adayı çıkarınız diye,  diye. 

Ama, herkes EKMELETTİN örneğini göstererek,  çatı adayın çözüm olmadığını, her partinin kendi adayını göstererek,  oyların dağılmasını ve seçimin ikinci tura kalmasını savundular. 

Sanki, böyle olunca ikinci tur garantiymiş gibi. 

Biz, her parti aday gösterirse,  seçimin ikinci tura kalacağının garantisi olmadığını, eldeki kuşun daldaki kuştan daha iyi olduğunu, seçimin ikinci tura kalmaması halinde bir çatı adayın gösterilemeyeceğini savunmuştuk. 

Ne oldu sonunda?

İYİ Parti AKŞENER'i,  CHP İNCE'yi aday gösterdi ama, bizim savunduğumuz gibi seçim ilk turda kaybedildi ve ERDOĞAN ilk turda seçildi. Daldaki kuşa ulaşılamadı kaçtı gitti. 

AKŞENER; aday olarak,  milletvekili seçilme imkanını elinin tersiyle itti ve meclis grubunu mecliste başsız bıraktı, milletvekili dokunulmazlığını da kazanamadı,  Cumhurbaşkanı adayı olmayıp milletvekili seçilseydi ve dokunulmazlık kazansaydı,  mecliste kendi grubunun başında olsaydı fena mı ourdu? Daha cesur bir muhalefet yapabilirdi.  

Aynı hatayı bu seçimlerde yapmayınız lütfen. 

Millet İttifakının büyük ortağı KILIÇDAROĞLU; partili cumhurbaşkanına karşı olduğu, bir iktidar değişimi olduğunda zaten parlamenter sisteme dönülecek olması ve  daha da önemlisi Cumhurbaşkanı seçilememesi halinde milletvekili de olamayacağı ve dokunulmazlığını da kaybedeceği için, mecliste kendisini bekleyen fezlekelerin çokluğu, yargının bağımsız ve tarafsız da olmaması nedeniyle, haklı olarak çekinmekte ve Cumhurbaşkanlığı adaylığına haklı olarak sıcak bakmamaktadır. 

İYİ Parti genel başkanı AKŞENER de,  kesin olmayan bir maceraya girmemeli, İYİ Partinin veya Millet İttifakının cumhurbaşkanı çatı adayı olmamalı,  milletvekili seçilerek meclise girmeyi ve grubunun başında olmayı düşünüp,  garanti etmelidir. 

Şu Abdullah GÜL'ün asla olası bir Millet İttifakı çatı adayı olarak düşünülmediği derhal İttifak liderlerinin yapacağı ortak açıklama ile kamuoyuna deklere edilmelidir. 

Millet İttifakına ve ülkemize layık demokrat ve özgür düşünceli, ülkenin kuruluş değerlerine ve ATATÜRK ilkelerine bağlı çok değerli insanlarımız var, bunu bulup çıkarmak zor olmasa gerek. 

AKP zulmünden sandıkta kurtulmak isteyen herkes, aklını başına toplamalı ve asla hata ve kapris yapmamalıdırlar. 

Güner Yiğitbaşı

03/09/2020

Güner YİĞİTBAŞI

Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget