Yargıdan Ceza Adaleti Beklemeyiniz Artık

Yargıdan Ceza Adaleti Beklemeyiniz Artık Mahkemeler, beraat kararını hak eden sanıklara dahi mahkumiyet kararları vererek, kendilerini koruma altına alacaklardır. Çok yazık.

Yargıdan Ceza Adaleti Beklemeyiniz Artık
Şu baş belası FETÖ, darbe girişimini başarıyla tamamlasaydı bile, yargı bugünkünden daha kötü ve güvenilemez bir kurum haline gelmezdi diye düşünür olduk artık.
Yargı'nın; içeriden, bir kısım yargı mensupları ile dışarıdan da yürütme tarafından yapılan müdahalelerle bağımlı, taraflı ve teminatsız bir hale gelmesi sonucunda güvenilirliğini tamamen yitirmesi çok acı.
Darbeci olduğu iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan eski bir korgeneral ‘in, istinaf mahkemesi tarafından beraatine ve tahliyesine karar verilmesi, kamu oyunun dikkatini çekmiş ve ağır eleştiriler almış, savcılığın yaptığı itiraz üzerine, bir üst mahkeme beraatine karar verilen korgeneralin yeniden yakalanmasına ve daha sonra da tutuklanmasına karar vermiştir.
Bu arada, HSK korgeneral hakkında beraat ve tahliye kararı veren istinaf mahkemesi heyetini görevden alarak, haklarında inceleme başlatmıştır.
Tam bir yargı rezaleti ile yüz yüzeyiz.
Dava dosyasının içeriğindeki delilleri bilmiyoruz. Bu nedenle, ortaya çıkan üç ayrı yargı kararından hangisinin yasal ve doğru olduğu konusunda hukuki görüş bir bildirmemiz mümkün değildir.
Ancak, FETÖ borsası dedikoduları çerçevesinde bir değerlendirme yaptığımızda; yerel mahkemenin verdiği mahkumiyet kararı, istinaf tarafından kaldırılıp beraat kararına çevrilerek tahliye edilen Korgeneral'in, Fetöcülerin ele geçirdikleri Genelkurmay Başkanlığının eski personel başkanı olması, havuz müteahhitlerinden ve şu anda Futbol Federasyon Başkanı olan varlıklı ve itibarlı, geniş çevresi olan bir kişinin kayınbiraderi olması karşısında, bazı kuşkuların duyulması doğal ise de, istinafın vermiş olduğu beraat kararının doğru veya yanlış olduğu konusunda kesin bir görüş bildirmemiz mümkün değildir.
Biz burada, istinaf mahkemesinin beraat ve tahliye kararının doğruluğunu veya yanlışlığını değerlendirecek değiliz.
Bize göre, bu korgeneral hakkında verilen önceki mahkumiyet kararı ile istinafın verdiği beraat ve tahliye kararının yarattığı tartışma üzerine, olaya HSK'nın müdahil olarak, beraat ve tahliye kararı veren istinaf mahkemesi hakimlerinin tümünü görevden alarak haklarında inceleme başlatması, yargıda tam bir kaos yaratmıştır.
Bu durumu gören görevdeki hakimler, zaten bağımlı ve baskı altında iken, bundan sonra nasıl bağımsız, tarafsız ve hukuki karar verebileceklerdir?
Bu itibarla, bugünden sonra, kamu oyunun ve HSK'nın baskısından ve görevden alınma korkusundan arınarak, hakimlerimizden bağımsız, tarafsız ve hukuki kararlar vermelerini asla beklemeyiniz.
Mahkemeler, beraat kararını hak eden sanıklara dahi mahkumiyet kararları vererek, kendilerini koruma altına alacaklardır.
Çok yazık.

Güner Yiğitbaşı

16/01/2020
Güner YİĞİTBAŞI
Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget