Kanal İstanbul da Israr Anayasanın Cebren Ortadan Kaldırılmasıdır

Kanal İstanbul da Israr Anayasanın Cebren Ortadan Kaldırılmasıdır elindeki devlet gücü ve yetkisiyle, cebren ihlal edildiğini ve AKP Genel Başkanının anayasayı cebren ihlale kalkıştığını iddia ve beyan ediyoruz.

Kanal İstanbul da Israr Anayasanın Cebren Ortadan Kaldırılmasıdır
AKP Genel Başkanı; Akıllı Şehirler Kongresinde konuşma yaparak, kongrenin amacını saptırmış ve adeta Kanal İstanbul'un propagandasını yaparak, ülkemizin planlı ve öncelikli kalkınmasına ilişkin, Anayasanın 166 maddesinde yer alan; ”Ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmayı, özellikle sanayiin ve tarımın yurt düzeyinde dengeli ve uyumlu biçimde hızla gelişmesini, ülke kaynaklarının döküm ve değerlendirmesini yaparak, verimli şekilde kullanılmasını planlamak, bu amaçla gerekli teşkilatı kurmak Devletin görevidir.
Planda; milli tasarrufu ve üretimi artırıcı, fiyatlarda istikrar ve dış ödemelerdeki dengeyi sağlayıcı, yatırım ve istahdamı geliştirici tedbirler öngörülür; yatırımlarda toplum yararları ve gerekleri gözetilir; kaynakların verimli şekilde kullanılması hedef alınır.
Kalkınma girişimleri. bu plana göre gerçekleştirilir. ” emredici ilkesini, görmezlikten gelerek açıkça ihlal etmiştir.
Kanal İstanbul projesine, İstanbul ve ülke ölçeğinde karşı çıkan Türk Milletinin bu haklı muhalefetine gözlerini yumarak, ”isteseniz de istemeseniz de Kanal İstanbul yapılacaktır” diyerek, inadını sürdürmeye devam etmekte, Kanal İstanbul'un bir yıkım projesi olduğunu bilimsel olarak İzah ederek, bu projeye İstanbul halkı adına karşı çıkan İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanını ve İstanbulluları, sundukları haklı gerekçelere rağmen, sadece istemezük diyor olmakla itham etmektedir. Arkasından da daha iyisini ve büyüğünü mü teklif ediyorlar diye saçma sapan kel alaka bir soru soruyor. Kendisini, Şirin için dağları delen Ferhat yerine, milleti de Şirin yerine koyduğunu beyan ediyor. Kanal İstanbul'a karşı çıkanların, daha iyi ve büyük bir kanal yapma gibi bir niyetleri ve istemleri yok ki zaten.
Biz bu makalemizde, aşağıda aynen yer verdiğimiz anayasa maddelerinin, elindeki devlet gücü ve yetkisiyle, cebren ihlal edildiğini ve AKP Genel Başkanının anayasayı cebren ihlale kalkıştığını iddia ve beyan ediyoruz.
Demokrasilerde; seçim, demokrasilerin olmazsa olmazıdır, ancak tek koşulu da değildir.
Demokrasi; çoğunlukçu değil, çoğulcu ve özgürlükçü bir rejimdir.
Kanal İstanbul gibi, ülkenin; öncelikli, milli tasarrufu ve üretimi artırıcı, fiyatlarda istikrar ve dış ödemelerdeki dengeyi sağlayıcı, istahdamı geliştirici olmayan ve ülkenin mali kaynaklarını verimli şekilde kullanmayı hedef almayan bir proje ve yatırımda, millete rağmen ısrarcı olmak, vatana ihanet ve anayasanın devlet gücünü kullanarak ihlalidir.
Buyurun okuyun, aşağıya aldığımız ilgili anayasa maddelerini ve ona göre bir değerlendirme yapın lütfen.
Anayasa Madde-2)Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru......adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı...demokratik, laik sosyal bir hukuk devletidir.
Anayasa Madde-5) Devletin temel amaç ve görevleri,........kişilerin ve toplumun refahı, huzur ve mutluluğunu sağlamak..................maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmaktır.
Anayasa Madde-6) Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir.
Anayasa Madde-8) Yürütme yetkisi ve görevi, Cumhurbaşkanı tarafından, Anayasaya ve kanunlara uygun olarak kullanılır e yerine getirilir.
Anayasa Madde-11) Anayasa hükümleri; yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını ve diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk kurallarıdır.
Anayasa Madde-65) Devlet; sosyal ve ekonomik alanlarda Anayasa ile belirlenen görevlerini, bu görevlerin amaçlarına uygun öncelikleri gözeterek, mali kaynaklarının yeterliliği ölçüsünde yerine getirir.
Anayasa Madde-103) Cumhurbaşkanı görevine başlarken, Türkiye Büyük Millet Meclisi önünde aşağıdaki şekilde and içer; Cumhurbaşkanı sıfatıyla,...........milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, Anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye,........bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı..........ülküsünden ayrılmayacağıma........üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma.......namusum ve şerefim üzerine and içerim.
Anayasa Madde-166) Ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmayı, özellikle sanayiin ve tarımın yurt düzeyinde dengeli ve uyumlu biçimde hızla gelişmesini, ülke kaynaklarının döküm ve değerlendirmesini yaparak, verimli şekilde kullanılmasını planlamak, bu amaçla gerekli teşkilatı kurmak Devletin görevidir.
Planda; milli tasarrufu ve üretimi artırıcı, fiyatlarda istikrar ve dış ödemelerdeki dengeyi sağlayıcı, yatırım ve istahdamı geliştirici tedbirler öngörülür; yatırımlarda toplum yararları ve gerekleri gözetilir; kaynakların verimli şekilde kullanılması hedef alınır.
Kalkınma girişimleri. bu plana göre gerçekleştirilir.

Güner Yiğitbaşı

16/01/2020
Güner YİĞİTBAŞI
Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget