Kanuna Göre Değil Vicdanınıza Göre Karar Verin

Kanuna Göre Değil Vicdanınıza Göre Karar Verin AKP Genel Başkanı buyurmuşlar ve hakimlere seslenerek; kanuna göre değil vicdanınıza göre karar verin demiş.

Kanuna Göre Değil Vicdanınıza Göre Karar Verin
AKP Genel Başkanı buyurmuşlar ve hakimlere seslenerek; kanuna göre değil vicdanınıza göre karar verin demiş.
Yüzüne kezzap atılan kadına çok acımış ve faile verilen cezayı az bulmuş sanırız.
Hazret sanki hukukçu.
Ceza Hukukunun evrensel ve ceza kanunlarımızda açıkça yer alan temel bir kuralı vardır.
“Kanunsuz suç ve ceza olmaz” kuralı.
Bu kurala göre; ceza kanunlarında suç olarak tanımlanmayan bir eylemden dolayı insanlara ceza verilemeyeceği gibi, suç olarak tanımlanan bir eyleme de, kanunda yazılı olan cezadan fazla veya başka bir ceza verilemez.
Kanunları, yasama organı, yani meclis çıkarır. Yargı, yani hakimler de, kanunda yazılı olan suçlar için, yine kanunda belirtilen cezaları verirler, benim vicdanım böyle istemiyor, ben kanunda yazılı cezadan fazla veya bir başka ceza vermek istiyorum diyemezler.
Hakim; pozitif hukuka ve yürürlükteki kanunlara göre suç olarak tanımlanan bir eylem nedeniyle, vicdanen ceza vermek istemese de, kanuna göre ceza vermek zorunda olduğu gibi, vicdanen daha ağır bir ceza vermek istese de, o suç için kanunun ön gördüğü cezadan fazla veya başka bir ceza veremez.
ERDOĞAN; kanundaki cezayı az buluyorsa, emrindeki yasama organına talimat versin ve kanunu değiştirerek cezaları artırsın. Bunun yolu budur.
AKP Genel Başkanını bu konuda uyaracak ve aydınlatacak hukuk müşavirleri yok mudur, var da korkak ve mesleki onurları mı yoktur veya AKP Genel Başkanı ben kanun falan tanımam mı demek istiyor acaba?

Güner Yiğitbaşı

10/01/2020
Güner YİĞİTBAŞI
Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget