Bize Göre Usul Hatası Yapılmıştır

Bize Göre Usul Hatası Yapılmıştır Ceza Muhakemesi Yasasının 223 ncü maddesine göre; Beraat kararı, davayı sonuçlandıran nihai bir mahkeme kararı olup, bir hükümdür.

Bize Göre Usul Hatası Yapılmıştır
Ceza Muhakemesi Yasasının 223 ncü maddesine göre; Beraat kararı, davayı sonuçlandıran nihai bir mahkeme kararı olup, bir hükümdür.
Mahkeme kararları; hüküm dışında da olabilir. Yani, davayı sonlandırmayan ara kararlar da bir mahkeme kararıdır, ancak hüküm değildir.
Ceza Muhakemesi Yasasında yer alan olağan kanun yolları; İtiraz, İstinaf ve Temyiz dir.
İtiraz; esas itibariyle hakim kararları aleyhine gidilebilen bir kanun yoludur. İstisna'en ve yasanın açıkça gösterdiği hallerde, mahkeme kararlarına karşı da itiraz kanun yoluna başvurulabilir.
Bize göre; mahkemenin elini işten çeken nihai ve hüküm niteliğindeki kararlarına, örneğin; beraat ve onun sonucu olan tahliye kararlarına karşı, itiraz kanunu yoluna başvurulamaz.
CMK 279.maddesine göre, ön inceleme sonunda; a)Bölge adliye mahkemesinin yetkili olmadığının anlaşılması hâlinde, dosyanın yetkili bölge adliye mahkemesine gönderilmesine,
b) Bölge adliye mahkemesine başvurunun süresi içinde yapılmadığının, incelenmesi istenen kararın bölge adliye mahkemesinde incelenebilecek kararlardan olmadığının, başvuranın buna hakkı bulunmadığının anlaşılması hâlinde istinaf başvurusunun reddine, karar verilmesi halinde, yasada açıkça yer aldığı için itiraz kanun yoluna başvurulabilir.
Bölge Adliye Mahkemesi Ceza Dairesinin; bozma dışında kalan, CMK 280/2 ye göre; ilk derece mahkemesi hükmünü kaldırarak yeniden hüküm kurarak verdiği hüküm niteliğindeki beraat ve eki kararları, CMK 286 ya göre ancak temyiz edilebilir.
Eski Korgeneral hakkında verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını kaldırarak beraatine ve tahliyesine hükmeden istinaf ceza dairesinin bu kararı da, savcı tarafından itiraz edilemez ve kül olarak ancak temyiz edilebilir.
Tahliye kararı beraat hükmünün zorunlu bir sonucudur, ayrılarak itiraz edilemez. Beraat kararını, bir üst mahkeme olan Temyiz Mahkemesi değerlendireceğine göre, beraat kararının zorunlu olan sonucu ve ayrılmaz bir parçası olan tahliye kararını da, ancak Temyiz Mahkemesi değerlendirebilir.
Bu itibarla, beraatine ve tahliyesine hükmedilen eski Korgeneralin, itirazen tutuklanması yasaya aykırıdır.
Bu makale, itirazen tutuklanan eski Korgeneral'i savunmak, korumak ve kollamak için değil, hukuki bir görüşün ifadesi, hukukun üstünlüğü adına, kamuoyunu aydınlatmak amacıyla kaleme alınmıştır.

Güner Yiğitbaşı

18/01/2020
Güner YİĞİTBAŞI
Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget