Binali Yıldırım İşte Cevabı

Binali YILDIRIM demiş ki; hile yoksa geçersiz oyların sayımında bana niçin fazla oy çıkıyor diye sormuş. İşte cevabı bu makalemizde mevcut. Hep birlikte okuyalım

Binali Yıldırım İşte Cevabı
Binali YILDIRIM demiş ki; hile yoksa geçersiz oyların sayımında bana niçin fazla oy çıkıyor diye sormuş.
İşte cevabı bu makalemizde mevcut. Hep birlikte tekrar okuyalım lütfen.

KÜLTÜR VE EĞİTİM FARKI

Kimse; alınmasın, gücenmesin, başka yerlere çekmesin lütfen, seksen milyon nüfuslu, dengeli kalkınamamış, devletin imkanlarını ve gelişmişliğini, her bölgeye eşit olarak dağıtamamış olan kocaman ülkemizde yaşayan insanların ve seçmenlerin tümünün, aynı kültür ve eğitim düzeyinde olduklarını bekleyemediğimiz gibi, kimse bunu iddia da edemez.
İşte, bu gerçekleri yaşadığımız ülkemizde, her siyasi partinin hitap ettiği bir kitle ve dayandığı bir seçmen tabanı vardır.
Bu taban, partiden partiye değişebilmektedir.
Bir parti vardır, tabanının büyük çoğunluğu şehirlere, gelişmiş şehir kültürü ile yetişenlere iyi eğitim alanlara dayanır.
Bir diğer parti vardır, tabanı daha çok kırsal kesimlere, elinde olmayan nedenlerle, ülkenin nimetlerinin ve gelişmişliğinin dengeli bir şekilde dağıtılamadığı, bu nedenle eğitim hizmetlerinden iyi bir şekilde yararlanamayan ve iyi bir eğitim alamayan kültür düzeyleri biraz daha geride kamış insanlarımıza dayalı olabilir.
Bu değerlendirmemizi; kimse, insanları kültürlü ve kültürsüz, eğitimli ve eğitimsiz olarak ikiye bölme, yerme ve ayıplama şeklinde yorumlamamalıdır, asla böyle bir maksadımız yoktur. Bu ayırım; Maalesef, bizim ülkemizin kabul edilemez bir gerçeğidir.
Bu gerçeği niçin gündeme getiriyoruz?
Açıklayalım o zaman.
Tüm kamuoyu heyecanla izliyor, hepiniz biliyorsunuz, İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanı seçimi sonuçları, seçimi kaybeden AKP tarafından haksız bir şekilde itiraz bombardımanına tabi tutulmuştur.
İstanbul da kullanılan tüm geçersiz oylar, hukuksuz olarak, yeniden sayılıyor. Geçersiz sayılan oylar üzerinde yeniden yapılan ve şu ana kadar tamamlanan sayım sonuçları basından açıklanıyor, bizim dikkatimizi çeken bir husus var. Geçersiz sayılan oyların, bazı sandıklarda çoğunlukla AKP'ye ait olduğu anlaşılıyor.
Halkımız; buna bakarak, seçimlerde CHP tarafından AKP aleyhine bir seçim hilesi yapıldığı şeklinde bir algıya kapılmamalıdır. Aynı şekilde, seçimi kaybedenler de, geçersiz oylardan kendi hanelerine yazılan oyların bir miktar fazlalığını kötüye kullanarak; halkımızda, seçimlere hile karıştığı şeklinde bir algı yaratmaya kalkışmamalıdır.
Aslında şu gerçek de unutulmamalıdır ki; geçersiz oyların, İstanbul için yeniden sayılmasına yönelik yargı kararı da hukuksuzdur. Aynı itirazı yapan örneğin Balıkesir İyi Parti Teşkilatının talebi, ilgili seçim kurulu tarafından kabul görmemiş ve geçersiz oylar Balıkesir için yeniden sayılmamıştır. Bu bir hukuk garabetidir, ayıptır ve günahtır.
Biz şimdi asıl konumuza dönecek olursak, İstanbul iline ilişkin seçimlere münhasır olarak, geçerli sayılmayan oyların yeniden sayılması sonunda, bazı sandıklarda; seçim sonucunu değiştirmeyecek olan AKP adayına ilave edilen oyların, CHP adayına nazaran biraz fazla çıkması, her iki partinin dayandığı seçmen tabanı ve kitlesinin kültür ve eğitim düzeyleriyle ilgilidir. Şu yadsınamaz bir ülke gerçeğidir ki; eğitim düzeyi daha yüksek olan CHP seçmeni, oy verirken daha az hata yapmış ve bu nedenle de CHP adayı için daha az geçersiz oy çıkmaktadır. Bu fark, bir seçim hilesinden kaynaklı değildir. Seçimlerin güvenliği de CHP tarafından değil, iktidardaki AKP tarafından sağlanmıştır. Seçimlerde bir hile yapılmışsa, bunun sorumluluğu da iktidar partisine ait olmalıdır.

Güner Yiğitbaşı

05/04/2019
Güner YİĞİTBAŞI
Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget