Akp ve Binali bey'e amorti olsun!..

AKP lehine geçerli sayılan oylar, büyük ikramiye olan İstanbul Belediyesini kazanamayan AKP ve Binali Bey'e, amorti ikramiyesi olarak değerlendirilebilir.

Akp ve Binali bey'e amorti olsun!..
AKP ve Binali Bey; açık ara  25 bin oy farkıyla, İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanlığını kaybetmiştir.
Kaybetmeye alışkın olmayan AKP ve Binali Bey; kaybettiklerini çok iyi bilmelerine rağmen, hazımsızlık, zaman kazanma, mağlubiyet acısının, oy sayısı itibariyle, makul düzeye düşürülmesi, seçimlerde bir şaibe algısı yaratma gibi nedenlerle, İstanbul seçimlerine itiraz ettiler.
İktidar olmanın baskı ve avantajı ile hukuka aykırı olarak, ilçe seçim kurullarından oyların yeniden sayılması kararını çıkartarak, sayımların yeniden yapılmasını sağladılar
Dünkü yazımızda, 298 sayılı yasaya dayanarak, itirazın ancak geçerli sayılmayan oylara yönelik olarak yapılıp kabul edilebileceğini, bunun için de, somut gerekçe ve delil sunma mecburiyetinin olduğunu açıkladık.
Her neyse, hukuka aykırı olarak, bazı ilçe seçim kurulları oyların tamamının veya geçersiz oyların sayılmalarına karar verdiler.
Aslında seçimi kazandığından hiçbir  şüphesi olmayan CHP için bu itirazlar yararlı olmuş ve AKP'nin itirazlarının haksızlığı perçinlenmiş, CHP'nin seçim zaferinde hiçbir şaibe kalmamıştır.
Bize göre, AKP ve Binali Bey'in kendilerince en önemli  itiraz nedenleri, belediyedeki olası yolsuzluk belgelerini yok etmek için zaman kazanmak, mağlubiyeti zaman içinde  biraz olsun hazmetmeye çalışmak, geçersiz sayılan oylardan bazılarını iktidar olmanın baskısıyla geçerli saydırarak kendi hanelerine yazdırmak suretiyle, oy farkını biraz azaltarak, yenilginin derecesini ve etkisini bu şekilde aşağıya çekmektir.
Burada şu gerçeğe dikkat çekmek istiyoruz, AKP ve Binali Bey, sakın ola ki; geçersiz sayılan oylardan yararlanarak, çok az miktarda da olsa, oy farkını kapatmalarını bahane göstererek, CHP'nin seçim hilesi yaptığı iftirasında bulunmaya kalkışmasınlar.
Zira, itiraz üzerine geçerli sayılarak kazandıkları oyların, sayım sırasında geçersizliğine, CHP değil, kendi partili üyelerinin de bulunduğu sandık kurulu karar vermiştir. Aslında geçersiz oldukları halde AKP lehine geçerli sayılan oyların geçerli sayılmasında, iktidardaki AKP baskısının etkili olduğu da asla unutulmamalıdır.
Seçimde hile falan yoktur, geçersiz olmalarına rağmen, itiraz üzerine AKP lehine geçerli sayılan oylar, büyük ikramiye olan İstanbul Belediyesini kazanamayan AKP ve Binali Bey'e, amorti ikramiyesi olarak değerlendirilebilir.

Güner Yiğitbaşı

04/04/2019
Güner YİĞİTBAŞI
Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget