Hukuken Yapılması Gereken

Hukuken Yapılması Gereken 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Yasa vardır. Oyların hangi hallerde geçersiz ayılacağı

Hukuken Yapılması Gereken
İstanbul seçimi; seçimi kaybeden ve bunu hazmedemeyen AKP tarafından, adli bir vak'a haline getirilmiştir.
AKP iktidarı, bugüne kadar kazandığı seçimlerde, atı alan Üsküdar'ı geçti diyerek hiç  sesini çıkarmadığı ve itiraz etmediği konularda, niza çıkarmaya başladı.
Bugüne kadar seçimlere hile karıştırmakla suçlananlar, şimdi CHP'yi seçim hilesi yapmakla suçlar hale geldiler.
Anlaşılıyor ki; tüm itirazlar ve medet umulan husus, geçersiz sayılan oylarda düğümlenmektedir.
Ülkemiz, pek uygulanmasa da, bir anayasası ve seçim yasaları kuralları olan, demokratik bir ülkedir.
298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Yasa vardır. Oyların hangi hallerde geçersiz ayılacağı, 298 sayılı yasanın 101.maddesinde açıkça bir bir yazılmıştır.
Yasanın bu hükmünde belirtilen kriterlere göre, sandık kurulları hangi oyların geçersiz sayılacağını belirler ve geçersiz sayılan oyları muhafaza altına alır.
Sandık kurullarının bazı oyların geçersiz olduğuna ilişkin kararı, itirazı kabil bir karar olup, bu itirazın somut bir gerekçeye ve delile dayanması yasal zorunluluktur. İtiraz dilekçesine bu delilleri eklemek de yasal bir zorunluluktur.
Kimse, ben öyle istiyorum diyerek, hiçbir gerekçe ve delil sunmadan itiraz yoluna başvuramaz.
Diyelim ki; gerekçe ve delil sunulmadan yapılan itiraz kabul edildi ve geçersiz sayılan oyların sayımına karar verildi.
Burada yapılacak olan şudur; bu geçersiz oyları, geçerliymiş gibi sandık kurulu sayamaz. Sandık kurulu o konuda görüşünü bildirmiş ve oyları geçersiz saymıştır.
Geçersiz oylar artık, itirazı kabul ederek geçersiz oyların yeniden sayılmasına karar veren ilgili seçim kurulu tarafından sayılacaktır. İlgili seçim kurulu, hakemlik yapacak, sandık kurulu tarafından geçersiz sayılan oyları, 298 sayılı yasanın 101 maddesinde yer alan kriterlere göre, yeniden inceleyip gözden geçirecek ve yasada belirtilen kriterlere göre, aslında geçerli olması gerekirken geçersiz sayılan oyları bir kenara, gerçekten geçersiz olduklarını tespit ettiği, geçersizliklerini teyit ettiği oyları da bir kenara koyarak, geçerliliğini saptadığı oyları, hangi partiye verilmişse onun hanesine yazacaktır.
298 Sayılı Yasaya göre yapılması gereken budur beyler.

Güner Yiğitbaşı

03/04/2019
Güner YİĞİTBAŞI
Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget