Çanakkale Şehitleri Anılıp Anısına Lokma Dağıtıldı

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 104 yılında şehit olan askerlerimizin anısına Ankara Çankaya Belediyesince lokma dağıtımı yapılarak, şehitler rahmetle anıldı.

Çanakkale Şehitleri Anılıp Anısına Lokma Dağıtıldı
18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 104 yılında şehit olan askerlerimizin anısına Ankara Çankaya Belediyesince lokma dağıtımı yapılarak, şehitler rahmetle anıldı.
Bunun için Çankaya Belediyesi binasının arka bitişiğindeki Sakarya Caddesinde 18. Mart 2019 da anma töreni düzenlendi. Törene kalabalık bir halk topluğunun katılımı ile saygı duruşu, İstiklal Marşı ve konuşmalar yapılarak zafer ve şehitler anısına halka lokma ile üzüm hoşafı dağıtıldı. 

Törende ilk konuşmayı yapan Çanakkale Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Ali Akay şunları söyledi
Çanakkale Şehitleri Anılıp Anısına Lokma Dağıtıldı

-Biz sivil toplum olarak şunu söyledik, biz 18 Mart Çanakkale Zaferi büyük bir olay, arkada 14 ay süren korkunç bir savaş var. Bu savaş hem denizi, hem karayı ilgilendiren bir savaş. Yani deniz kara ve hava savaşlarından oluşan bir savaş. Bu savaşın sonucunda da, yapılan kazanılan her şey bu günkü Cumhuriyetin önsözüdür. Biz şunu söylüyoruz, Çanakkale Savaşlarının zaferi ile sonuçları Cumhuriyetin önsözünün yazıldığı bir yerdir. Çanakkale Şehitleri ilgili 250 bin civarında dolaşan bir rakam şehit olarak. Ancak Milli Savunma Bakanlığı (MSB) arşiv kayıtlarında bu rakam şua andaki itibariyle elli bin 550 diye görünüyor. Bunun nedeni de şu, mesela şehidimiz tarlada çalışırken alınıp cepheye götürülmüş, cepheye gittikten bir gün sonra şehit olmuş. İstanbul’dan cepheye gelen kayıtları olmayan bir sürü insan var, bunlar şehit olmuş. Yahut da yaralanmış, yarasının tedavisi yapılması için İstanbul’a gönderilirken Marmara Denizinde batırılmış gemideki şehitlerimiz var. Yani şu anda bildirmiş olduğumuz elli bin 550 rakamı MSB nın resmi kayıtları. Ama bu her geçen artıyor, atmaya da devam edecek gibi görünüyor, kayıtlar ortaya çıktıkça daha netleşiyor. Biz şunu yaptık bunu kitaplaştırmak istedik. İnsanlar kendi insanlarının şehitlerinin kütüklerine baksınlar, bunu iller bazında ayrıştıralım. Örneğin Çorumlu şehit insanların isimlerini VEB sayfamıza girerek onlara erişebileceksiniz. Ama bizim hedefimiz bunu bir kitap haline getirmek.
Bu savaşta yönetiminde buluna başta Cumhuriyetimizin kurucusu M. K. Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmetle saygıyla anıyoruz. Onların bize emaneti olan T. Cumhuriyetimizi sonsuza kadar korumaya var gücümüzle çalışacağız”.

Çanakkale Şehitleri Anılıp Anısına Lokma Dağıtıldı
Daha sonra konuşmaya başlayan Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen konuşmasında şunları söyledi:
“-Çanakkale zaferini ne kadar anlatırsak anlatalım, önemini yine de eksik kalacağı çok büyük bir zaferdir. Dünya tarihini, siyasi çağ tarihini değiştiren zaferlerden biridir. Birinci Dünya Savaşı’nda galip devletler, emperyalist devletler Çanakkale’den geçmeyi başarabilselerdi, muhakkak ki dünyanın tarihi çok başka bir yere gidecekti. Ama her zaman olduğu gibi, Türk milleti bu millet orada ferasetini gösterdi, direncini gösterdi ve “Çanakkale Geçilmez” dedi, “Çanakkale geçilmez” dedirtti.
Öncelikle Çanakkale kahramanı, Cumhuriyetimizin kurucusu G.M. Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını Çanakkale’de verdiğimiz tüm şehitlerimizi, bu devletin Cumhuriyetin kurulmasında Kurtuluş Savaşında ve daha sonra, terörle mücadele verdiğimiz tüm şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Mekânları Cennet olsun diyorum çünkü Mehmet Akif Ersoy’un dediği gibi “toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır” diyordu Mehmet Akif. Şehitlerimiz bu toprakları bize vatan yapmıştır.
Biz Çanakkale Zaferini bir millet olarak, bir ulus olarak hep beraber verdik, tıpkı Kurtuluş Savaşı’nda olduğu gibi. Çanakkale Zaferi Şehitliğine gittiğimizde orada da, Türk’ü, Kürdü, Lazı, Çerkezi, Arabıyla bir milletin vatanını nasıl savunduğunu görürsünüz, tıpkı Kurtuluş Savaşında olduğu gibi. O nedenle Çanakkale zaferi hep söylenir, Kurtuluş Savaşımızın da önsözüdür. Çanakkale Zaferi TC nin de aslında ilk Kurtuluş Savaşı’dır, o neden Çanakkale Zaferimizin 104. Yılını tekrar kutluyorum. Şunu herkes bilsin ki, bu millet Türk Milleti feraseti yüce bir millettir. Türk Milleti her zaman için vatanını bağımsızlığı için canını ortaya koymaktan kaçınmamış büyük bir millettir. Nasıl ki,  Çanakkale’yi emperyalist devletler geçemedilerse, Kurtuluş Savaşı’nda ülkemizi işgal ettiklerinde nasıl bu millet Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Kurtuluş Savaşı’nda bu yedi düveli emperyalist devletleri bu ülkeden def ettilerse;  bu ülkeler bu gün de şunu bilmeli ki,  hangi terör örgütünü desteklerse desteklesinler adı PKK olsun, Feto olsun, terör örgütünün adı ne olursa olsun bu millet hiçbir zaman bu teröre geçit vermeyecektir. Bu ülkeyi böldürmeyecektir, bu demokratik Cumhuriyeti yıktırmayacağız, bunu herkesin çok iyi bilmesi lazım.
Çanakkale Şehitleri Anılıp Anısına Lokma Dağıtıldı

En son 15 Temmuz’da nasıl bir girişimde bulundularsa bu millet geçit vermediyse, bu millet her zaman Cumhuriyetine karşı, demokrasiye karşı hiçbir hatayı, iç bir art niyetli girişimi kabul etmeyecektir. Biz M. Kemal Atatürk’ün evlatlarıyız. Ne demişti M. K. Atatürk “ya istiklal ya ölüm” demiştir. Ne demişti, “geldikleri gibi giderler” demişti. O nedenle hep beraber haykırıyoruz ki, M. K. Atatürk bir şey daha söylemişti, “Cumhuriyet ilelebet payidar olacaktır, Cumhuriyet sonsuza kadar yaşayacak” demişti. Bunu tekrar buradan haykırıyoruz TC Devletimiz vatanımızla, bayrağımızla sonsuza kadar yaşayacaktır, Çanakkale Zaferi gibi Kurtuluş Savaşı zaferimiz gibi her zaman bu milletin tarihinde gökyüzünde bu zaferler bilincindedir, yüreğindedir o nedenle diyorum ki yaşasın Türkiye yaşasın demokrasi, yaşasın Cumhuriyet. Çanakkale Savaşımıza, Kurtuluşa Savaşımıza, Kıbrıs’ta Kore’de, terörle mücadelede şehit olan bütün askerlerimizi, güvenlik güçlerimiziz, polislerimizi, bütün evlatlarımızı rahmetle anıyorum, mekânları Cennet olsun diyorum”.
Bu konuşmalardan sonra Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen vatandaşlara lokma ile üzüm hoşafı dağıttı.
Dağıtılan lokma ve üzüm hoşafını yiyen bazı kişiler, “Çanakkale Savaşı’nada askerlerimiz doğru düzgün bu yiyecekleri bile bulamıyorlar, yeteri kadar beslenemiyorlardı bile, yokluk içinde savaştılar, şehit oldular” diyerek rahmet okuyorlardı.

Cevat Kulaksız


Cevat Kulaksız 

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget