Cumhuriyetin Savcıları

Cumhuriyetin Savcıları
Yapmayın, Cumhuriyetin savcıları olun lütfen!
Genel olarak ön yargı kötüdür ama, adalet dağıtımında ön yargı, asla kabul edilemez, bunun sonu demokrasinin de sonu olur.
Demokrasilerde; yıllar sonra, arşivdeki eski defterleri karıştırarak, günün koşullarına uygun ısmarlama suç yaratılamaz.
Basın özgürlüğünün, halkın haber alma hak ve özgürlüklerinin gereği olarak, gerçekleşen kanıtlı maddi olaylara dayalı haberleri, yorumsuz salt haber şeklinde sunan eski gazete kupürlerini, haberlerini ve makalelerini yeniden ısıtarak, bunlara bir de bilirkişi raporları katarak suç ve suçlular yaratılamaz.
Kanıtlarıyla, ortada işlenen gerçek bir suç varsa, anında savcılar tarafından gereği yapılır, belki bir gün lazım olur da kullanırız diye bir kenarda bekletilemez.
Demokrasilerde, delillerden suça ve suçluya gidilir, bir suç ve suçlu yaratmak için sonradan zorlama deliller yaratılamaz.
Demokrasilerde, basın yoluyla işlenen bir suç varsa, basın savcıları, Basın Kanununa tabi günlük gazeteleri inceleyerek, Basın Kanununun ilgili maddesinde yer alan çok kısa zaman aşımı süreleri içinde, o suç ve suçlu gazeteci hakkında kamu davasını açmak zorundadırlar, süre geçmişse, o eski haberleri yeniden ısıtarak, zorlama bir şekilde davalar açamaz. Günlük gazeteler ve tüm basılmış eserler, parasız olarak bunun için savcılıklara verilmektedir, savcılar bedava gazete okusunlar diye değil.
Bugün bakıyoruz, Basın Kanununda öngörülen kısa zaman aşımı süresi çoktan geçtiği halde, üç beş sene geçmişte kalan SÖZCÜ Gazetesinin kupürleri ve haberlerinden suçlar yaratılıyor ve ülkenin en değerli, FETÖ düşmanı gazetesi ve yazarları FETÖ Örgütüne yardım ediyorlar gerekçesiyle suçlanarak, haklarında kamu davası açılıyor.
Tam bir akıl tutulması yaşıyoruz.
Hukuk tahsili yapan savcılar, geçmişe dayalı gazete başlık ve haberlerinden ve yazılarından suç yaratmak için bilirkişilere başvuruyorlar. Aslında, basın yoluyla işlenen gerçek bir suç varsa, gazetede yayınlanan haberlerde ve makalelerde suç kusuru olup olmadığını, teknik bir bilgi ve uzmanlık istemediği için, savcıların bizzat değerlendirmeleri zorunludur.
SÖZCÜ Gazetesinde yer verilen başlık, haber ve makalelerle, halkta FETÖ'yü öven algı yaratarak suç işlendiği iddiasıyla dava açan savcılar; bu konuda kendilerini bilgisiz ve yetersiz sayarak bilirkişilere başvuruyorlarsa, bu haber ve makalelerin, hukukçu olmayan halkta, FETÖ lehine ve onu öven algı yarattığını, nasıl iddia edebilir ve davalar açabilirsiniz, bu büyük bir çelişki değil midir?
Demokrasilerde; Savcıların bile, üç beş sene gecikmeyle ve ancak bilirkişi raporlarıyla farkına varabildikleri algılarla suç yaratılamaz.
Tam bir hukuk ve yargı trajedisini ve komedisini aynı anda birlikte yaşıyoruz.
Gerçekten, demokrasimiz trajikomik bir şekilde felakete doğru emin adımlarla ilerlemekte, ne yazık ki.

Güner Yiğitbaşı

12/12/2018
Güner YİĞİTBAŞI
Hukukçu

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget